Επικαιρότητα

Εβδομάδα εξελίξεων - Κινήσεις τακτικής από Άγκυρα με επίκεντρο την Κύπρο

Εβδομάδα εξελίξεων - Κινήσεις τακτικής από Άγκυρα με επίκεντρο την Κύπρο
H κυπριακή πλευρά θα δεχθεί πιέσεις ενόψει του διαλόγου που αναμένεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Εν αναμονή της έναρξης του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και της καθοριστικής βδομάδας που ξεκινά από σήμερα στις Βρυξέλλες η Άγκυρα αυξάνει την πίεση προς την Κύπρο.

Οι δύο τουρκικές NAVTEX την Παρασκευή για συνέχιση των παράνομων δραστηριοτήτων του Γιαβούζ αλλά και των παράνομων ερευνητικών δραστηριοτήτων του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ,  δείχνουν την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να μεταφέρει την ένταση στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και να φέρει σε δύσκολη θέση Λευκωσία και Αθήνα.

Μέσα από τις κινήσεις της, η Τουρκία δεν αφήνει περιθώρια στην κυπριακή Κυβέρνηση από το να επιμένει στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στις Βρυξέλλες σε μία δύσκολη διπλωματική βδομάδα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Το θέμα θα τεθεί σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να είναι έτοιμος να θέσει ενώπιον των συναδέλφων του τις τουρκικές προκλήσεις. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αναμένεται ότι η κυπριακή πλευρά θα δεχθεί πιέσεις ενόψει του διαλόγου που αναμένεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δική της πρωτοβουλία, θα επιμείνει στο διάλογο Αθήνας- Άγκυρας και άρα και στη δημιουργία προϋποθέσεων για έναρξη του. Οι αποφάσεις γύρω από τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας θα ληφθούν σε επίπεδο Αρχηγών κρατών μελών την Πέμπτη, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Αρχηγών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου σε μία ανάρτηση στο twitter, η οποία ερμηνεύθηκε ως κίνηση με την οποία ήθελε να στείλει προς τους Ευρωπαίους το μήνυμα ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί.

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία επιλέγει στην Κύπρο την περαιτέρω κλιμάκωση, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του χθες στην ελληνική ιστοσελίδα "iefimerida.gr", τονίζοντας ότι η ανανέωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX για ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας. Υπέδειξε, παράλληλα, ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στο σκέλος που αφορούν τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Πηγή:philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης