Περιβάλλον

Ανησυχία στην ΕΕ για τον κίνδυνο συσσώρευσης πλαστικών απορριμμάτων λόγω του φθηνού πετρελαίου

Ανησυχία στην ΕΕ για τον κίνδυνο συσσώρευσης πλαστικών απορριμμάτων λόγω του φθηνού πετρελαίου
Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου καθιστούν τα παρθένα πλαστικά ακόμη φθηνότερα έναντι των ανακυκλωμένων
Οι ανησυχίες αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου που προκαλείται από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για ανακυκλωμένα πλαστικά, αλλά τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι ανομοιογενή για το πώς η πανδημία επηρέασε την ποσότητα των απορριμμάτων που συσσωρεύονται, στην ΕΕ σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevicius σύμφωνα με το Reuters.

Καθώς τα lockdowns σε όλο τον κόσμο προκάλεσαν πτώση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σημαντικά φέτος, καθιστώντας τα πλαστικά ακόμη φθηνότερα από τις ανακυκλωμένες εκδόσεις του υλικού.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα σχέδια της ΕΕ για βελτίωση των ποσοστών ανακύκλωσης.
Η ΕΕ παράγει περίπου 26 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο. Μόνο το 30% αυτού ανακυκλώνεται.

«Ανησυχούμε για ενδεχόμενη αναστάτωση των αγορών ανακυκλωμένων πλαστικών που προκαλείται από τις χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου, καθώς και για τα απορρίμματα μάσκας και γαντιών μίας χρήσης», δήλωσε στο Reuters ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Virginijus Sinkevicius.

"Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε ακόμη επαρκή συγκεντρωτικά στοιχεία για να διεξάγουμε αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωναϊού στην παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων, στη συλλογή, διαλογή, ανακύκλωση ή απόρριψη."

Τα εργοστάσια ανακύκλωσης πλαστικών σε όλη την Ευρώπη αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δραστηριότητες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ορισμένοι λένε ότι η ζήτηση έχει μειωθεί, καθώς οι πελάτες έχουν καταργήσει τους πράσινους στόχους λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι εταιρείες εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν έναν εθελοντικό στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για τη χρήση 10 εκατομμυρίων τόνων ανακυκλωμένων πλαστικών σε νέα προϊόντα έως το 2025, δήλωσε ο Sinkevicius.

Συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή έχει λάβει «σχετικά λίγα» αιτήματα για τη χορήγηση εξαιρέσεων ή επεκτάσεων στους περιβαλλοντικούς κανόνες λόγω της κρίσης COVID-19, αλλά ορισμένες χώρες αντιμετώπισαν δυσκολίες στην επίτευξη στόχων ανακύκλωσης ακόμη και πριν από την πανδημία.

Η ΕΕ θα απαγορεύσει ορισμένα πλαστικά μίας χρήσης την επόμενη χρονιά και οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να καθιερώσουν έναν συνολικό φόρο για τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών, για να βοηθήσουν στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την ανάκαμψη της Ευρώπης από το οικονομικό χάος που προκαλείται από τον ιό.
Ο Sinkevicius δήλωσε ότι το ταμείο ανάκτησης κορωνοϊού της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη του τομέα ανακύκλωσης.

"Εάν δεν προκύψει γρήγορη θεραπεία από την ΕΕ και τις αρχές των κρατών μελών, η επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης της ΕΕ κινδυνεύει", δήλωσε στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος της Plastic Europe, Antonino Furfari. «Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν για περισσότερο από δύο μήνες, επηρεάζοντας περαιτέρω την επιχείρηση ανακύκλωσης. Η αποσύνδεση της τιμής των ορυκτών πλαστικών από ανακυκλωμένο είναι επομένως απαραίτητη. "


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης