Αναλύσεις

Eurasia Group: Όσο διατηρείται το αδιέξοδο, τόσο ζημιώνονται οι ελληνικές τράπεζες

Eurasia Group: Όσο διατηρείται το αδιέξοδο, τόσο ζημιώνονται οι ελληνικές τράπεζες
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θέτει σε κίνδυνο την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει έκθεση της Eurasia Group.
Η νέα διαμάχη που έχει προκύπτει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης, θέτει σε κίνδυνο θέτει την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται και δηλώσεις αναλυτή της Eurasia Group.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, με αφορμή το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, πολλοί Έλληνες δανειολήπτες δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επισφαλή δάνεια, ενώ παράλληλα τον Ιανουάριο του 2017 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1,3%.
«Όσο περισσότερο παραμένει το αδιέξοδο, τόσο επιζήμιο θα είναι για τις τράπεζες» λέει ο Federico Santi αναλυτής της Eurasia Group.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεγαλύτερες τράπεζες -Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και η Alpha Bank- έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο μετά το 2015, όταν το 26% των καταθέσεων «εξαφανίστηκε» λόγω των ανησυχιών, ότι η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Η αιμορραγία των καταθέσεων σταμάτησε μόνο όταν έκλεισαν οι ελληνικές τράπεζες για τρεις εβδομάδες και εφαρμόστηκαν capital controls.
Η ανακεφαλαιοποίηση 14,4 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2015 από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τους ιδιώτες επενδυτές ενίσχυσε τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Το ΤΧΣ παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής σε όλες τις τράπεζες, εκτός από μία.
Για πρώτη φορά από το 2010, τρεις από τις τέσσερις τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν ετήσια κέρδη την επόμενη εβδομάδα.

Οι Paulson και Diamond

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, η προοπτική ανάκαμψης έχει προσελκύσει επενδυτές, όπως ο John Paulson (μεγαλομέτοχος σε Πειραιώς και Alpha Bank), κι ο Bob Diamond, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays.
Συγκεκριμένα, Diamond εξαγόρασε τη Credicom μέσω της Atlas Merchant Capital, το επενδυτικό όχημα του Diamond με έδρα τη Νέα Υόρκη, το οποίο ίδρυσε μετά την αποχώρησή του από τη Barclays το 2012.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, μέχρι οι τράπεζες να "ξεφορτωθούν" το "κακό" χρέος, η πιθανότητα να εξασφαλίσουν στις επιχειρήσεις τα αναγκαία κεφάλαια είναι μικρή.
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φράζουν τους τροχούς του συνόλου της οικονομίας», δήλωσε ο Paris Mantzarvas, αναλυτής της Pantelakis Securities.

Μνήμες Grexit

Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι μνήμες του Grexit του 2015 παραμένουν ζωντανές, και μια νέα κρίση θα μπορούσε να ενισχύσει την άνοδο του λαϊκισμού ενόψει και των εκλογών στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Ωστόσο, οι μοίρα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι στα δικά τους χέρια.
Η πολιτική γύρω από το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι αυτό που διαμορφώνει το άμεσο μέλλον τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης