Φυσικό Αέριο

Ενεργοποίηση από τη ΔΕΔΑ των υφιστάμενων δικτύων σε Δράμα, Κομοτηνή και Θήβα

Ενεργοποίηση από τη ΔΕΔΑ των υφιστάμενων δικτύων σε Δράμα, Κομοτηνή και Θήβα
ΥΠΕΝ και ΔΕΔΑ επεξεργάζονται σχέδιο για επιδότηση της αντικατάστασης των συστημάτων θέρμανσης με σύστημα φυσικού αερίου
Την ενεργοποίηση των δικτύων διανομής αερίου που υπάρχουν ήδη σε περιοχές της αρμοδιότητάς της, και τα οποία ωστόσο αναξιοποίητα εδώ και αρκετά χρόνια, δρομολογεί η ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου).

Έτσι, μετά την εκκίνηση της λειτουργίας του δικτύου στο Κιλκίς, που έγινε προ 10ημέρου, η εταιρεία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τις υφιστάμενες υποδομές και στη Θήβα, τη Δράμα και την Κομοτηνή. Έτσι, οι πρώτοι κάτοικοι και επιχειρήσεις στις τέσσερις πόλεις θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, πριν ξεκινήσουν τα έργα για την «πύκνωση» των δικτύων και την κάλυψη του συνόλου των αστικών ιστών, στο πλαίσιο «άφιξης» του καυσίμου σε Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Αναξιοποίητα για μια 10ετία

Παράλληλα, η ΔΕΔΑ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζονται σχέδιο για την εφαρμογή προγράμματος επιδότησης, με σκοπό την αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης, με σύστημα φυσικού αερίου. Στην περίπτωση που το σχέδιο ευοδωθεί, τότε όπως και στα προγράμματα που έχουν «τρέξει» οι άλλοι Διαχειριστές δικτύων διανομής, θα παρασχεθεί ενίσχυση σε καταναλωτές, των οποίων τα κτήρια βρίσκονται σε δρόμους από τους οποίους διέρχονται τα υφιστάμενα δίκτυα, για την τοποθέτηση εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.

Τα υφιστάμενα δίκτυα έχουν κατασκευαστεί στις εν λόγω πόλεις εδώ και περίπου μία 10ετία, χωρίς ωστόσο να έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά, το υφιστάμενο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στο Κιλκίς κατασκευάστηκε το 2008, ενώ ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, ώστε να μπορούν να συνδεθούν στο αέριο όλοι οι ενδιαφερόμενοι οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές που καλύπτονται από το υφιστάμενο δίκτυο.

Δωρεάν τέλη διανομής

Το δίκτυο έχει μήκος 11 χιλιομέτρων, ενώ διέρχεται από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Έτσι, με τις συνδέσεις που θα γίνουν μπορεί να καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της πόλης ήδη από αυτόν τον χειμώνα.

Σε όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, τα τέλη σύνδεσης θα είναι δωρεάν. Οι συνδέσεις επί του υφιστάμενου δικτύου στο Κιλκίς θα πραγματοποιηθούν μέσω ενός αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος της ΔΕΔΑ, που θα υλοποιηθεί πριν από την έναρξη των μεγάλων έργων τα οποία είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης