Ηλεκτρισμός

Target Model: Εν αναμονή των αποφάσεων για την έναρξη – Στην «εξίσωση» και το Market Coupling

Target Model: Εν αναμονή των αποφάσεων για την έναρξη – Στην «εξίσωση» και το Market Coupling
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η χρυσή τομή για τη νέα «πρεμιέρα» θα ήταν μία ημερομηνία μεταξύ των αρχών Οκτωβρίου και αρχών Νοεμβρίου
Μέσα στις επόμενες ημέρες, και σε κάθε περίπτωση εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αναμένεται να αποφασίσει το ΥΠΕΝ για το κατά πόσο θα αναβληθεί η έναρξη του Target Model, αλλά και ποια θα είναι η νέα ημερομηνία που θα ορισθεί για τη μετάβαση στις νέες αγορές.

Το υπουργείο αξιολογεί τα δεδομένα με βάση τόσο την τελική έκθεση τεχνικής και συμβατικής ετοιμότητας που υπέβαλαν την περασμένη Παρασκευή οι Διαχειριστές των δύο αγορών, όσο και με τη γνώμη της ΡΑΕ. Επίσης, θα λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν γραπτώς φορείς της αγοράς, καθώς και συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, θα αποτελούσε έκπληξη να μην μετατεθεί η «πρεμιέρα» του Target Model – με δεδομένη τόσο την ποιότητα των αποτελεσμάτων του dry run, όσο και τις εκκρεμότητες που ακόμη υπάρχουν για την έναρξη λειτουργίας των νέων αγορών. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το χρονικό διάστημα που, σε μία τέτοια περίπτωση, θα εκτιμήσει το ΥΠΕΝ πως θα ήταν απαραίτητο ώστε να «ωριμάσει» από κάθε άποψη η έναρξη λειτουργίας.

Επαρκής χρόνος «απομονωμένης» λειτουργίας των νέων αγορών

Είναι ενδεικτικό ότι, παράλληλα με το να δοθεί επαρκής χρόνος για να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες που απομένουν, στην «εξίσωση» για τον υπολογισμό του χρόνου παράτασης, αντίρροπη παράμετρος είναι το Market Coupling. Κι αυτό γιατί θα χρειαστεί εξίσου επαρκής χρόνος «απομονωμένης» λειτουργίας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ώστε να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο (όπως είναι προγραμματισμένη) η σύζευξη της αγοράς επόμενης ημέρας με την Ιταλία.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, ένας σημαντικός λόγος είναι πως μία σειρά από βήμα για τη σύζευξη που θα πρέπει να πραγματοποιήσει ο Διαχειριστής των spot αγορών (δηλαδή η ΕΧΕ), θα μπορέσουν να γίνουν μόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

«Παγώνει» από σήμερα το dry run

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να υπάρξει μία εύλογη περίοδος λειτουργίας των αγορών, ώστε να αποτυπωθούν πιο σταθερά οικονομικά «σήματα» πριν από τη σύζευξη. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως συμπληρώνουν, η χρυσή τομή για τη νέα «πρεμιέρα», αν όντως δοθεί αναβολή, θα ήταν μία ημερομηνία μεταξύ των αρχών Οκτωβρίου και των αρχών Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, για το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να οριστικοποιηθεί η έναρξη του Target Model, παραμένει εν ισχύι ο «οδικός χάρτης» που έθεσε η τελευταία σχετικά υπουργική απόφαση και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθορίσει οι Διαχειριστές, για το Go-Live της 17ης Σεπτεμβρίου.

Ως συνέπεια, από σήμερα (8/09) θα «κατέβουν» τα πληροφοριακά συστήματα των νέων αγορών, ώστε να ξεκινήσουν οι προεργασίες για την έναρξη του Target Model σε εννέα ημέρες. Κάτι που σημαίνει πως στην πράξη από σήμερα «παγώνουν» οι δοκιμές του dry run.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης