Τελευταία Νέα

Είναι εφικτή η συνύπαρξη των φωτοβολταϊκών με τη γεωργία; - Οι προϋποθέσεις της επιτυχίας

Είναι εφικτή η συνύπαρξη των φωτοβολταϊκών με τη γεωργία; - Οι προϋποθέσεις της επιτυχίας
Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι η τεράστια ποσότητα γης που απορροφά μια ηλιακή μονάδα

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα κατά των εκτεταμένων εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας είναι ότι οι ηλιακές εκμεταλλεύσεις χρειάζονται πολύ γη - γη που λαχτάρα και η γεωργική βιομηχανία. Το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται αν οι ηλιακές εκμεταλλεύσεις θα μπορούσαν να συνυπάρχουν με τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Πρόσφατες μελέτες και πιλοτικά έργα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι είναι εφικτή η κοινή συνύπαρξή τους.  

Τα λεγόμενα αγροφωτοβολταϊκά έργα (agroPV) μπορούν να ωφελήσουν τις καλλιέργειες επειδή οι ηλιακές μονάδες εξυπηρετούν διπλό σκοπό. Αυτό γιατί, όχι μόνο παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αλλά παρέχουν προστασία στις καλλιέργειες όταν είναι δυσμενείς οι καιρικές συνθήκες.Για τους αγρότες, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μπορεί να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, να διαφοροποιήσει τη ροή εσόδων τους και ενδεχομένως να επεκτείνει τις καλλιεργητικές περιόδους, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Όσο για εκείνους που ανησυχούν ότι οι ηλιακές μονάδες θα μπορούσαν να υπερθερμανθούν και να στεγνώσουν τις καλλιέργειες, ο Οδηγός του υπουργείου αναφέρει ότι οι ηλιακές μονάδες στην πραγματικότητα δροσίζουν τις καλλιέργειες και τη βλάστηση λόγω σκίασης και τις διατηρούν θερμότερες τη νύχτα.
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι δεν υπήρχε επίδραση στους ρυθμούς ανάπτυξης των καλλιεργειών.
Επιπλέον, τα πρόβατα που βόσκουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της βλάστησης, καθώς δεν ανεβαίνουν ούτε βλάπτουν τις εγκαταστάσεις.

Ακανθώδη ζητήματα

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι η τεράστια ποσότητα γης που απορροφά μια ηλιακή μονάδα, με ορατό το ενδεχόμενο της εκτόπισης γεωργικής γης από τις φωτοβολταϊκές μονάδες που χρησιμοποιούνται μόνο για παραγωγή ενέργειας.

Το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας (NREL) σημειώνει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν τα 239 GW έως το 2030. Αυτό όμως απαιτεί περίπου 1,8 εκατομμύρια στρέμματα γης. Για παράδειγμα, η Καρολίνα και η Ουάσινγκτον έχουν περιορίσει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στα χωράφια για χάριν της προστασίας των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Οφέλη

Τα αγροτικά φωτοβολταϊκά μπορεί να μην είναι εφικτά για τεράστιες εκμεταλλεύσεις μιας καλλιέργειας, αλλά μπορεί να αυξήσουν την απόδοση από ορισμένα φυτά. Μάλιστα, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι έχουν διπλασιαστεί οι αποδόσεις στα ντοματίνια σε μια περιοχή στην Αριζόνα. Χρειάζονται λιγότερο νερό, όταν καλλιεργούνται στη σκιά των ηλιακών συλλεκτών.

Παρόλα αυτά παραμένει η διαμάχη σχετικά με την αντιστάθμιση της κάλυψης γεωργικής γης με ηλιακές μονάδες και ειδικά για μεγάλης κλίμακας έργα. Ενδεικτικό του όλο κλίματος, η τοποθέτηση του Ιδρύματος του Νιου Τζέρσεϋ, περί «ζωτικής σημασίας πράξη η μείωση της εξάρτησης του κράτους από τα ορυκτά καύσιμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, τα έργα ηλιακής ενέργειας πρέπει να κατασκευαστούν στα σωστά μέρη. Και τα υψηλής ποιότητας χωράφια και τα δάση δεν είναι σίγουρα τα σωστά μέρη».

Που αναπτύσσεται η αγορά των αγροτικών φωτοβολταϊκών

Η Ινδία είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες αγορές για το agroPV, επειδή το 60% της γης χρησιμοποιείται για γεωργία και ο ήλιος είναι άφθονος, δήλωσε η BNEF σε πρόσφατη ανάλυση.

«Το AgroPV είναι ένα βήμα πιο κοντά στην εξυπνότερη βιώσιμη γεωργία, κάτι που προωθούμε σε ολόκληρη την Ινδία και τον κόσμο», δήλωσε ο Ajit Jain, κοινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας γεωργικής τεχνολογίας Jain Irrigation, στο BNEF. «Οι πέντε πιο προηγμένες αγορές agroPV στον κόσμο είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Νότια Κορέα και η Μασαχουσέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπλήρωσε».

Η ποιοτική διάκριση

Χρειάζεται μεγάλη έρευνα για το ποιες καλλιέργειες θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ηλιακές μονάδες. Μελέτη ωστόσο από εταιρείες και εργαστήρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έδειξε ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις χαμηλού αντίκτυπου μπορούν να συνυπάρχουν με καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ακόμη και να αυξήσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, χωρίς να θέσουν την επιλογή «γη έναντι παραγωγής καθαρής ενέργειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης