Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Α. Αθανασάς: Επιλογή του διακόπτη σύνδεσης έργων ΑΠΕ στη Μέση Τάση

Α. Αθανασάς: Επιλογή του διακόπτη σύνδεσης έργων ΑΠΕ στη Μέση Τάση
Tο σωστό κριτήριο αγοράς διακόπτη είναι η δίκαιη τιμή του προϊόντος, με βάση την ποιότητα και τη χρηστικότητα τώρα και στο μέλλον, και το συνολικό μακροχρόνιο κόστος
Ο Παραγωγός ΑΠΕ, αφού πέρασε πολλές και διάφορες δυσκολίες φθάνει στο πολυπόθητο χρονικό σημείο της σύνδεσης με το Δίκτυο Μ.Τ. του ΔΕΔΔΗΕ. Στη φάση αυτή είτε λόγω επείγουσας ανάγκης ολοκλήρωσης του έργου, είτε λόγω έλλειψης υλικού στο ΔΕΔΔΗΕ, καλείται να επιλέξει και να αγοράσει ο ίδιος το Διακόπτη Σύνδεσης, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του έργου.

Τότε λοιπόν έστω ότι ο Παραγωγός, σκεπτόμενος απλά, αποφασίζει να παραγγείλει το φθηνότερο Διακόπτη από τους εγκεκριμένους από το ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος ούτως ή άλλως στο ΔΕΔΔΗΕ θα ανήκει μετά τη σύνδεση. Ας δούμε αν έπραξε σωστά; Η απάντηση είναι όχι και το γιατί, θα το βρείτε στις παρακάτω ερωταποκρίσεις:

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Προτιμώ τηλεχειριζόμενο Δ/Φ (Διακόπτη Φορτίου) ή μου αρκεί ένας μη τηλεχειριζόμενος Δ/Α (Διακόπτης Απομόνωσης);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η απάντηση είναι σαφώς τηλεχειριζόμενο, επειδή έτσι έχω:
• Άμεση πληροφορία για την κατάσταση της σύνδεσης και τα τυχόν συμβάντα όπου και να βρίσκομαι (κινητό, laptop) και πολλαπλές δυνατότητες ρυθμίσεων
• Μείωση απωλειών μη τιμολογούμενης ενέργειας λόγω λιγότερων και μικρότερης διάρκειας διακοπών, καλύτερη παρακολούθηση και συντήρηση.
• Καλύτερα ασφαλιστήρια συμβόλαια, λόγω μείωσης κίνδυνων απώλειας ενέργειας και εσόδων και καλύτερης παρακολούθησης.
• Μειωμένες ανάγκες επιτόπου μετάβασης και συντήρησης, επειδή το υλικό τηλεπαρακολουθείται και τηλεχειρίζεται, (ΔΕΔΔΗΕ, Παραγωγός).

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τον κώδικα διαχείρισης δικτύου-ΚΔΔ (ΦΕΚ 78Β’/ 2017) και συγκεκριμένα τα άρθρα 46,49,50 κλπ θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις ανοίγματος του Διακόπτη και πριν να τεθεί ξανά σε λειτουργία πρέπει να γίνει επιτόπιος έλεγχος και χειρισμός σύνδεσης (άρθρο 73 του ΚΔΔ). Λόγω του τεράστιου αριθμού των Διακοπτών του δικτύου η επανασύνδεση από το ΔΕΔΔΗΕ θα παίρνει πολλές ώρες, ή ημέρες και το κόστος των απωλειών πολλές εκατοντάδες, ή και χιλιάδες ευρώ ανάλογα με την εγκατάσταση το 24ωρο. Όσον αφορά το ποιος το πληρώνει προσέξτε τα ψιλά γράμματα των ασφαλιστηρίων!!!. Αν έχετε τηλεχειριζόμενο Διακόπτη ο έλεγχος και η αποκατάσταση λειτουργίας του γίνονται από το κέντρο σε δευτερόλεπτα. Ο ΔΕΔΔΗΕ από το 2015 έχει ως στρατηγική επιλογή τον Τηλεχειρισμό. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ο Δ/Α μπορεί να μετατραπεί σε τηλεχειριζόμενο αν χρειαστεί; Υπάρχει περίπτωση μελλοντικά να ζητηθεί από το ΔΕΔΔΗΕ μετατροπή σε τηλεχειριζόμενο Διακόπτη; Αν ναι ποιος πληρώνει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αδύνατη η μετατροπή διότι δεν διαθέτουν κινητήρα, σήματα, ακριβείς μετρήσεις μεγεθών, διαχείριση επικοινωνίας – RTU κλπ άρα οι Δ/Α θα χρήζουν αντικατάστασης.
Θεωρείται βέβαιη η μελλοντική ανάγκη του ΔΕΔΔΗΕ για τηλεχειριζόμενους Διακόπτες, αλλιώς η διαχείριση των χιλιάδων Διακοπτών που θα ενταχθούν στο δίκτυο θα είναι ανέφικτη. Ο τηλεχειρισμός προωθείται από ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ:
• ΡΑΕ, όπως προκύπτει από το άρθρο 75 του ΚΔΔ.
• ΡΑΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ με τη σχετική αναφορά που περιλαμβάνεται στους όρους των προσφορών σύνδεσης (Παράγραφος 3) και στις συμβάσεις που υπογράφονται με τους παραγωγούς.
• Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει περιλάβει το τηλεχειριζόμενο υλικό (Διακόπτες φορτίου, ΔΑΕ, RTU Υποσταθμών κλπ) στα στρατηγικά του έργα.
Όπως αναφέρεται στις προσφορές σύνδεσης (άρθρο 3) του ΔΕΔΔΗΕ τυχόν αλλαγή θα γίνει με δαπάνες του παραγωγού. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος αντικατάστασης θα είναι μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Η χρήση τηλεχειριζόμενου Διακόπτη έχει θετική επίδραση στο ασφαλιστικό κόστος της εγκατάστασης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως. Οι ασφαλιστικές αξιολογούν στη βάση του δικού τους κόστους/ οφέλους την αξιοπιστία του εξοπλισμού και τις δυνατότητες ελέγχου και παρακολούθησης που έχει, διαμορφώνοντας έτσι μεγαλύτερο κόστος ασφάλισης για εξοπλισμό χαμηλότερης τεχνολογίας, όπως είναι ο μη τηλεχειριζόμενος Δ/Α.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τι άλλα πλεονεκτήματα μου δίνει ένας σύγχρονος τηλεχειριζόμενος Διακόπτης; Π.χ. Private Scada, power quality κλπ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ απλά και με χρήση ελεύθερου πρωτοκόλλου επικοινωνίας (Modbus), ο παραγωγός μπορεί να παρακολουθεί όλα τα στοιχεία και συμβάντα (private scada communication) ελέγχοντας τις δικές του εγκαταστάσεις. Επίσης μπορεί να παρακολουθεί τα στοιχεία ποιότητας της ισχύος που παρέχει στο ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να βελτιώνει τον εξοπλισμό του και να προλαμβάνει προβλήματα ή και πρόστιμα που μπορεί να εφαρμόζει ο Διαχειριστής σε περίπτωση υπέρβασης κανονισμών (βλέπε ΚΔΔ, άρθρα 63, 69, 73, 74, 75, 77 κλπ).

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Προτιμώ Δ/Φ που λειτουργεί και ως Δ/Α ή απλό Δ/Α;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι Δ/Α είναι παθητικό στοιχείο προστασίας του δικτύου, πολύ περιορισμένης χρήσης στα Ευρωπαϊκά και άλλα διεθνή δίκτυα και κατασκευαστικές απαιτήσεις πολύ χαμηλότερης στάθμης και για το λόγο αυτό δεν έχουν εκδοθεί διεθνή πρότυπα IEC για αυτούς, όπως για τους παρόμοιας χρήσης Δ/Φ, ιδιαίτερα από αυτούς που προδιαγράφει ο ΔΕΔΔΗΕ, στη νέα Τεχνική Περιγραφή 370/26.09.2017. Άρα η μακροχρόνια αξιοπιστία των Δ/Φ πρέπει να θεωρείται πολύ μεγαλύτερη έναντι αυτής του Δ/Α.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Οι συμβάσεις παραγωγών αναφέρουν τη χρήση Δ/Α. Μπορώ εγώ να χρησιμοποιήσω ένα Δ/Φ, ο οποίος διαθέτει λειτουργικότητα Δ/Α;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς ναι. Η λειτουργικότητα ενδιαφέρει και όχι ο τίτλος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη λειτουργικότητα του Δ/Α προδιαγράφεται στη σύγχρονη προδιαγραφή αρ. 370/26.09.2017 των Δ/Φ του ΔΕΔΔΗΕ και ότι έχει επανειλημμένα χορηγηθεί επίσημη έγκριση του ΔΕΔΔΗΕ για την εξεταζόμενη χρήση συγκεκριμένων Δ/Φ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Είναι επικίνδυνη η χρήση του Δ/Φ ως Δ/Α επειδή ο Δ/Φ θα κληθεί να διακόψει βραχυκύκλωμα, το οποίο δεν αντέχει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αμφότεροι οι Δ/Α και Δ/Φ δεν μπορούν και δεν θα κληθούν ποτέ να κόψουν βραχυκύκλωμα επειδή δεν είναι Διακόπτες Ισχύος/ ΔΑΕ - οι μόνοι που μπορούν. Η τυποποιημένη λειτουργία ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ με βάση την οδηγία Διανομής αρ. 21 εξασφαλίζει (ανεξάρτητα αν γίνεται από Δ/Α ή Δ/Φ) ότι η διακοπή θα γίνει πάντα απουσία φορτίου (όπως οι απλοί αποζεύκτες). Θα ήταν ποτέ δυνατό ο ΔΕΔΔΗΕ να εγκρίνει επικίνδυνα υλικά για το δίκτυό του;

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Υπάρχει ποτέ περίπτωση να ρυθμιστεί ο Δ/Α ή ο Δ/Φ που λειτουργεί ως Δ/Α σε ακαριαία λειτουργία αμέσως μετά την ακαριαία λειτουργία του Διακόπτη Αυτόματης Επαναφοράς, για Παραγωγό ΑΠΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε καμία περίπτωση. Σκεφτείτε ότι τα ακαριαία σφάλματα είναι κατά 90% παροδικά. Άρα σε κάθε αστραπή ή σε κάθε κλαδάκι που πέφτει πάνω στις γραμμές κλπ, θα είχαμε οριστική απομόνωση του Παραγωγού. Τι απώλειες ενέργειας θα είχε τότε ο άμοιρος παραγωγός, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιεί μη τηλεχειριζόμενο Δ/Α, τον οποίο για να τον χειριστεί θα πρέπει κάποιος να μεταβαίνει επιτόπου; Η οδηγία Διανομής ΔΕΗ αρ. 21 περιγράφει τις συγκεκριμένες χρονικές λειτουργίες απομόνωσης- όχι βεβαίως την ακαριαία. Οι λειτουργίες αυτές καλύπτονται πλήρως και πιστοποιημένα από το Δ/Φ, δεδομένου ότι ο ΔΕΔΔΗΕ πριν χορηγήσει έγκριση έχει ελέγξει ότι υπάρχει πλήρης και έγκυρη πιστοποίηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Η χρήση Δ/Φ ως Δ/Α είναι κάποιος αδόκιμος και επικίνδυνος νεωτερισμός ή καταχρηστική εναλλακτική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε καμία περίπτωση. Πολλές δεκάδες παλαιότερης γενιάς Δ/Φ κατασκευής ILJIN Κορέας, με τους ίδιους μηχανισμούς και χρόνους διακοπής όπως οι νέοι, έχουν εγκατασταθεί ήδη από το 2014 (και μάλιστα χωρίς να υπήρχε τότε η νέα προδιαγραφή ΔΕΔΔΗΕ που το προδιαγράφει), τόσο στο ΕΔΔΗΕ όσο και σε Παραγωγούς ΑΠΕ, χωρίς την παραμικρή άστοχη συμπεριφορά τους ως Δ/Α.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Πόσο σημαντικό είναι να αγοράζω Διακόπτη και λοιπό εξοπλισμό, ο οποίος έχει υποστεί πλήρεις δοκιμές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι δοκιμές που υφίσταται ένας διακόπτης είναι μακρές και σκληρές και ιδιαίτερα αν ο Διακόπτης συμφωνεί με τη νέα προδιαγραφή ΔΕΔΔΗΕ 370/26.09.2017, εγγυώνται δεκαετίες αξιόπιστης λειτουργίας. Αν ο Διακόπτης χαλάσει αυτό θα έχει κόστος για την επιχείρησή σας (ασφαλίσεις, απώλειες ενέργειας, διαφωνίες με το διαχειριστή κλπ). Γιαυτό να ζητάτε πάντα αν ο Διακόπτης έχει πρόσφατο πιστοποιητικό δοκιμών τύπου και όχι δεκαπενταετίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Προσέχω την φήμη, τις συστάσεις και την κατασκευαστική υπόσταση του κατασκευαστή ή θεωρώ επαρκές να διαθέτει την έγκριση του ΔΕΔΔΗΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μια εταιρία που προμηθεύει αδιάκοπα χιλιάδες τέτοιους διακόπτες σε εταιρίες ηλεκτρισμού π.χ. την Κρατική εταιρία Ηλεκτρισμού της Κορέας (KEPCO), έχει τιμηθεί με βραβεία καλύτερου Διακόπτη και καινοτόμου επιχείρησης και παράγει τηλεχειριζόμενο διακόπτη που έχει εγκριθεί με βάση τη νέα προδιαγραφή του ΔΕΔΔΗΕ, διαθέτει όλα τα εχέγγυα. Η ευθύνη και αξιοπιστία του κατασκευαστή χάνεται σε εταιρίες με συχνές εταιρικές αλλαγές, αλλαγές εργοστασιακών χώρων και ανεπαρκείς συστάσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Είναι λογικό να υπάρχει διαφορά τιμής μεταξύ τηλεχειριζόμενου και μη διακόπτη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα. Ο τηλεχειριζόμενος με βάση τη νέα περιγραφή ΔΕΔΔΗΕ, διαθέτει καλύτερες επαφές, κινητήρα, πλήρη μονάδα τηλελέγχου (RTU), εξαιρετικά ακριβή μετρητικό εξοπλισμό, πολύ εξελιγμένο κιβώτιο ελέγχου και αξιόπιστη GPRS real time επικοινωνία με το SCADA. Με όλα αυτά η κατασκευή έχει τουλάχιστον 2000 Ευρώ μεγαλύτερο κόστος από τον αντίστοιχο Δ/Α.

Με τις ανωτέρω τεκμηριωμένες ερωταποκρίσεις, πιστεύουμε ότι κατέστη φανερό γιατί η τιμή αγοράς του Διακόπτη δεν είναι το σωστό κριτήριο αγοράς του. Το σωστό είναι η δίκαιη τιμή με βάση την ποιότητα και τη χρηστικότητα τώρα και στο μέλλον και το συνολικό μακροχρόνιο κόστος για το ταμείο μας. Με τους όρους αυτούς ο τηλεχειριζόμενος Δ/Φ – Δ/Α, σύμφωνα με τη νέα προδιαγραφή του ΔΕΔΔΗΕ αρ. 370/26.09.2017, δείχνει να είναι μονόδρομος.


*Ο Α. Αθανασάς είναι τέως Τομεάρχης Εκμετάλλευσης & Συντήρησης και Τομεάρχης Επιθεώρησης ΔΕΔΔΗΕ και νυν Τεχνικός Σύμβουλος της εταιρίας AMS SMARTELEC LTD.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης