Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Προς παράταση 1-1,5 μήνα η έναρξη του Target Model

Προς παράταση 1-1,5 μήνα η έναρξη του Target Model
Διαβούλευση της ΡΑΕ επί της ετοιμότητας των νέων αγορών να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα στις 17 Σεπτεμβρίου
Παράταση από ένα έως ενάμιση μήνα εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι θα δοθεί στην ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με βάση του κανόνες του Target Model.

Χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες που εκφράζονται από συμμετέχοντες όπως η ΔΕΗ, ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) αλλά και των traders άνοιξε μια σύντομη δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου καλώντας τους ενδιαφερόμενους να πάρουν θέση επί της ετοιμότητας των νέων αγορών (Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσιας και Εξισορρόπησης) να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα στις 17 Σεπτεμβρίου όπως προβλέπεται.

Με δεδομένο ότι τόσο ο ΕΣΑΗ όσο και η ΔΕΗ αλλά και οι traders έχουν ήδη τοποθετηθεί περί της αναγκαιότητας να δοθεί παράταση στην ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας των νέων αγορών, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η παράταση αυτή θα δοθεί και το ερώτημα που τίθεται είναι πλέον η διάρκεια της.

Άλλωστε το γεγονός και μόνο ότι η διαβούλευση της ΡΑΕ ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Παρασκευής 11/9, καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λήψη απόφασης από την Αρχή και από το ΥΠΕΝ και την ολοκλήρωση των αναγκαίων ενδιάμεσων διαδικασιών έως την Τετάρτη 16/9 ώστε την Πέμπτη 17/9 να γίνει η πρεμιέρα των νέων αγορών.

Παράταση 4 εβδομάδων προτείνει ο ΕΣΑΗ

Σε ότι αφορά το χρόνο της παράτασης, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ προτείνει η πρεμιέρα των νέων αγορών να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ ο ΕΣΑΗ από την πλευρά του αφού σημειώνει ότι στην Ιρλανδία το dry run διήρκεσε δυο χρόνια και στην Πολωνία ένα χρόνο προτείνει παράταση τεσσάρων εβδομάδων. Τέλος οι traders μέσω και του ευρωπαϊκού Συνδέσμου τους, EFET, προτείνουν παράταση μέχρι την αρχή του 2021.

Πάντως με δεδομένο ότι η έναρξη των νέων αγορών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας, η υλοποίηση της οποία παρακολουθείται στενά από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μάλιστα είναι απολύτως ενημερωμένη για τις τελευταίες εξελίξεις και προφανώς θα έχει λόγο και στον χρόνο παράτασης, όλα δείχνουν ότι η έναρξη του Target Model δεν θα καθυστερήσει πέραν των αρχών Νοεμβρίου.

Εξάλλου με το συγκεκριμένο νέο χρονικό όριο εκτιμάται ότι θα είναι εφικτή και η σύξευξη με την αγορά της Ιταλίας έως τις 15 Δεκεμβρίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης