Ηλεκτρισμός

Target Model: Η Αγορά Εξισορρόπησης πηγή αβεβαιότητας για τους «παίκτες» του κλάδου

Target Model: Η Αγορά Εξισορρόπησης πηγή αβεβαιότητας για τους «παίκτες» του κλάδου
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μόνη «υγιής λύση» για τον ΕΛΑΠΕ θα ήταν η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ
Η έναρξη εφαρμογής του Target Model από την 1η Νοεμβρίου και το αυξανόμενο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ είναι τα δυο μείζονα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία τηρεί στάση αναμονής εν όψει της ανάληψης πρωτοβουλιών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και τη ΡΑΕ.

Σε ό,τι αφορά το Target Model πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι νέες αγορές (Προημερήσια, Ενδοημερήσια και Εξισορρόπησης) θα λειτουργήσουν την 1η Νοεμβρίου όπως έχει δεσμευθεί δημόσια και με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν συνεχίζει να διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την ετοιμότητα της μετάβασης στο νέο καθεστώς ειδικά σε ό,τι αφορά την Αγορά Εξισορρόπησης, την ευθύνη για τη λειτουργία της οποίας έχει ο ΑΔΜΗΕ. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη αγορά έγκειται στο γεγονός ότι στήθηκε εκ του μηδενός, αντί να χρησιμοποιηθεί το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως για παράδειγμα αυτό της Ιταλίας.

Έτσι ανακύπτουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν δημιουργώντας ανασφάλεια στους «παίκτες» οι οποίοι προσδοκούν ότι από τη συγκεκριμένη αγορά θα αντισταθμίζουν τις όποιες οικονομικές απώλειες θα υφίσταται στην προημερήσια.

Απαραίτητη η εποπτεία της αγοράς

Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί γύρω από το συγκεκριμένο θέμα είναι η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη, ο οποίος κάλεσε σε συνεργασία, ειδικά τους καθετοποιημένους «παίκτες» που θα ωφεληθούν και περισσότερο από το Target Model.

Εξάλλου μείζονος σημασίας για την ορθή λειτουργία του Target Model θεωρείται και η εποπτεία της αγοράς από τη ΡΑΕ προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο υποβολής προσφορών κάτω του κόστους από τον δεσπόζοντα παίκτη, δηλαδή τη ΔΕΗ.

Πέραν αυτού έντονος είναι και ο προβληματισμός για τη διατήρηση αν όχι την αύξηση των οφειλών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις προσεγγίζουν το 1 δις ευρώ. Εκτιμάται ότι οι οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ και τον ΔΑΠΕΕΠ τα 400 εκατ. ευρώ.

Μηδενική δραστηριότητα στην προθεσμιακή αγορά

Οι οφειλές αυτές διασφαλίζουν μεν ρευστότητα για τη ΔΕΗ στερούν όμως ρευστότητα από την αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι οφειλές του ΑΔΜΗΕ σε έναν μόνο από τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρω.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ζήτημα της εποπτείας της αγοράς αναφέρεται και η 7η Έκθεση Μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας που δημοσιοποιήθηκε χθες, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα σταθερό σύστημα εποπτείας των αγορών μετά την έναρξη του Target Model.

Όσο δε για την προθεσμιακή αγορά που θεωρητικά έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί, μέχρι στιγμής η δραστηριότητα της είναι μηδενική, γεγονός που προβληματίζει έντονα τη βιομηχανία καθώς προσβλέπει στη συγκεκριμένη αγορά για την διασφάλιση συμβολαίων αγοράς ενέργειας με χαμηλό κόστος.

Ανάγκη βιώσιμης λύσης για τον ΕΛΑΠΕ

Το δεύτερο μείζον ζήτημα που απασχολεί την αγορά είναι οι επιλογές που θα γίνουν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ το οποίο στο τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε 224 εκατ. ευρώ.

Για το συγκεκριμένο θέμα στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται η ανάγκη να βρεθεί μία βιώσιμη λύση, που θα διασφαλίσει ότι ο Ειδικός Λογαριασμός θα παραμείνει ισοσκελισμένος τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ενώ σε άλλο σημείο η έκθεση αναφέρει ότι οι λιανικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως παραίνεση από την πλευρά της Κομισιόν ότι υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των τιμών λιανικής του ρεύματος μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ δηλαδή του ειδικού τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για την κάλυψη του επιπλέον κόστους από τις επιδοτούμενες τιμές της «πράσινης ενέργειας».

«Αιτία πολέμου» η επαναφορά του ΠΧΕΦΕΛ

Από την πλευρά τους δε παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ θα ήταν η μόνη «υγιής λύση» για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, ενώ σχολιάζοντας τις συζητήσεις περί επαναφοράς του ΠΧΕΦΕΛ (ειδικό τέλος προμηθευτών) τη χαρακτηρίζουν ως «αιτία πολέμου», και υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια λύση δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει για δεύτερη φορά αποδεκτή από την Κομισιόν.

Πάντως όλοι αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έχει αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ και άρα επιβάρυνσης των καταναλωτών για την επίλυση των προβλημάτων της αγοράς ηλεκτρισμού.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης