Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προτεραιότητα στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία δίνει ο Κ. Χατζηδάκης

Προτεραιότητα στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία δίνει ο Κ. Χατζηδάκης
Αναλυτικά οι κατευθύνσεις της πολιτικής του ΥΠΕΝ κατά την ομιλία του υπουργού στον Economist

Σαφές μήνυμα της κυβερνητικής πολιτικής να συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία έδωσε ο ΥΠΕΝ κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

«Όσα έχουμε πει για τη μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος βιομηχανίας και του μηχανισμού αντιστάθμισης ρύπων ισχύουν. Η βασική τομή όμως είναι το target model. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Κομισιόν, με τη ΡΑΕ, με το ΕΧΕ και τον ΑΔΜΗΕ για να γίνει ομαλά, ουσιαστικά και γρήγορα η μετάβαση.Είμαστε κυβέρνηση της ελεύθερης οικονομίας. Στηρίζουμε τους παραγωγούς και επομένως είμαστε σε θέση να καταλάβουμε και να αναγνωρίσουμε το δικαίωμά τους στα κέρδη. Κατά την ίδια φιλοσοφία, αναγνωρίζουμε και το δικαίωμα της βιομηχανίας και των απλών καταναλωτών να έχουν τιμές λογικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε εκτενή αναφορά στην απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και στην προώθηση της πράσινης ενέργειας. Αναφορικά με το Target Model, ο υπουργός υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του εν λόγω συστήματος, τονίζοντας ότι : «Βασική μας αποστολή είναι η υιοθέτηση του Target Model, η απελευθέρωση της αγοράς για να πέσει το κόστος. Η Ελλάδα είναι αδικαιολόγητα η τελευταία χώρα που δεν έχει υιοθετήσει το target model, το οποίο οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Δυστυχώς έχουμε την υψηλότερη τιμή χονδροεμπορικής στην ενέργεια. Δεν θα το επιτρέψουμε άλλο αυτό. Μας ενδιαφέρει άμεσα η ομαλοποίηση της αγοράς».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «αμέσως μετά την έναρξη του target model την 1η Νοεμβρίου, θα γίνει ως τα τέλη του έτους η σύζευξη με την ιταλική αγορά και στο α' τρίμηνο του 2021 η αντίστοιχη με Βουλγαρία. Βούλησή μας να ενταχθούν ουσιωδώς όλοι οι παίκτες. Έχουμε δέσμευση από τη ΔΕΗ ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και θα στηρίξει το σύστημα αυτό».

Επίσης, ο υπουργός έκανε αναφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, που θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο, το άνοιγμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις ΑΠΕ, όπως και η πολιτική για την απολιγνιτοποίηση θα έχουν και αυτά θετική επίπτωση στο κόστος ενέργειας».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης