Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταδιακή μετάβαση των δραστηριοτήτων της Shell στην καθαρή ενέργεια - Το «πείραμα» της Αυστραλίας

Σταδιακή μετάβαση των δραστηριοτήτων της Shell στην καθαρή ενέργεια - Το «πείραμα» της Αυστραλίας
Στόχος οι καθαρές εκπομπές άνθρακα των επιχειρήσεών της έως το 2050

Στον πυρήνα των μακροπρόθεσμων σχεδίων της Shell τίθενται οι επιχειρήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι επενδύσεις στην ενέργεια, δήλωσε ο πρόεδρος της αυστραλιανής μονάδας, Tony Nunan, ενώ βλέπει ως «γέφυρα» και τεστ δοκιμής την αγορά της Αυστραλίας για μετάβαση των δραστηριοτήτων της σε καθαρότερη ενέργεια.

Αυτό έγινε με την εξαγορά της ERM Power ύψους 617 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, μερίδιο στην εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Esco Pacific, την ανάπτυξη ενός ηλιακού αγροκτήματος και πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας παραγωγής άνθρακα Select Carbon. Η εταιρεία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις Select Carbon από τη δέσμευση άνθρακα στο έδαφος και να την εφαρμόσει στο χαρτοφυλάκιό της για να δημιουργήσει αντισταθμίσεις άνθρακα.

Καθώς η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές από τις δραστηριότητές της έως το 2050 και σχεδιάζει μια σημαντική αναδιάρθρωση, η Shell εξακολουθεί να βλέπει το αέριο ως κρίσιμο μέρος του παζλ, με περίπου το ένα τέταρτο των περιουσιακών στοιχείων του φυσικού αερίου στην Αυστραλία.

«Εξετάζουμε όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία στην Αυστραλία ως σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου μας. Η δουλειά μου είναι να διασφαλίσω ότι θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε αξία σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και το κάνουμε αυτό μαζί με τους συνεργάτες μας» τόνισε ο Tony Nunan.

Το αγκάθι της Shell

Η εταιρεία μαστίζεται από προβλήματα με το έργο Prelude FLNG ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων - το μεγαλύτερο πλωτό σκάφος στον κόσμο και ένα από τα δύο μόνο πλωτά έργα LNG στον κόσμο. To Prelude έστειλε το πρώτο του φορτίο έπειτα από δύο χρόνια καθυστερήσεων, αλλά έκλεισε για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους λόγω ηλεκτρικών και άλλων προβλημάτων. Ο Nunan αρνήθηκε να προβλέψει πότε το Prelude θα μπορούσε να ξαναρχίσει την παραγωγή.

«Επειδή θέλω να είμαι σίγουρος για τα θέματα ασφαλείας, πρέπει να σκεφτούμε την παραγωγή του Prelude τις επόμενες δεκαετίες και όχι τους επόμενους τρεις μήνες» εξήγησε ο Nunan.

Shell επλήγη επίσης από προβλήματα στο εργοστάσιο LNG του Gorgon στα ανοικτά της Δυτικής Αυστραλίας, όπου κατέχει μερίδιο 25%. Ο Nunan είπε ότι η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τον χειριστή της Gorgon Chevron Corp (N: CVX) για τη σταδιακή διακοπή λειτουργίας των μονάδων του εργοστασίου για την επίλυση προβλημάτων συγκόλλησης.

Η Shell βλέπει την QGC, την Prelude και τα μερίδιά της στο North West Shelf LNG, το Gorgon LNG και το έργο Browse - ο μεγαλύτερος ανεπτυγμένος υπεράκτιος πόρος φυσικού αερίου της Αυστραλίας- να καλύπτουν όλες τις μακροπρόθεσμες ανάγκες των πελατών της, ακόμη και αν γίνεται εντατική προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης