Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Κομισιόν: Πρόταση για μείωση εκπομπών τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030

Κομισιόν: Πρόταση για μείωση εκπομπών τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030
Ο υψηλότερος στόχος είναι φιλόδοξος, εφικτός, αλλά και ωφέλιμος για την Ευρώπη, ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, κατά την επίσημη ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης 2020
Η Κομισιόν προτείνει να αναθεωρηθεί «τουλάχιστον στο 55%» ο στόχος για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου το 2030, σημείωσε προιν από λίγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, κατά την επίσημη ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης 2020.

Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός στόχος της ΕΕ είναι μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το 2030, συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, ο στόχος του 55% είναι «φιλόδοξος, εφικτός, αλλά και ωφέλιμος για την Ευρώπη».

Όπως πρόσθεσε, οι αναλύσεις δείχνουν πως η ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και βιομηχανία, μπορούν να αντεπεξέλθουν στη μείωση. Επίσης, καταδεικνύουν πως ο στόχος αυτός θα θέσει την Ε.Ε. σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, όπως επίσης και εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Έτσι, αν και άλλα κράτη ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ε.Ε., θα μπορέσει να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως ο επιχειρηματικός κόσμος συνηγορεί υπέρ της πιο επιθετικής μείωσης των εκπομπών, επικαλούμενη την ανοιχτή επιστολή πάνω από 150 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και επενδυτών για αύξηση του στόχου τουλάχιστον στο 55%.

Στο επίκεντρο της ομιλίας βρέθηκαν επίσης η ψηφιακή μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας, στον απόηχο της πανδημίας, αλλά και μια πρόταση για συλλογικές διαπραγματεύσεις για ελάχιστο μισθό στα Κράτη Μέλη. H Πρόεδρος υποσχέθηκε ευρωπαϊκή πρόταση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων, αποκατάσταση των τεσσάρων ελευθεριών, μια νέα στρατηγική για την ζώνη Σένγκεν. Τόνισε ότι δεν θα αποσυρθεί τώρα η δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης