Φυσικό Αέριο

Απόφαση ΡΑΕ για αναδρομική αντιστάθμιση των επιπλέον τελών διανομής αερίου στη βιομηχανία

Απόφαση ΡΑΕ για αναδρομική αντιστάθμιση των επιπλέον τελών διανομής αερίου στη βιομηχανία
«Πράσινο φως» της ΡΑΕ για την αποζημίωση των βιομηχανικών πελατών στους οποίους είχαν επιβληθεί υψηλές προσωρινές χρεώσεις
Την αντιστάθμιση του επιπλέον κόστους με το οποίο επιβαρύνθηκαν οι βιομηχανίες για τη διανομή φυσικού αερίου την περίοδο μεταξύ Αυγούστου του 2015 και Δεκεμβρίου του 2016, προβλέπει απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που εκδόθηκε στις 22 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 27 Αυγούστου.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία είχε προσφύγει η Ένωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας διαμαρτυρόμενη για την επιπλέον χρέωση 4 ευρώ/MWh και προβλέπει αναδρομική αντιστάθμιση της συγκεκριμένης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρέωση των 4 ευρώ/MWh επιβλήθηκε με τον εφαρμοστικό νόμο του τρίτου Μνημονίου και στη συνεχεία αναθεωρήθηκε προς τα κάτω χωρίς ωστόσο να υπάρξει αναδρομική αναθεώρηση της. Η Κομισιόν με γνωμοδότηση της προς τη ΡΑΕ διευκρίνισε ότι η Αρχή έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει στην αντιστάθμιση των επιπλέον ποσών χωρίς ωστόσο η ΡΑΕ για τέσσερα χρόνια να έχει προχωρήσει στην επίλυση του θέματος.

Οριζόντια χρέωση χρήσης των δικτύων διανομής

Μετά από δύο καταγγελίες της ΕΒΙΚΕΝ, και τις επανειλημμένες οχλήσεις της Κομισιόν για την επίλυση του ζητήματος, η Ρυθμιστική Αρχή μόλις τον Ιούνιο του 2020 προχώρησε στη λήψη της απόφασης για την αντιστάθμιση, ανοίγοντας το δρόμο για την αποζημίωση πολλών βιομηχανιών που είχαν επιβαρυνθεί με σημαντικά επιπλέον κόστη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση ξεκίνησε το 2015 με τη νομοθετική διάταξη του άρθρου 8 παρ. 2 του Ν. 4336/2015, η οποία καθόρισε προσωρινή τιμή 4 ευρώ/MWh, για τη χρέωση της βασικής δραστηριότητας διανομής φυσικού αερίου. Μάλιστα ο νόμος προέβλεπε την οριζόντια εφαρμογή της χρέωσης για όλες τις κατηγορίες χρηστών των δικτύων διανομής φυσικού αερίου της χώρας, προκαλώντας τότε ένα σημαντικό έξτρα κόστος για τους βιομηχανικούς καταναλωτές αερίου.

Τον Δεκέμβριο του 2016 ορίστηκε η νέα μόνιμη χρέωση, που ήταν σημαντικά χαμηλότερη. Ωστόσο, παρότι η ευρωπαϊκή οδηγία προέβλεπε την αντιστάθμιση σε περίπτωση μεγάλη απόκλισης μεταξύ της προσωρινής και της οριστικής τιμής, η ΡΑΕ δεν προχώρησε σε σχετικό μέτρο.

Δύο καταγγελίες της ΕΒΙΚΕΝ

Η ΕΒΙΚΕΝ κατέθεσε το 2016 δύο καταγγελίες, στη DG Energy της Κομισιόν αλλά και στη ΡΑΕ, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε παραβίαση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας και ότι η ΡΑΕ είχε την υποχρέωση όταν εξέδωσε τα μόνιμα τιμολόγια και διαπίστωσε την τεράστια απόκλιση, μεταξύ των αρχικών, προσωρινών και οριζόντιων τιμολογίων των 4 ευρώ/MWh και των οριστικών τιμολογίων που τέθηκαν σε ισχύ από 1ης Δεκεμβρίου 2016, να αποφασίσει αντισταθμιστικά μέτρα.

Ας σημειωθεί ότι με την αντιστάθμιση, η ΕΒΙΚΕΝ ουσιαστικά επεδίωξε να γίνει ένας συμψηφισμός του ποσού που προκύπτει από την απόκλιση μεταξύ της υψηλότερης προσωρινής χρέωσης των 4 ευρώ/MWh και της οριστικής (χαμηλότερης) χρέωσης με τρέχουσες και μελλοντικές χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου. Το τελικό ποσό για κάθε βιομηχανία είναι διαφορετικό, καθώς εξαρτάται από τους όγκους αερίου που κατανάλωσε κατά το κρίσιμο 16μηνο.

Α.Κοντολέων: Καμία αποδοχή παραβίαση; των ευρωπαϊκών κανονισμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη γνωμοδότηση της δικαίωσε πλήρως την ΕΒΙΚΕΝ και πλέον η ΡΑΕ με την απόφαση της δίνει τέλος σε μια εκκρεμότητα τεσσάρων ετών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θεσμικό όργανο της βιομηχανίας προσφεύγει στην Επιτροπή για να δικαιωθεί τελικών έναντι αποφάσεων των αρμοδίων αρχών και όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την απόφαση της ΡΑΕ, η βιομηχανία είναι αποφασισμένη να μην αποδέχεται οποιαδήποτε παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών στο πλαίσιο λειτουργίας της νέας αγοράς.

Παράλληλα καλεί σε συστράτευση όλη τη βιομηχανία ειδικά εν όψει του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην ενεργειακή αγορά με τη λειτουργία του Target Model.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης