Φυσικό Αέριο

Περ. Πελοποννήσου: Ένσταση κατά της απόφασης της ΡΑΕ για εξαίρεση από το πρόγραμμα της ΔΕΔΑ

Περ. Πελοποννήσου: Ένσταση κατά της απόφασης της ΡΑΕ για εξαίρεση από το πρόγραμμα της ΔΕΔΑ
Η ένσταση έρχεται σε συνέχεια της υποβολής από τη ΔΕΔΑ αίτησης αναθεώρησης της απόφασης της ΡΑΕ, για την αφαίρεση των αδειών διανομής στην περίπτωση της Κορίνθου, της Τρίπολης, του Άργους, του Ναύπλιου, της Σπάρτης και της Καλαμάτας
Αίτηση αναθεώρησης της απόφασης της ΡΑΕ για την απένταξη της Κορίνθου, της Τρίπολης ,του Άργους, του Ναύπλιου, της Σπάρτης και της Καλαμάτας από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ, υπέβαλε τη Δευτέρα (10/09) η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η συγκεκριμένη κίνηση είχε προαναγγελθεί από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, έπειτα από την έγκριση από την Αρχή του Προγράμματος Ανάπτυξης της εταιρείας, στο πλαίσιο της οποίας αφαιρέθηκαν οι άδειες ανάπτυξης δικτύων στις πέντε παραπάνω πόλεις. Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, η Περιφέρεια επιλέγει τη ΔΕΔΑ για την επέκταση των οικιακών δικτύων φυσικού αερίου στην περιοχή της.

Όπως είχε αναφέρει σε σχετική συνέντευξη Τύπου τον Μάιο, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου πρέπει να γίνει βάσει ενός κεντρικού σχεδιασμού που θα αφορά ολόκληρη την περιοχή, ακόμα και τις πόλεις ή τις περιοχές που δεν είναι ελκυστικές σε αυτή τη φάση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια υπέβαλε επίσης τη Δευτέρα αιτήσεις αναθεώρησης και κατά των δύο αποφάσεων της ΡΑΕ για χορήγηση σε άλλη εταιρεία αδειών ανάπτυξης δικτύων διανομής για τις πόλεις της Τρίπολης και της Κορίνθου.

Ενδεικτικός «οδικός χάρτης» από τη ΔΕΔΑ

Αίτηση αναθεώρησης κατά της αφαίρεσης των πέντε πόλεων της Πελοποννήσου έχει υποβάλει και η ΔΕΔΑ. Όπως αναφέρει στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024, ανάλογα με την έκβαση της αίτησης, ή άλλων τυχόν ενεργειών στις οποίες θα προβεί η εταιρεία ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά της επί μεταγενέστερων πράξεων της ΡΑΕ, η εταιρεία προτίθεται να υποβάλει επικαιροποίηση του προγράμματος ανάπτυξης 2020-2024

Ως ενδεικτικό «οδικό χάρτη» για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα προβλέπει την υλοποίηση των πρώτων χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης το 2023 και στις πέντε πόλεις. Σε ορίζοντα 5ετίας, προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων 39 χιλιομέτρων και την υλοποίηση 39 συνδέσεων.

Σύμφωνα με τη ΔΕΔΑ, τα παραπάνω νούμερα αποτελούν το σενάριο βάσης, με βάση το υφιστάμενο πλάνο χρηματοδότησης, το οποίο βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ίδιους πόρους της εταιρείας. Σε περίπτωση που εκδοθεί πρόσκληση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και οι ποσοτικοί στόχοι του έργου υπόκεινται σε αναθεώρηση, καθώς θα είναι δυνατή η εκκίνηση του έργου νωρίτερα.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης