Περιβάλλον

Υπέρ των υψηλότερων ευρωπαϊκών στόχων μείωσης των εκπομπών πάνω από 150 εκπρόσωποι κορυφαίων επιχειρήσεων

Υπέρ των υψηλότερων ευρωπαϊκών στόχων μείωσης των εκπομπών πάνω από 150 εκπρόσωποι κορυφαίων επιχειρήσεων
Από την Ελλάδα, την πρωτοβουλία στηρίζει ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να συζητήσει επί των προτάσεών της για ένα νέο στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030, ενόψει της ομιλίας της Προέδρου της Επιτροπής για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα, περισσότερες από 150 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επενδυτές και επιχειρηματικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, IKEA, Deutsche Bank, Unilever, H&M, Google, EDF, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Signify και Apple, κάλεσαν τους ηγέτες της Ε.Ε. να υποστηρίξουν το φιλόδοξο στόχο που καθορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Σε μια ανοιχτή επιστολή τους, Διευθύνοντες Σύμβουλοι επιχειρήσεων από όλη την Ευρώπη και το φάσμα της οικονομίας έχουν αποτυπώσει την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοιού, συνδιαμορφώνοντας μια πιο ανθεκτική, δηλαδή φιλική προς το κλίμα και ταυτόχρονα αναγεννητική προοπτική ανάκαμψης. Η επιστολή δείχνει τη μεγάλη γκάμα της υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα στους φιλόδοξους στόχους για αυξημένη προσπάθεια και υποστήριξη των δράσεων πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με εταιρίες από τομείς όπως η μεταποίηση, η βαριά βιομηχανία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα καταναλωτικά αγαθά, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η τεχνολογία, που υποστηρίζουν αποφασιστικά το στόχο του 55%.

Υπογεγραμμένη από 157 επιχειρήσεις και επενδυτές, αλλά και από 21 επιχειρηματικά δίκτυα, η επιστολή αναφέρει: «Αυτό που πρέπει επειγόντως να δούμε στη συνέχεια είναι μια φιλόδοξη εφαρμογή του πακέτου ανάκαμψης που θα επικεντρώνεται στην επίτευξη μιας πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στο επίκεντρο και με έναν αυξημένο βραχυπρόθεσμο στόχο μείωσης των εκπομπών».

"Οι σωστές αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία και προστασία υγιών, ευημερουσών και δίκαιων κοινοτήτων και στην διασφάλιση ενός συγκροτημένου οδικού χάρτη για μια ευημερούσα οικονομία. Σύμφωνα με την προσέγγιση και προοπτική αυτών των επιχειρήσεων και επενδυτών, η σαφήνεια στον καθορισμό της διαδρομής και των χρονοδιαγραμμάτων προς την κλιματική ουδετερότητα για κάθε ένα τομέα οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και η διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής πολιτικής που θα προωθεί και θα διευκολύνει σημαντικές επενδύσεις σε επιχειρηματικά σχέδια και λύσεις χαμηλού και μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, είναι απολύτως απαραίτητες. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργούσε το αναγκαίο εκείνο κλίμα εμπιστοσύνης που θα ωθούσε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν με αποφασιστικότητα, με την απαιτούμενη ταχύτητα και στην αναγκαία εκείνη κλίμακα για την ταχύρρυθμη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη δημιουργία αξιόλογων πράσινων θέσεων εργασίας, την προώθηση της καινοτομίας και την επιτάχυνση της ανοικοδόμησης μιας ανθεκτικής οικονομίας μηδενικού άνθρακα."

Βιώσιμη καθώς και ανταγωνιστική οικονομική ανάκαμψη

Η παρούσα επιχειρηματική πρωτοβουλία συντονίζεται από το European Corporate Leaders Group (CLG Europe), μια διατομεακή ομάδα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που εργάζονται για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Υλοποιήθηκε επίσης σε συνεργασία με το συνασπισμό Business Ambition for 1.5C , the We Mean Business  που περιλαμβάνει τα επιμέρους δίκτυα BSR,  The B Team, CDP,  CLG Europe, Ceres, WBCSD,  The Climate Group  καθώς και τα RE100 & EV100, καθώς και με τον θεσμό Investors Group on Climate Change (IIGCC). Υπήρξε πρόσθετη υποστήριξη από ευρωπαϊκά δίκτυα επιχειρήσεων και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των BCSD Portugal, του Κέντρου Λύσεων Ενεργειακής Απόδοσης (Σλοβενία), της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Πράσινη Ανάκαμψη, αλλά και των EU-ASE, EURIMA, EIIF, EHPA, The Aldersgate Group (UK), The Haga Initiative (Σουηδία), Skift Business Climate Leaders, Solar Impulse Foundation, The Spanish Green Growth Group (Spain) και Wind Europe.

Όλοι οι υπογράφοντες Διευθύνοντες Σύμβουλοι, πριν από την επίσημη ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης 2020 της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, και πριν από την Εβδομάδα Κλίματος στη Νέα Υόρκη, παρότρυναν τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποτρέψουν τις χειρότερες και πιο επώδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλίσουν μια βιώσιμη καθώς και ανταγωνιστική οικονομική ανάκαμψη:

● υιοθετώντας τον φιλόδοξο στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας,
● υποβάλλοντας ισχυρά και ανθεκτικά σχέδια ανάκαμψης, που θα διευκολύνουν τις πράσινες επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας,
● συμφωνώντας σε ένα σαφώς καθορισμένο στόχο για τη μείωση των Ευρωπαϊκών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, αλλά και στους συνδεόμενους με αυτόν επιμέρους (τομεακούς) στόχους.

Αναγκαίος ο αυξημένος στόχος ΑΠΕ

Από την Ελλάδα, το «παρών» στην πρωτοβουλία δίνει ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ο Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, CEO, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δήλωσε: «Η επίτευξη της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 θα απαιτήσει εντατικές δράσεις σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεισφορές από όλους τους κλάδους χωρίς καμία εξαίρεση. Ιδιαίτερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αναπτυχθούν σε σημαντικά μεγαλύτερη κλίμακα, προκειμένου να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη του αυξημένου κλιματικού στόχου του 55% και, επίσης, να στηρίξουν και να προωθήσουν περαιτέρω τη βιομηχανική υπεροχή και πρωτοπορία της Ε.Ε. στις τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ένας αυξημένος στόχος ΑΠΕ για το 2030, υψηλότερος του 32% που ισχύει σήμερα, είναι αναγκαίος για να δώσει την απαραίτητη προοπτική, προβλεψιμότητα και επενδυτική ασφάλεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλους τους κλάδους και τομείς οικονομικής δραστηριότητας της Ε.Ε.».

Ο Christian Sewing, CEO, Deutsche Bank AG, δήλωσε: «Οι τράπεζες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτόν το φιλόδοξο μετασχηματισμό. Μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε τις εταιρίες να ασκούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με πιο βιώσιμο τρόπο. Αλλά χρειαζόμαστε την Ε.Ε. να ανοίξει το δρόμο παρέχοντας κοινά πρότυπα».

Ο Jean-Bernard Levy, Chairman and CEO, EDF, δήλωσε: «Υποστηρίζω τον φιλόδοξο στόχο του 2030 για την Ευρώπη για την κατά 55% τουλάχιστον μείωση των εκπομπών CO2. Η οικονομικά αποδοτική ηλεκτροδότηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, που προάγει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και καινοτόμων λύσεων στις μεταφορές, τη στέγαση και τις βιομηχανικές διαδικασίες, δεν είναι μόνο μία ενέργεια που θεωρείται κατάλληλη για το κλίμα, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ζήτημα βιομηχανικής πολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της EDF στην Ευρώπη είναι ήδη σήμερα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερο από 90% και η EDF θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό παράγοντα αυτής της μεγάλης αλλαγής την επόμενη δεκαετία».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης