Φυσικό Αέριο

Επικοινωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ για τις κυρώσεις κατά του Nord Stream 2

Επικοινωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ για τις κυρώσεις κατά του Nord Stream 2
Ο Nord Stream 2 αναμένεται να διπλασιάσει τις αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την επικοινωνία μεταξύ της ΕΕ και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Νωρίτερα την Παρασκευή (14/08), η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν διαμαρτυρία στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, για τα μέτρα που ελήφθησαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και εμποδίζουν την ολοκλήρωση του αγωγού.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, οι διαμαρτυρίες εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης στις 12 Αυγούστου. Μόνο τρία κράτη της ΕΕ δεν συμμετείχαν στο διάβημα, ανέφερε η εφημερίδα χωρίς να αναφέρει ποιες ήταν αυτές οι χώρες.

Μάλιστα, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή (14/8) απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, τόνισε ότι: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπήρξε μια άτυπη προσέγγιση, στην οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ προσχώρησαν σε εθελοντική βάση».

Το πρόβλημα με τη νέα νομοθεσία

Ο Nord Stream 2, ένας αγωγός αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, αναμένεται να διπλασιάσει τις αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι υπέγραψε νομοθεσία που θέτει ως «στόχο» κατασκευαστές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη τόσο του Nord Stream 2 όσο και του TurkStream, δηλαδή του τουρκο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που περνά από τη Μαύρη Θάλασσα.

Όμως, ενώ αυτές οι κυρώσεις επικεντρώθηκαν στην τεχνική βοήθεια, ο νέος αμερικανικός νόμος CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions) θεσπίζει σκληρά μέτρα που μπορεί να περιλαμβάνουν διακοπή της πρόσβασης στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas εξέφρασε τη «δυσαρέσκειά» του στον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo για την απειλή κυρώσεων της Ουάσινγκτον εναντίον ενός γερμανικού λιμένα που εμπλέκεται στην εμπορική εκμετάλλευση ενός αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τέλος, η Γερμανία, παρά τις πολιτικές διαφορές με τη Ρωσία, θεωρεί το Nord Stream 2 ως μια πιο σταθερή και καθαρότερη πηγή ενέργειας, καθώς απομακρύνεται από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης