Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Εντός Οκτωβρίου η έγκριση της νέας μεθοδολογίας για το έσοδο του δικτύου διανομής

Εντός Οκτωβρίου η έγκριση της νέας μεθοδολογίας για το έσοδο του δικτύου διανομής
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής έχει προτείνει τη νομοθέτηση ρύθμισης ώστε να εφαρμοσθεί η νέα μεθοδολογία από την 1η Ιανουαρίου
Μερικές τελευταίες εκκρεμότητες, για τη διευθέτηση των οποίων θα χρειαστούν όμως λίγες ακόμη εβδομάδες, απομένουν σύμφωνα με πληροφορίες για να πάρει το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ η νέα μεθοδολογία υπολογισμού του επιτρεπόμενου εσόδου του ΕΔΔΗΕ.
Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έγκριση της καινούριας μεθοδολογίας από την Αρχή αναμένεται εντός του Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόταση της ΡΑΕ, η οποία βασίσθηκε στην εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του περασμένου Ιουνίου.
Βασικό χαρακτηριστικό της νέας μεθοδολογίας αποτελεί το γεγονός ότι παρέχει κίνητρα για την βελτίωση της απόδοσης του ΔΕΔΔΗΕ ως διαχειριστή του δικτύου διανομής (performance based system), έναντι του ισχύοντος καθεστώτος, το οποίο εστιάζει στην κάλυψη του κόστους διαχείρισης (cost plus system).

«Αγκάθι» αποτελεί ωστόσο, η έναρξη εφαρμογής της την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο που προβλέπεται από την πρόταση, δηλαδή την τετραετία 2021 -2024. Κι αυτό γιατί, για να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία θα έπρεπε να έχει εγκριθεί ένα εξάμηνο νωρίτερα, επομένως το αργότερο τον περασμένο Ιούνιο.

Έγκριση ένα 6μηνο πριν την έναρξη εφαρμογής

Έτσι, σύμφωνα με κύκλους του ΔΕΔΔΗΕ, ο Διαχειριστής έχει ήδη αποταθεί στο ΥΠΕΝ για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Κάτι που, όπως προτείνει, μπορεί να γίνει με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου, με την οποία θα περιορίζεται το χρονικό διάστημα μεταξύ της έγκρισης του πλαισίου και της έναρξης ισχύος του.

Όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, η διορία του 6μηνου που προβλέπει η νομοθεσία είχε παραβιαστεί ήδη από τον Ιούνιο, καθώς για να τηρηθεί θα έπρεπε η διαβούλευση να ολοκληρωθεί το αργότερο τον Μάιο. Παρ’ όλα αυτά, η χρονική παρέκκλιση του ενός μήνα θα πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο των ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών που επικράτησαν όλη τη χρονική περίοδο που προηγήθηκε της διαβούλευσης, με το γενικευμένο lockdown λόγω της πανδημίας.

Όσον αφορά το διάστημα που ακολούθησε, ένας σημαντικός παράγοντας δυσκολίας ήταν η εντελώς καινούρια φιλοσοφία που εισάγει το νέο πλαίσιο στη διαχείριση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, καθυστερήσεις και δυσκολίες προκάλεσε και η μετάβαση εντός της ΡΑΕ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, για την εφαρμογή του νέου πλαισίου την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο, θα πρέπει επίσης να τροποποιηθεί και άλλο χρονοδιάγραμμα, ώστε η απόφαση ρύθμισης διανομής να εκδοθεί τον Ιούνιο του 2021.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης