Ενέργεια

ΗΠΑ: Κατέρρευσαν οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω του τυφώνα

ΗΠΑ: Κατέρρευσαν οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω του τυφώνα
Πτώση 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα στις εξαγωγές αργού
Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαταραχθεί σοβαρά από τον τυφώνα Laura, μειώθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) εξαγωγών αργού αυτήν την εβδομάδα με το κλείσιμο της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ, τερματικών σταθμών και διακοπή στα λιμάνια.

Ο τυφώνας ανέστειλε επίσης προσωρινά τις επιχειρήσεις σε αρκετές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα του υπερψυγμένου αερίου στον κόσμο, με τις αποστολές να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο σε 18 μήνες.

Η Laura έφτασε στην ξηρά νωρίς την Πέμπτη κοντά στα σύνορα Τέξας-Λουιζιάνας, μια από τις πιο ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν ποτέ την περιοχή και κινήθηκε βόρεια.

Τα λιμάνια Charles, Beaumont και Port Arthur παρέμειναν κλειστά την Πέμπτη, σύμφωνα με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Το λιμάνι του Χιούστον, το οποίο είναι ο κορυφαίος κόμβος εξαγωγών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, που αντιστοιχεί σε περίπου 600.000 bpd αποστολών, έκλεισε την Τετάρτη και ήταν στη διαδικασία επανέναρξης αργά την Πέμπτη, σύμφωνα με την Ακτοφυλακή.

Περίπου 50 πλοία, τα περισσότερα από τα δεξαμενόπλοια, ήταν στο υπεράκτιο αγκυροβόλιο και περιμένουν να επανέλθουν στο κανάλι του Houston, δήλωσε ο JJ Plunkett, λιμενικός πράκτορας της Houston Pilots Association, ο οποίος καθοδηγεί τα πλοία μέσα και έξω από το κανάλι.

Το κλείσιμο των λιμένων των Houston, Beaumont και Port Arthur αναμενόταν να μειώσει την ικανότητα εξαγωγής αργού πετρελαίου κατά σχεδόν 1 εκατομμύριο bpd, εκτιμά η εταιρεία πληροφοριών Kpler, με βάση τα μέσα στοιχεία τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο περίπου 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Το κλείσιμο αυτών των λιμένων θα μειώσει επίσης συνολικά περίπου 830.000 bpd τις αναχωρήσεις εξευγενισμένων προϊόντων, σύμφωνα με την Kpler.

Το Louisiana Offshore Oil Port (LOOP) ο μεγαλύτερος ιδιωτικός τερματικός σταθμός αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέστειλε επίσης τις δραστηριότητές του στο θαλάσσιο τερματικό σταθμό της την Κυριακή πριν από την καταιγίδα.

Τα πετρελαιοφόρα επέστρεψαν σε μεγάλα σημεία φόρτωσης κατά μήκος της ακτής του Κόλπου την Παρασκευή, αφού κατέφυγαν στο Corpus Christi την Πέμπτη, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Δύο δεξαμενόπλοια LNG περιμένουν κοντά σε λιμάνια για να φορτώσουν φορτία, ενώ αρκετά άλλα βρίσκονται ακόμα έξω από την Καραϊβική, δήλωσε η Rebecca Chia της Kpler.

Η έκταση της διαταραχής θα εξαρτηθεί από τυχόν ζημίες που προκαλούνται στις εγκαταστάσεις εξαγωγής και παραγωγής.
Η φόρτωση φορτίων LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επίσης καθυστερήσει.

Οι εξαγωγές LNG μειώθηκαν στα 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) την Πέμπτη, το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

«Δεδομένου του άμεσου πλήγματος στα τερματικά εξαγωγής Sabine Pass και Cameron LNG από τον τυφώνα Laura, πιθανότατα θα είναι οι τελευταίοι τερματικοί σταθμοί που θα επανεκκινήσουν τις εξαγωγές στον Κόλπο», ανέφεραν αναλυτές στο ClipperData σε σημείωμά τους, αναφερόμενος στα εργοστάσια εξαγωγών Cheniere Energy Inc’s Sabine Pass και Sempra Energy’s Cameron LNG στη Λουιζιάνα.

Και τα δύο εργοστάσια ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και δήλωσαν ότι θα διενεργούσαν εκτιμήσεις ζημιών μόλις ήταν ασφαλές.

Ξεχωριστά, η Venture Global ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η εγκατάσταση Calcasieu Pass LNG που είναι υπό κατασκευή στο Κάμερον της Λουιζιάνας, έχει υποστεί ελάχιστες ζημιές από τον τυφώνα και ότι συνεργάζεται με εργολάβους για να ανακτήσει την πρόσβαση στον χώρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης