Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Α.Δαγούμας (πρόεδρος ΡAE): Σύντομα σε διαβούλευση μηχανισμός εποπτείας των αγορών του Target Model

Α.Δαγούμας (πρόεδρος ΡAE): Σύντομα σε διαβούλευση μηχανισμός εποπτείας των αγορών του Target Model
Το σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο «κλειδί» για τις επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ, σημείωσε ο Ν. Μπατιλάνα στο συνέδριο του Economist
Το Target Model αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΡΑΕ, σημείωσε πριν από λίγο ο Α.Δαγούμας, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, οι νέες χονδρεμπορικές αγορές θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου.

Όπως συμπλήρωσε, η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης δεν προκαλεί χρονική παρέκκλιση στη σύζευξη με την Ιταλία, στα τέλη του έτους. Παράλληλα, αποκάλυψε πως σε δύο περίπου εβδομάδες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ένας μηχανισμός παρακολούθησης των αγορών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΡΑΕ, ενόψει της ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών μία επίσης προτεραιότητα της Αρχής είναι η ρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο βρίσκεται η ρύθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τριών εταιρειών διανομής, ώστε να διασφαλισθεί η διείσδυση του φυσικού αερίου με τεχνικοοικονομικά κριτήρια.

kanm

Ν.Μπατιλάνα: Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ του ΔΕΣΦΑ τα επόμενα χρόνια 

Πέρα από μία πολλά υποσχόμενη αγορά, η Ελλάδα μετεξελίσσεται σταδιακά σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου για τα Βαλκάνια, με διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας τόσο αερίου αγωγού όσο και LNG. Αυτό επισήμανε πριν από λίγο ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Ν.Μπατιλάνα, προσθέτοντας πως η τάση αυτή ξεκίνησε από το 2019, με το ενδιαφέρον χρήσης του ΕΣΜΦΑ από εταιρείες εκτός ελληνικών συνόρων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπατιλάνα, στόχος του ΔΕΣΦΑ είναι να αναπτύξει και να ενισχύσει το σύστημα μεταφοράς, ώστε να γίνει ακόμη πιο αξιόπιστο και ευέλικτο. Παράλληλα, ο Διαχειριστής ενισχύει τη χωρητικότητα εισόδου στο σύστημα, το οποίο θα διασυνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΡ.

«Αναπτύσσουμε καινούρια πρότζεκτ, όπως τον αγωγό διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, ένα έργο για το οποίο σύντομα θα είναι έτοιμες οι περιβαλλοντικές άδειες ενώ προετοιμάζεται και το market test», τόνισε. Όπως πρόσθεσε, ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει πολλά πρότζεκτ στην Ελλάδα, ενώ είναι έντονο το ενδιαφέρον του Διαχειριστή για το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Μπατιλάνα επισήμανε πως ο Διαχειριστής προγραμματίζει επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χρηστών του συστήματος. Επισήμανε ωστόσο ότι κλειδί για την υλοποίηση του αναπτυξιακού του προγράμματος αποτελεί το σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς είναι απαραίτητη η μακροπρόθεσμη προοπτική του ρυθμιστικού πλαισίου για την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης