Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κομισιόν: Ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ελληνική λιανική αγορά ρεύματος - Ακριβές οι χονδρεμπορικές τιμές

Κομισιόν: Ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ελληνική λιανική αγορά ρεύματος - Ακριβές οι χονδρεμπορικές τιμές
Σύμφωνα με την 7η έκθεση μεταμνημονιακής Εποπτείας, οι λιανικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ρεύματος στην Ελλάδα, διαπιστώνει η έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν.

Όπως σημειώνει, τον Ιούνιο του 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στο 67,7%, δείχνοντας πτωτική στάση αλλά παραμένοντας μακριά από τον στόχο του προγράμματος, για συρρίκνωση στο 50% έως το 2020. Η πτώση του ποσοστού έρχεται σε μια στιγμή που προσφέρονται στους καταναλωτές διάφορες προσφορές από προμηθευτές ρεύματος, γεγονός που αναδεικνύει ένα στοιχείο ανταγωνισμού στην αγορά.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, στην έκθεση σημειώνεται ότι η εταιρεία κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνίες τιτλοποίησης για "πακέτα" υπερήμερων χρεών πελατών της. Παράλληλα, υπήρξε αύξηση των εντολών αποκοπής στο δίκτυο διανομής τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αυστηροποίηση της στάσης έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών ενδέχεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανακοπή δημιουργίας νέων ληξοπρόθεσμων.

Μείωση των τιμών χονδρικής το πρώτο εξάμηνο

Όσον αφορά τους καταναλωτές βιομηχανικής / υψηλής τάσης, η ΔΕΗ εξακολουθεί να κυριαρχεί. Με βάση την Κομισιόν, οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα παρέμειναν από τις υψηλότερες στην ΕΕ, παρά την πτώση του πρώτου εξαμήνου του έτους, αν και η δρομολογούμενη αλλαγή του ενεργειακού μίγματος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Οι εγχώριες τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και, καθώς τα εργοστάσια λιγνίτη της ΔΕΗ αποσύρονται σταδιακά (πέραν εκείνων που έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας) η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από άλλα καύσιμα, ιδίως από φυσικό αέριο. Οι λιανικές τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βελτιώσεις στο σχήμα άρσης του μονοπωλίου της ΔΕΗ

Όπως προστίθεται, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να συμμετέχει εποικοδομητικά σε ένα σύνολο προτάσεων που η Επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλει σε market test, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή έως τα τέλη του 2020, όπως έχει δεσμευθεί. Η προτεινόμενη λύση προβλέπει τη δυνατότητα στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να έχουν πρόσβαση σε ένα ορισμένο μερίδιο της παραγωγής φορτίου βάσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, συνεχίζονται οι συζητήσεις για βελτιώσεις στα διορθωτικά μέτρα, ώστε να μπορέσει η Επιτροπή να πραγματοποιήσει το market test. Ειδικότερα, επιδιώκονται βελτιώσεις όσον αφορά τη διασφάλιση ότι (i) θα υπάρχει διαφανής διαδικασία επιλογής (ii) μικρότεροι παίκτες στην ελληνική λιανική αγορά θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκχωρούμενη ισχύ, (iii) θα υπάρχει ένας λεπτομερής μηχανισμός εφαρμογής, με άμεση συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, για την υλοποίηση του σχήματος.

Target Model

Όσον αφορά το Target Model, η έκθεση επισημαίνει ότι η έναρξή του μετατέθηκε για την 1η Νοεμβρίου.  για την ηλεκτρική ενέργεια, μια ειδική δέσμευση στα μέσα του 2020, ανακοινώθηκε από την ρυθμιστική αρχή ενέργειας την 1η Νοεμβρίου. Τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με το ξέσπασμα του κορονοϊού καθυστέρησαν την προετοιμασία πέρα ​​από τον αρχικό στόχο των αρχών του δεύτερου τριμήνου του 2020.

Με βάση την Κομισιόν, η έναρξη των τριών σχετικών αγορών του Target Model (προημερήσια, ενδοημερήσια και εξισορρόπηση) είναι ένα τεράστιο βήμα για τη δημιουργία μιας σύγχρονης αγοράς ενέργειας και θα ανοίξει το δρόμο για την Ελλάδα να συνδεθεί με γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον.

Αν και η προθεσμιακή αγορά έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί, μέχρι στιγμής η δραστηριότητα είναι μικρή, οπότε έχει ενδιαφέρον η μελλοντική αλληλεπίδρασή της με το πλήρως λειτουργικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Μετά την έναρξη του Target Model, οι αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα σταθερό σύστημα εποπτείας των αγορών.

Master Plan για τις λιγνιτικές περιοχές

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στο πλαίσιου του σχεδίου της Ελλάδας για την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη, εκπονήθηκε το Master Plan για τις λιγνιτικές περιοχές, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το Master Plan αντιπροσωπεύει τη στρατηγική για την οικονομική και κοινωνική μετάβαση των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από τη διακοπή εξόρυξης λιγνίτη και της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως μέσω του Just Transition Fund, μπορεί να βοηθήσει αυτές τις περιοχές και τις κοινότητές τους να βρουν νέες μορφές οικονομικής δραστηριότητας.

Στην έκθεση επισημαίνεται το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθεί μία βιώσιμη λύση, που θα διασφαλίσει ότι ο Ειδικός Λογαριασμός θα παραμείνει ισοσκελισμένος τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Τέλος γίνεται αναφορά στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης με την ψήφιση ενός φιλόδοξου νομοσχεδίου, όπως το χαρακτηρίζει. Οι διατάξεις αποσκοπούν στην παροχή στήριξης για την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και των σχετικών υποδομών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που ορίζονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης