Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Κατακόρυφη άνοδος το πρώτο εξάμηνο των εισαγωγών αμερικανικού LNG

Κατακόρυφη άνοδος το πρώτο εξάμηνο των εισαγωγών αμερικανικού LNG
Στο πρώτο μισό του 2020 οι εισαγωγές αμερικανικού LNG έφθασαν στα 27,717 εκατ. κυβικά πόδια, όταν όλο το 2019 , δεν ξεπέρασαν τα 14,643 εκατ.
Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ελληνική αγορά.
Οι χαμηλές τιμές που επικράτησαν ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοιού με τη μειωμένη ζήτηση αλλά και την υψηλή προσφορά αμερικανικού αερίου, αξιοποιήθηκε από τις ελληνικές εταιρίες που σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια των ΗΠΑ (EIA) που ανακοινώθηκαν στο τέλος Αυγούστου εισήγαγαν 27,7 εκατ. κυβικά πόδια αμερικανικού LNG το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ποσότητα που είναι σχεδόν διπλάσια από το αμερικανικό LNG που εισήχθη στην Ελλάδα καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2019.

Μάλιστα οι σημαντικές αυτές εισαγωγές φθηνού φυσικού αερίου που αξιοποιήθηκε κυρίως για ηλεκτροπαραγωγή, οδήγησαν σε μείωση και της χονδρικής τιμής του ρεύματος, βοηθώντας σε σημαντικό βαθμό ειδικά τις καθετοποιημένες εταιρίες ηλεκτρισμού να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μειωμένη ζήτηση που καταγράφηκε την περίοδο του lockdown και να διαχειριστούν με μεγαλύτερη ευχέρεια τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέκυψαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια των ΗΠΑ τον Ιανουάριο εισήχθησαν στην Ελλάδα 11,276 εκατ. κυβικά πόδια στην τιμή των 7,10 δολ/1.000 κυβικά πόδια. Τον Μάρτιο τα αμερικανικά φορτία LNG ανήλθαν σε 8,892 εκατ. κ.π. και η τιμή εξαγωγής ήταν σημαντικά χαμηλότερη στα 5,18 δολ/1.000 κυβικά πόδια.

Εισαγωγές μόλις 3,722 εκατ. κυβικών ποδιών το 2018

Τον Απρίλιο οι εισαγωγές ανήλθαν σε 3.233 εκατ. κυβικά πόδια με τιμή 5,08 δολ. και τον Μάιο με ελαφρώς υψηλότερες εισαγωγές, στα 3,430 εκατ. κυβικά πόδια η τιμή διαμορφώθηκε επίσης στα 5,08 δολαρίων/ 1.000 κυβικά πόδια.

Τον Ιούνιο οι εξαγωγές αμερικανικού LNG προς την Ελλάδα περιορίστηκαν στα 1,076 εκατ. κυβικά πόδια με την τιμή να αρχίζει να ανεβαίνει ελαφρώς στα 5,47 δολ/1.000 κυβικά πόδια. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο δεν είχαν γίνει εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Συνολικά στο εξάμηνο οι εισαγωγές αμερικανικού LNG έφθασαν στα 27,717 εκατ. κυβικά πόδια όταν το 2019, όλο το έτος, δεν ξεπέρασαν τα 14,643 εκατ. κυβικά πόδια, ποσότητα πολλαπλάσια από την αντίστοιχη των 3,722 εκατ. κυβικών ποδιών του 2018, που ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία εισήχθησαν στη χώρα μας φορτία LNG από τις ΗΠΑ.

Το δρόμο προς το αμερικάνικο LNG στην ελληνική αγορά ενίσχυσε σημαντικά η Μυτιληναίος και στη συνέχεια ακολούθησαν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες ιδιώτες αλλά και η ΔΕΗ.

Άνοδος 60% των τιμών σε έναν μήνα

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι σε επίπεδο τιμών η άνοδος που άρχισε να καταγράφεται από τον Μάιο συνεχίζεται και πρόσφατα η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε νέα υψηλά στα 2,7 δολ/MMbtu σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 60% μέσα σε έναν μήνα.

Τα futures του Σεπτεμβρίου 2020 για το TTF διαμορφώθηκαν στα 9,01 δολ, ενώ και οι προθεσμιακές τιμές των συμβολαίων των επομένων μηνών καταγράφουν άνοδο στα 10,637 δολ για τον Οκτώβριο του 2020, τα 12,904 δολ για το Νοέμβριο, ενώ φθάνουν και τα 14,03δολ για τον Ιανουάριο του 2021.

Έτσι όλα δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες εφόσον το φυσικό αέριο συνεχίζει να χρησιμοποιείται με την ίδια ένταση για ηλεκτροπαραγωγή θα καταγραφεί άνοδος της χονδρικής τιμής ρεύματος, η οποία τους προηγούμενους μήνες είχε πέσει σε ιστορικά χαμηλά. Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα επηρεάσει το σύνολο των παικτών, με τους καθετοποιημένους να έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή έναντι των εταιριών που κάνουν μόνο trading.

Μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου

Η κατακόρυφη άνοδος των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ σημειώθηκε σε μία περίοδο που οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού μειώθηκε σημαντικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΠΑ έχει μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού, με τα στοιχεία πρώτου τριμήνου 2020 από τη Gazprom να δείχνουν ότι οι πωλήσεις του ρωσικού κολοσσού προς την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 7% στα 690 εκατ. κυβικών μέτρων.
Ας σημειωθεί ότι το 2019 οι πωλήσεις της Gazprom στην Ελλάδα έπεσαν στα 2,4 δις. κυβικά μέτρα, σχεδόν 27% κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου.

Πάντως εν όψει της ανόδου των τιμών του LNG φαίνεται ότι θα συνεχιστεί η κινητικότητα στην αγορά ενώ δεν αποκλείεται οι εισαγωγές αερίου αγωγού να αυξηθεί τους επόμενους μήνες αφού παίκτες όπως η ΔΕΠΑ και Μυτιληναίος που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων προμήθειας, έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν αναλόγως των εξελίξεων βελτιστοποιώντας το μίγμα των προμήθειών τους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης