Φυσικό Αέριο

Erdogan: H Τουρκία ανακάλυψε 320 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Erdogan: H Τουρκία ανακάλυψε 320 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στόχος της Άγκυρας είναι η έναρξη αξιοποίησης του κοιτάσματος ήδη από το 2023

Η Τουρκία ανακάλυψε σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε την Παρασκευή, σε ένα πολυαναμενόμενο διάγγελμά του, το οποίο είχε προαναγγείλει ο ίδιος από την Τετάρτη, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Ερντογάν, το σεισμογραφικό πλοίο Fatih ανακάλυψε κατά τις έρευνες που διεξήγαγε κοίτασμα συνολικού όγκου 320 δισ. κυβικά μέτρα.
Οι έρευνες διεξάγονταν από τα τέλη Ιουλίου στην ζώνη ερευνών γνωστή ως Tuna-1, περίπου 100 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας στο δυτικό μέρος της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στόχος της Άγκυρας είναι η έναρξη αξιοποίησης του κοιτάσματος ήδη από το 2023.Ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη "θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές" της χώρας του, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί στην ιστορία της Τουρκίας.Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για περίπου 20 χρόνια.Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε τέλος ότι είναι πιθανή η ανακάλυψη και νέων κοιτασμάτων στο πλαίσιο των σεισμικών ερευνών που διεξάγει η χώρα του.

Διαχείριση εντυπώσεων

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ωστόσο ότι η τουρκική κυβέρνηση απλώς επιδίδεται σε διαχείριση εντυπώσεων προκειμένου να απομακρύνει από την ατζέντα τη σκληρή πραγματικότητα της κατάρρευσης της λίρας, η οποία έχει χάσει 20% της αξίας της από τις αρχές του χρόνου και αποτελεί το τρίτο πιο αδύναμο νόμισμα παγκοσμίως.

Μόνο φέτος η κεντρική τράπεζα "έκαψε” δεκάδες δισεκατομμύρια δολαρίων από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα, η οποία παρόλα αυτά κατέγραψε στις αρχές της εβδομάδας αρνητικό ιστορικό ρεκόρ (7,4 ανά δολάριο).Οι τράπεζες, με οδηγό τις κρατικές, συνεχίζουν την πολιτική της τεχνητής τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης μέσα από την αφειδή πίστωση, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η ζήτηση για εισαγωγές, άρα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Και όλα αυτά σε μία συγκυρία κατά την οποία, τα ξένα κεφάλαια απομακρύνονται από τη χώρα, οι καταθέτες εγκαταλείπουν το τραπεζικό σύστημα ή στρέφονται στο ξένο συνάλλαγμα και τα έσοδα από τον τουρισμό καταβαραθρώνονται λόγω πανδημίας, με αποτέλεσμα να γίνονται ερωτήματα και για την ευστάθεια των δημόσιων οικονομικών.Παρόλα αυτά ο στενός πολιτικός έλεγχος της κεντρικής τράπεζας δεν επιτρέπει την ανάληψη εκείνων των μέτρων που θα τερμάτιζαν το επίφοβο "πάρτυ”.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης