Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ουκρανία δεν θα συνεχίσει τις αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Η Ουκρανία δεν θα συνεχίσει τις αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Προϋπόθεση για να επαναληφθούν οι αγορές είναι οι ανταγωνιστικές τιμές
Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας Naftogaz ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναλάβει την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία είχε ανασταλεί από τα τέλη του 2015, έως ότου η Μόσχα της προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και όρους.

Η Ουκρανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου στη Ρωσία έως ότου οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών εντάθηκαν το 2014 όταν η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την γείτονά της.
Το Κίεβο σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο τον Νοέμβριο του 2015, αυξάνοντας τις αγορές από την Ευρώπη.

Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των κρατικών τιμών φυσικού αερίου για βιομηχανικούς χρήστες. Η μεταρρύθμιση είναι μία από τις προϋποθέσεις για την απαραίτητη χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η μεταρρύθμιση της ουκρανικής αγοράς φυσικού αερίου δημιούργησε την ευκαιρία σε οποιονδήποτε Ουκρανό ή ξένο έμπορο να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εάν οι τιμές και οι συνθήκες είναι ανταγωνιστικές. Όμως, μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει προσφέρει φυσικό αέριο με αυτούς τους όρους », δήλωσε ο Andriy Kobolyev, διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz στο Reuters.

«Η Ουκρανία δεν θα επιστρέψει ποτέ στις ημέρες των διεφθαρμένων ενεργειακών συμφωνιών και της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, και το γνωρίζουν».

Ρωσικές και Ουκρανικές εταιρείες υπέγραψαν πενταετή συμφωνία στο τέλος του 2019, διασφαλίζοντας τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προηγούμενης συμφωνίας.
Ο Kobolyev δήλωσε ότι η ρωσική Gazprom διοχέτευσε 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας το πρώτο εξάμηνο του 2020, 45% λιγότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του 2019.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης