Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Μείωση των εκποπών ρύπων κατά 60% ως το 2030 υποστηρίζει η επιτροπή περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου της ΕΕ

Μείωση των εκποπών ρύπων κατά 60% ως το 2030 υποστηρίζει η επιτροπή περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου της ΕΕ
Η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει στόχο μείωσης των εκπομπών της ΕΕ κατά 55% για το 2030 την επόμενη εβδομάδα

Οι νομοθέτες στην επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν την Πέμπτη (11/9) υπέρ ενός νομικά δεσμευτικού στόχου για την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η ΕΕ σύμφωνα με το Reuters, θέλει να αναβαθμίσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών του 2030 για να οδηγήσει την οικονομία της σε «ουδέτερο κλίμα» έως το 2050 και να οδηγήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών με ρυθμό που θα αποφεύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η επιτροπή θα σφραγίσει τη θέση της με άλλη ψηφοφορία την Παρασκευή. Το πλήρες κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει το νόμο στις αρχές Οκτωβρίου.

Ένας στόχος 60% είναι πιο φιλόδοξος από αυτόν που εξετάζεται από την εκτελεστική επιτροπή του μπλοκ και την πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ, η οποία πρέπει επίσης να εγκρίνει τον νόμο για το κλίμα. Οι τιμές αναφοράς του άνθρακα στην ΕΕ αυξήθηκαν περίπου 4% μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στα 28,40 ευρώ / τόνο. Η ΕΕ σκοπεύει να μεταρρυθμίσει την αγορά άνθρακα για να επιφέρει βαθύτερες περικοπές εκπομπών κατά την επόμενη δεκαετία, μια κίνηση που οι αναλυτές αναμένουν ότι θα αυξήσει την τιμή των αδειών.

Η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει στόχο μείωσης των εκπομπών της ΕΕ κατά 55% για το 2030 την επόμενη εβδομάδα. Αυτός ο στόχος έχει υποστήριξη από περίπου 12 χώρες, αλλά ορισμένα ανατολικά κράτη αρνήθηκαν να δεσμευτούν για οποιοδήποτε νέο στόχο προτού προβούν σε εκτίμηση του οικονομικού κόστους.

Δεν είναι σαφές ποιος στόχος θα λάβει πλειοψηφική στήριξη κατά την Ολομέλεια, όμως, το γεγονός ότι το κοινοβούλιο φαίνεται να υιοθετεί έναν μεγαλύτερο στόχο, μπορεί να πιέσει τις κυβερνήσεις να αποδεχτούν έναν περισσότερο φιλόδοξο στόχο, όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος βουλευτής Pascal Canfin, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το 55% είναι ήδη φιλόδοξο, όμως η επιστήμη ζητάει ακόμη περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης