Στους 209 οι νεκροί – Χρήση μάσκας από σήμερα 4/8 στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, αλλαγές στις τραπεζικές συναλλαγές
Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές της χώρας καθώς η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να παραμένει σε έξαρση στην Ελλάδα με το βλέμμα πλέον να είναι στραμμένο στις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.
Μέχρι στιγμής η βασική ανησυχία των επιστημόνων εστιάζει γεωγραφικά στην Αττική όπου από τις αρχές του Αυγούστου έχουν καταγραφεί 66 κρούσματα (το ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα όλης της χώρας) καθώς και στους γάμους και στα μπαρ, όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τέσσερις γάμοι ήταν αρκετοί για να αυξήσουν δραματικά τους αριθμούς των μολύνσεων (26 στη Θεσσαλονίκη, 9 στην Αλεξανδρούπολη, 4 στις Σέρρες και 3 στη Λάρισα) ενώ τεράστια ανησυχία προκαλούν οι εικόνες από τον συγχρωτισμό ατόμων σε διάφορα μπαρ ανά την Ελλάδα με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για «υγειονομικές βόμβες» και εστίες υπερμετάδοσης καθώς ασυμπτωματικά άτομα μπορούν να διασπείρουν τον ιό, καθιστώντας αδύνατη την ιχνηλάτηση και άρα τον έλεγχο της μετάδοσης και της διασποράς του κορωνοϊού.
Τα δεδομένα αυτά και η έλευση του Δεκαπενταύγουστου, όπου πλήθος κόσμου πρόκειται να συμμετάσχει στις διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις, σημαίνουν κόκκινο συναγερμό για κυβέρνηση και επιστήμονες, οι οποίοι εξετάζουν την επιβολή νέων μέτρων σε μια προσπάθεια να μην πάρει διαστάσεις η επιδημία στην Ελλάδα.
Άλλωστε οι ειδικοί προειδοποιούν πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κινείται πάνω σε ένα ιδιαίτερα τεντωμένο και λεπτό σκοινί και ότι αν κάτι πάει στραβά, είναι πολύ πιθανό να δούμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες εκατοντάδες κρούσματα σε ημερήσια βάση και να αντικρίσουμε ακόμα και εικόνες Ιταλίας.
Από τη πλευρά της η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει πως η κατάσταση στην χώρα παραμένει καλή και καλεί τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας προκειμένου να διατηρηθεί η θετική εικόνα στην αντιμετώπιση του ιού.
Σήμα κινδύνου από Τσιόδρα
Την ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα εξέφρασε κατά την επιστροφή του στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Εξήγησε ότι οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τα περισσότερα τεστ, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και φαινόμενα συγχρωτισμού.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες.
«Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά» υπογράμμισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Παράλληλα, εντόπισε τα μεγάλα προβλήματα, έως τώρα, στους γάμους και στον συγχρωτισμό που παρατηρείται σε διάφορες συγκεντρώσεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.
Αντίθετα, στα καλά νέα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, είναι οι περιορισμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Παρατήρησε ωστόσο ότι και οι νέοι μπορούν να νοσήσουν σοβαρά, ενώ επικαλέστηκε έρευνες, που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες στην καρδιά.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα.
«Εχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό» επισήμανε.
Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται, όπως είπε, και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωματικά.
Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας τόνισε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό, με το άνοιγμα των συνόρων. Αναφερόμενος στον δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «το R0 είναι στο 1, δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερο».
«Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει.
Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση» υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε» τόνισε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.
Σε 7ήμερη καραντίνα όσοι φτάνουν από Αλβανία στην Ελλάδα μέσω Κακαβιάς, παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις - Εντείνονται οι έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων
Νέα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ανακοίνωση των 121 κρουσμάτων σήμερα Τρίτη.
-Απαγορεύεται από 5/8 στις 7 το πρωί η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέερας ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.
-Από Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς υποχρεούνται σε 7ήμερη καραντίνα που θα ελέγχεται σύμφωνα με τη διεύθυνση που θα έχει δηλώσει όποιος εισέρχεται στη χώρα.
-Παραρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσια, κηδείες, ως τις 31/08.
Το χώρο αφορά το χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και στο χώρο δεξιώσεων.
-Εντατικοί έλεγχοι θα γίνουν σε εργοστάσια τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.
Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των κανόνων αποτροπής διασποράς της Covid εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.
-Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.
Κορωνοϊός: 121 νέα κρούσματα - 47 στη Θεσσαλονίκη και 26 στην Αττική - Δείτε τη γεωγραφική κατανομή
Σήμερα 4/8, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
Τα 1.325 (27,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2.403 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Τρεις (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 67 (32,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο «χάρτης» των κρουσμάτων
Πού εντοπίστηκαν τα 121 νέα κρούσματα:
- Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
- Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,
- Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, *πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση*,
- Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,
- Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,
- Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,
- Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,
- Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,
- Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,
- Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,
- Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,
- Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,
- Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,
- Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,
- Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,
- Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.
Σύψας (λοιμωξιολόγος): Δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα – Από τις πιο ασφαλείς η Ελλάδα
Τη θέση ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες παγκοσμίως όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας, ο οποίος επεσήμανε πως παρά την επιβάρυνση που υπάρχει εδώ και εβδομάδες, δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα.
«Συγκριτικά με άλλες χώρες η Ελλάδα είναι από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Σύψας, ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
«Ήδη έχουν ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα και είναι σίγουρο ότι αν επιδεινωθεί η κατάσταση έπονται νέα μέτρα.
Δηλαδή θα κλείνουν τα μπαρ στις 11 ή 12 το βράδυ και θα κατέβει και άλλο το πλαφόν των καλεσμένων στο γάμο» είπε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως υπάρχει «μια πολύ ρευστή ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και τη δημόσια υγεία».
Ως παράδειγμα έφερε τα αεροπλάνα που έχουν 100% πληρότητα, ενώ η πληρότητά τους έπρεπε να είναι 30%- 40%.
«Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τους πολίτες να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλο και να φορά συνεχώς την μάσκα.
Ο στόχος, το σύνθημα είναι φοράτε παντού μάσκα» υποστήριξε ο κ.Σύψας, τονίζοντας αναφορικά με το χρόνο διάθεσης των εμβολίων στην αγορά, «τα εμβόλια είναι μια διαδικασία μακροχρόνια, επίπονη και δύσκολη» .
«Στόχος μη εφικτός τον επόμενο χρόνο ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.
Ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε συνθήκες ανάλογες με το φετινό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σύψας, ο οποίος αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, είπε πως υπάρχουν δύο σενάρια: το ένα να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία με μαθητές και δασκάλους να φορούν μάσκα και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως τον προηγούμενο Απρίλιο, μέρα παρά μέρα και εξ αποστάσεως.
Λαζανάς (λοιμωξιολόγος): Μας ανησυχεί πολύ ο Αύγουστος
Την ανησυχία των επιστημόνων για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Μ. Λαζανάς, ο οποίος υποστήριξε πως κατά το μήνα αυτό θα υπάρξει κορύφωση του προβλήματος.
«Ο Αύγουστος μας ανησυχεί πάρα πολύ.
Ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων.
Τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνησης για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις.
Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται.
Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Λαζανάς, ο οποίος υπογράμμισε πως εκτός από τα μέτρα ίσως είναι σκόπιμο να επεκταθούν και οι έλεγχοι στην κοινότητα.
«Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται» ανέφερε ο κ.Λαζανάς.
Ο λοιμωξιολόγος υποστήριξε επίσης ότι πολλοί φοράνε την μάσκα λάθος, την βάζουν στο πηγούνι ή όταν θέλουν να την διορθώσουν την πιάνουν με τα χέρια τους τονίζοντας πως αυτό είναι λάθος και πως αν θέλουμε να διορθώσουμε την μάσκα δεν την πιάνουμε ποτέ από το μπροστινό μέρος, την πιάνουμε από τα κορδόνια και με αυτά διορθώνουμε την μάσκα γιατί αν η μάσκα μας έχει μολυνθεί από κάποιον που είναι απέναντι μας αυτόματα μεταφέρουμε τον ιό.
Ερωτηθείς γιατί αποφασίστηκε τώρα η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, ο κ.Λαζανάς είπε ότι η απόφαση ελήφθη γιατί αυξήθηκε το ποσοστό επιβαινόντων στα πλοία λόγω του Αυγούστου.
Επιπλέον, τόνισε πως όπου υπάρχει συνωστισμός πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα όπως και τώρα τον15Αυγουστο στις λιτανείες και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα είναι σε εξωτερικούς χώρους αλλά υπάρχει συνωστισμός ενώ επεσήμανε την ατομική ευθύνη που πρέπει να έχει ο καθένας, ενώ υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι αν τα κρούσματα αυξάνονται θα ληφθούν και άλλα μέτρα.
«Το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες» είπε ο κ.Λαζανάς αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή είτε στο ότι αυτοπεριορίστηκαν από μόνοι τους είτε στα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν.
Γεωργιάδης: Πιθανή η επιστροφή του SMS εάν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα
Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η αποστολή SMS για την έξοδο από το σπίτι έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Μπορεί να επιστρέψουν τα sms αν δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν», τόνισε και πρόσθεσε: «η επιτροπή των λοιμωξιολόγων μας έχει προειδοποιήσει για την κρισιμότητα των στιγμών, αν μπορέσουμε όλοι να το συνειδητοποιήσουμε και να τηρήσουμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής – μάσκες, αποστάσεις, συχνή απολύμανση χεριών- ο ιός θα υποχωρήσει».
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τη σημασία της χρήσης μάσκας καθώς όπως είπε, ακόμη και αν είναι κάποιοι ασυμπτωματικοί, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι μηδέν, επεσήμανε δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την πληρότητα στα πλοία.
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν γίνονται επαρκή τεστ στα σύνορα, τόνισε:
Το στατιστικό δείγμα που έχουμε από τα τεστ στα αεροδρόμια είναι ότι η τάση δεν είναι μεγάλη. «Δεν είναι τα εισαγόμενα κρούσματα που μας ανησυχούν, τα εγχώρια είναι αυτά που μας ανησυχούν», τόνισε.
Μέχρι στιγμής η βασική ανησυχία των επιστημόνων εστιάζει γεωγραφικά στην Αττική όπου από τις αρχές του Αυγούστου έχουν καταγραφεί 66 κρούσματα (το ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα όλης της χώρας) καθώς και στους γάμους και στα μπαρ, όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τέσσερις γάμοι ήταν αρκετοί για να αυξήσουν δραματικά τους αριθμούς των μολύνσεων (26 στη Θεσσαλονίκη, 9 στην Αλεξανδρούπολη, 4 στις Σέρρες και 3 στη Λάρισα) ενώ τεράστια ανησυχία προκαλούν οι εικόνες από τον συγχρωτισμό ατόμων σε διάφορα μπαρ ανά την Ελλάδα με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για «υγειονομικές βόμβες» και εστίες υπερμετάδοσης καθώς ασυμπτωματικά άτομα μπορούν να διασπείρουν τον ιό, καθιστώντας αδύνατη την ιχνηλάτηση και άρα τον έλεγχο της μετάδοσης και της διασποράς του κορωνοϊού.
Τα δεδομένα αυτά και η έλευση του Δεκαπενταύγουστου, όπου πλήθος κόσμου πρόκειται να συμμετάσχει στις διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις, σημαίνουν κόκκινο συναγερμό για κυβέρνηση και επιστήμονες, οι οποίοι εξετάζουν την επιβολή νέων μέτρων σε μια προσπάθεια να μην πάρει διαστάσεις η επιδημία στην Ελλάδα.
Άλλωστε οι ειδικοί προειδοποιούν πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κινείται πάνω σε ένα ιδιαίτερα τεντωμένο και λεπτό σκοινί και ότι αν κάτι πάει στραβά, είναι πολύ πιθανό να δούμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες εκατοντάδες κρούσματα σε ημερήσια βάση και να αντικρίσουμε ακόμα και εικόνες Ιταλίας.
Από τη πλευρά της η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει πως η κατάσταση στην χώρα παραμένει καλή και καλεί τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας προκειμένου να διατηρηθεί η θετική εικόνα στην αντιμετώπιση του ιού.
Σήμα κινδύνου από Τσιόδρα
Την ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα εξέφρασε κατά την επιστροφή του στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Εξήγησε ότι οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τα περισσότερα τεστ, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και φαινόμενα συγχρωτισμού.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες.
«Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά» υπογράμμισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Παράλληλα, εντόπισε τα μεγάλα προβλήματα, έως τώρα, στους γάμους και στον συγχρωτισμό που παρατηρείται σε διάφορες συγκεντρώσεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.
Αντίθετα, στα καλά νέα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, είναι οι περιορισμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Παρατήρησε ωστόσο ότι και οι νέοι μπορούν να νοσήσουν σοβαρά, ενώ επικαλέστηκε έρευνες, που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες στην καρδιά.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα.
«Εχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό» επισήμανε.
Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται, όπως είπε, και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωματικά.
Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας τόνισε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό, με το άνοιγμα των συνόρων. Αναφερόμενος στον δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «το R0 είναι στο 1, δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερο».
«Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει.
Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση» υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε» τόνισε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.
Σε 7ήμερη καραντίνα όσοι φτάνουν από Αλβανία στην Ελλάδα μέσω Κακαβιάς, παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις - Εντείνονται οι έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων
Νέα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ανακοίνωση των 121 κρουσμάτων σήμερα Τρίτη.
-Απαγορεύεται από 5/8 στις 7 το πρωί η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέερας ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.
-Από Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς υποχρεούνται σε 7ήμερη καραντίνα που θα ελέγχεται σύμφωνα με τη διεύθυνση που θα έχει δηλώσει όποιος εισέρχεται στη χώρα.
-Παραρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσια, κηδείες, ως τις 31/08.
Το χώρο αφορά το χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και στο χώρο δεξιώσεων.
-Εντατικοί έλεγχοι θα γίνουν σε εργοστάσια τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.
Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των κανόνων αποτροπής διασποράς της Covid εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.
-Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.
Κορωνοϊός: 121 νέα κρούσματα - 47 στη Θεσσαλονίκη και 26 στην Αττική - Δείτε τη γεωγραφική κατανομή
Σήμερα 4/8, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
Τα 1.325 (27,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2.403 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Τρεις (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 67 (32,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο «χάρτης» των κρουσμάτων
Πού εντοπίστηκαν τα 121 νέα κρούσματα:
- Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
- Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,
- Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, *πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση*,
- Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,
- Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,
- Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,
- Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,
- Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,
- Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,
- Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,
- Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,
- Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,
- Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,
- Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,
- Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,
- Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.
Σύψας (λοιμωξιολόγος): Δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα – Από τις πιο ασφαλείς η Ελλάδα
Τη θέση ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες παγκοσμίως όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας, ο οποίος επεσήμανε πως παρά την επιβάρυνση που υπάρχει εδώ και εβδομάδες, δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα.
«Συγκριτικά με άλλες χώρες η Ελλάδα είναι από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Σύψας, ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
«Ήδη έχουν ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα και είναι σίγουρο ότι αν επιδεινωθεί η κατάσταση έπονται νέα μέτρα.
Δηλαδή θα κλείνουν τα μπαρ στις 11 ή 12 το βράδυ και θα κατέβει και άλλο το πλαφόν των καλεσμένων στο γάμο» είπε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως υπάρχει «μια πολύ ρευστή ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και τη δημόσια υγεία».
Ως παράδειγμα έφερε τα αεροπλάνα που έχουν 100% πληρότητα, ενώ η πληρότητά τους έπρεπε να είναι 30%- 40%.
«Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τους πολίτες να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλο και να φορά συνεχώς την μάσκα.
Ο στόχος, το σύνθημα είναι φοράτε παντού μάσκα» υποστήριξε ο κ.Σύψας, τονίζοντας αναφορικά με το χρόνο διάθεσης των εμβολίων στην αγορά, «τα εμβόλια είναι μια διαδικασία μακροχρόνια, επίπονη και δύσκολη» .
«Στόχος μη εφικτός τον επόμενο χρόνο ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.
Ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε συνθήκες ανάλογες με το φετινό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σύψας, ο οποίος αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, είπε πως υπάρχουν δύο σενάρια: το ένα να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία με μαθητές και δασκάλους να φορούν μάσκα και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως τον προηγούμενο Απρίλιο, μέρα παρά μέρα και εξ αποστάσεως.
Λαζανάς (λοιμωξιολόγος): Μας ανησυχεί πολύ ο Αύγουστος
Την ανησυχία των επιστημόνων για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Μ. Λαζανάς, ο οποίος υποστήριξε πως κατά το μήνα αυτό θα υπάρξει κορύφωση του προβλήματος.
«Ο Αύγουστος μας ανησυχεί πάρα πολύ.
Ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων.
Τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνησης για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις.
Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται.
Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Λαζανάς, ο οποίος υπογράμμισε πως εκτός από τα μέτρα ίσως είναι σκόπιμο να επεκταθούν και οι έλεγχοι στην κοινότητα.
«Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται» ανέφερε ο κ.Λαζανάς.
Ο λοιμωξιολόγος υποστήριξε επίσης ότι πολλοί φοράνε την μάσκα λάθος, την βάζουν στο πηγούνι ή όταν θέλουν να την διορθώσουν την πιάνουν με τα χέρια τους τονίζοντας πως αυτό είναι λάθος και πως αν θέλουμε να διορθώσουμε την μάσκα δεν την πιάνουμε ποτέ από το μπροστινό μέρος, την πιάνουμε από τα κορδόνια και με αυτά διορθώνουμε την μάσκα γιατί αν η μάσκα μας έχει μολυνθεί από κάποιον που είναι απέναντι μας αυτόματα μεταφέρουμε τον ιό.
Ερωτηθείς γιατί αποφασίστηκε τώρα η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, ο κ.Λαζανάς είπε ότι η απόφαση ελήφθη γιατί αυξήθηκε το ποσοστό επιβαινόντων στα πλοία λόγω του Αυγούστου.
Επιπλέον, τόνισε πως όπου υπάρχει συνωστισμός πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα όπως και τώρα τον15Αυγουστο στις λιτανείες και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα είναι σε εξωτερικούς χώρους αλλά υπάρχει συνωστισμός ενώ επεσήμανε την ατομική ευθύνη που πρέπει να έχει ο καθένας, ενώ υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι αν τα κρούσματα αυξάνονται θα ληφθούν και άλλα μέτρα.
«Το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες» είπε ο κ.Λαζανάς αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή είτε στο ότι αυτοπεριορίστηκαν από μόνοι τους είτε στα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν.
Γεωργιάδης: Πιθανή η επιστροφή του SMS εάν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα
Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η αποστολή SMS για την έξοδο από το σπίτι έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Μπορεί να επιστρέψουν τα sms αν δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν», τόνισε και πρόσθεσε: «η επιτροπή των λοιμωξιολόγων μας έχει προειδοποιήσει για την κρισιμότητα των στιγμών, αν μπορέσουμε όλοι να το συνειδητοποιήσουμε και να τηρήσουμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής – μάσκες, αποστάσεις, συχνή απολύμανση χεριών- ο ιός θα υποχωρήσει».
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τη σημασία της χρήσης μάσκας καθώς όπως είπε, ακόμη και αν είναι κάποιοι ασυμπτωματικοί, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι μηδέν, επεσήμανε δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την πληρότητα στα πλοία.
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν γίνονται επαρκή τεστ στα σύνορα, τόνισε:
Το στατιστικό δείγμα που έχουμε από τα τεστ στα αεροδρόμια είναι ότι η τάση δεν είναι μεγάλη. «Δεν είναι τα εισαγόμενα κρούσματα που μας ανησυχούν, τα εγχώρια είναι αυτά που μας ανησυχούν», τόνισε.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από σήμερα 4/8 στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων
Υποχρεωτική είναι από σήμερα Τρίτη 4 Αυγούστου υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε πως κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι της αφύπνισης, τονίζοντας πως η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα κρούσματα κορωνοϊού από τον τουρισμό.
«Πρώτον, η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες.
Δεύτερον, η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας.
Τρίτον, εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορωνοϊό.
Τέταρτον, ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα.
Πέμπτον, η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας.
Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 13 χθες 2 Αυγούστου έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου 2020» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.
«Έκτον: η κύρια πηγή ανησυχίας για διασπορά στην κοινότητα είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Έλληνες έχοντας άδεια διαμονής και ομογενείς καθώς και ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στη διασκέδαση και στα μέσα μεταφοράς.
Έναντι αυτής της κατάστασης η κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι της αφύπνισης: καλεί όλους τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να συμμορφώνονται με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Ταυτόχρονα παίρνει συνεχώς νέα μέτρα και αντίμετρα.
Ήδη από την Παρασκευή κρίθηκε επιβεβλημένο μετά από συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να ληφθούν επιπλέον μέτρα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.
«Όμως, φροντίζουμε, τα μέτρα να συνοδεύονται με αντίμετρα.
Για παράδειγμα, η απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυκτερινά κέντρα από τις 3 έως και τις 9 Αυγούστου 2020, συνοδεύτηκε με την επέκταση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στους τομείς της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού από 1 έως και 31 Αυγούστου 2020.
Έτσι, την ώρα που εξαιτίας των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, μειώνεται ο τζίρος των επιχειρήσεων, αναλαμβάνουμε τη στήριξη των εργαζομένων στους τομείς της οικονομίας που πλήττονται.
Γιατί νοιαζόμαστε για τον κόσμο της εργασίας.
Και γιατί μπορούμε, έχοντας κάνει το προηγούμενο διάστημα συνετή χρήση του Ταμείου του Κράτους για να αντιμετωπίσουμε και τις σημερινές ανάγκες.
Από σήμερα, ξεκινά σε σταθερή βάση, 3 φορές την εβδομάδα, η τηλεδιάσκεψη για τον COVID-19 με τους επικεφαλής υγείας και πολιτικής προστασίας, υπό τον πρωθυπουργό.
Οι συσκέψεις αυτές θα γίνονται για να καταγράφονται οι εξελίξεις, να αξιολογούνται τα δεδομένα και να αναπροσαρμόζεται κατάλληλα η δράση μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων από αύριο και μέχρι τις 18 Αυγούστου 2020.
Η συμμόρφωση στο μέτρο αυτό είναι κρίσιμη, προκειμένου να μην ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας των πλοίων.
2. Παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεοτέρας.
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.
Όπως στην αρχή, έτσι και τώρα, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Κράτος θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας με δίκαιο τρόπο.
Και επειδή έχει σημασία να παρακολουθούμε συνεχώς τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2020, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, διενέργησαν ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα.
Ελέγχθηκαν συνολικά 6610 σημεία ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 434 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 494 πρόστιμα, συνολικού ύψους 231.500 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 195 ημερών συνολικά.
Η αύξηση, ιδίως στα διοικητικά πρόστιμα αναστολής λειτουργίας, είναι πολύ μεγάλη έναντι προηγούμενων Σαββατοκύριακων.
Και πιστοποιεί την χαλάρωση που όλοι βλέπουμε γύρω μας. Αλλά, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε!» τόνισε ο κ.Πέτσας.
Αλλαγές από σήμερα 4/8 στις τραπεζικές συναλλαγές – Τι ισχύει
Αλλαγές ισχύουν από σήμερα Τρίτη 4 Αυγούστου όσον αφορά τις συναλλαγές στα τραπεζικά καταστήματα.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από σήμερα Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020, μετά την απόφαση Δ1α/ΓΠ οικ. 48002/2020 για «εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορoνοϊού COVID-19».
«Η ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων Covid 19 τον Ιούλιο του 2020 οδήγησε στην νομοθετική καθιέρωση της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας από εργαζόμενους και καταναλωτές, καθώς επίσης και στη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.
Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στην προσπάθειά τους να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή των νέων μέτρων (βλ. Δ1α/ΓΠ οικ. 48002/2020), με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας εργαζομένων στα τραπεζικά καταστήματα και των συναλλασσομένων με αυτά, γνωστοποιεί ότι από την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020 και μέχρις ότου υπάρξει νεότερη ανακοίνωση, δεν θα πραγματοποιούνται στα τραπεζικά καταστήματα με φυσική παρουσία οι ακόλουθες συναλλαγές:
- Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ.
Η ανάληψη μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
- Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ.
Οι καταθέσεις μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
- Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (Δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κλπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobilebanking ή στα ΑΤΜ.
Δεν θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης αυτών των συναλλαγών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
- Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ.
Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα πραγματοποιούνται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας αξιοποιήστε τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς σας και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας σας.
Παρακαλείστε ακόμη, να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στα τραπεζικά καταστήματα.
Εάν παρόλα αυτά καθίσταται αναγκαία η προσέλευσή σας σε τραπεζικό κατάστημα παρακαλείστε α) να διαθέτετε προστατευτική μάσκα β) να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Ποια μέτρα είναι σε ισχύ
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, όπως είναι μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί:
Από τις 4/8 έως τις 18/8 είναι η υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Από 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Επίσης, έως τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων -άστεγοι, πρόσφυγες- και σε νοσοκομεία.
Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός για τον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή.
Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
Ακόμα, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.
Επίσης, από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31/8, παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.
Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Έως τις 15/8 παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις σε συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τέλος, από 1/8 έως 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
Παπαθανάσης (υφ.Ανάπτυξης): Πιθανά νέα μέτρα σε μπαρ, εστιατόρια, ανοιχτό το σενάριο τοπικής καραντίνας
Τη θέση ότι είναι πιθανό να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα σε μπαρ και εστιατόρια και ενδεχομένως να υπάρξουν και τοπικά lockdowns εφόσον τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού και οριζόντιου lockdown.
Σε χθεσινές δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παπαθανάσης είπε πως «τοπικές παρεμβάσεις και τοπικό lockdown μπορεί να υπάρξει, όχι οριζόντιο».
«Δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα έχουμε έξαρση, αλλά είναι ελεγχόμενο αν τηρήσουμε τους κανόνες και κρατάμε τις αποστάσεις.
Υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού στη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως να κλείνουν νωρίτερα» υπογράμμισε ο κ.Παπαθανάσης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν είχε εφησυχασμό σε κανένα σημείο», αναφέροντας ότι πρόκειται «για μια δυναμικά μεταβαλλόμενη κατάσταση».
«Κάποιοι ξέχασαν ότι ο αόρατος εχθρός δεν έχει φύγει, πρέπει να θυμόμαστε την ατομική ευθύνη που μας έκανε παράδειγμα προς μίμηση.
Κατ’ ουσίαν από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου για τους όρθιους, δεν μπορεί να υπάρχουν όρθιοι πουθενά ενώ και για καθημένους υπάρχουν κανόνες για αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και πυκνότητας εντός του χώρου» υποστήριξε ο κ.Παπαθανάσης, ο οποίος προειδοποίησε ότι «με την πρώτη παράβαση θα κλείσουμε την επιχείρηση για 15 μέρες, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέχουν γιατί το να κλείνουν καταστήματα μέσα στον Αύγουστο θα σημάνει καταστροφή».
«Ελέγχουμε για αισχροκέρδεια σε σχέση με το προ COVID διάστημα, αυτός είναι ο ορισμός της κυβέρνησης γιατί δεν υπήρχε στο δίκαιο μας η έννοια της.
Ελέγχουμε πρωτίστως για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης» είπε ο κ.Παπαθανάσης, επισημαίνοντας ότι στην αγορά υπάρχει επάρκεια τόσο σε αντισηπτικά όσο και μάσκες και υπογραμμίζοντας όταν και στο ξεκίνημα της κρίσης, «δεν είχαμε ούτε μία μάσκα παραγωγή, σήμερα έχουμε εκατομμύρια μάσκες παραγωγή, τουλάχιστον 40% με 50% παράγονται στην Ελλάδα».
«Στα αντισηπτικά κάνουμε εξαγωγές στην Ευρώπη.
Στο ekatanalotis.gov.gr μπορείτε να δείτε τιμές μασκών από πολλά σημεία πώλησης» υποστήριξε ο κ.Παπαθανάσης.
www.worldenergynews.gr
Υποχρεωτική είναι από σήμερα Τρίτη 4 Αυγούστου υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε πως κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι της αφύπνισης, τονίζοντας πως η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα κρούσματα κορωνοϊού από τον τουρισμό.
«Πρώτον, η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες.
Δεύτερον, η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας.
Τρίτον, εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορωνοϊό.
Τέταρτον, ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα.
Πέμπτον, η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας.
Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 13 χθες 2 Αυγούστου έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου 2020» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.
«Έκτον: η κύρια πηγή ανησυχίας για διασπορά στην κοινότητα είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Έλληνες έχοντας άδεια διαμονής και ομογενείς καθώς και ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στη διασκέδαση και στα μέσα μεταφοράς.
Έναντι αυτής της κατάστασης η κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι της αφύπνισης: καλεί όλους τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να συμμορφώνονται με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Ταυτόχρονα παίρνει συνεχώς νέα μέτρα και αντίμετρα.
Ήδη από την Παρασκευή κρίθηκε επιβεβλημένο μετά από συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να ληφθούν επιπλέον μέτρα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.
«Όμως, φροντίζουμε, τα μέτρα να συνοδεύονται με αντίμετρα.
Για παράδειγμα, η απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυκτερινά κέντρα από τις 3 έως και τις 9 Αυγούστου 2020, συνοδεύτηκε με την επέκταση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στους τομείς της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού από 1 έως και 31 Αυγούστου 2020.
Έτσι, την ώρα που εξαιτίας των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, μειώνεται ο τζίρος των επιχειρήσεων, αναλαμβάνουμε τη στήριξη των εργαζομένων στους τομείς της οικονομίας που πλήττονται.
Γιατί νοιαζόμαστε για τον κόσμο της εργασίας.
Και γιατί μπορούμε, έχοντας κάνει το προηγούμενο διάστημα συνετή χρήση του Ταμείου του Κράτους για να αντιμετωπίσουμε και τις σημερινές ανάγκες.
Από σήμερα, ξεκινά σε σταθερή βάση, 3 φορές την εβδομάδα, η τηλεδιάσκεψη για τον COVID-19 με τους επικεφαλής υγείας και πολιτικής προστασίας, υπό τον πρωθυπουργό.
Οι συσκέψεις αυτές θα γίνονται για να καταγράφονται οι εξελίξεις, να αξιολογούνται τα δεδομένα και να αναπροσαρμόζεται κατάλληλα η δράση μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων από αύριο και μέχρι τις 18 Αυγούστου 2020.
Η συμμόρφωση στο μέτρο αυτό είναι κρίσιμη, προκειμένου να μην ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας των πλοίων.
2. Παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεοτέρας.
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.
Όπως στην αρχή, έτσι και τώρα, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Κράτος θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας με δίκαιο τρόπο.
Και επειδή έχει σημασία να παρακολουθούμε συνεχώς τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2020, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, διενέργησαν ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα.
Ελέγχθηκαν συνολικά 6610 σημεία ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 434 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 494 πρόστιμα, συνολικού ύψους 231.500 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 195 ημερών συνολικά.
Η αύξηση, ιδίως στα διοικητικά πρόστιμα αναστολής λειτουργίας, είναι πολύ μεγάλη έναντι προηγούμενων Σαββατοκύριακων.
Και πιστοποιεί την χαλάρωση που όλοι βλέπουμε γύρω μας. Αλλά, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε!» τόνισε ο κ.Πέτσας.
Αλλαγές από σήμερα 4/8 στις τραπεζικές συναλλαγές – Τι ισχύει
Αλλαγές ισχύουν από σήμερα Τρίτη 4 Αυγούστου όσον αφορά τις συναλλαγές στα τραπεζικά καταστήματα.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από σήμερα Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020, μετά την απόφαση Δ1α/ΓΠ οικ. 48002/2020 για «εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορoνοϊού COVID-19».
«Η ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων Covid 19 τον Ιούλιο του 2020 οδήγησε στην νομοθετική καθιέρωση της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας από εργαζόμενους και καταναλωτές, καθώς επίσης και στη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.
Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στην προσπάθειά τους να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή των νέων μέτρων (βλ. Δ1α/ΓΠ οικ. 48002/2020), με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας εργαζομένων στα τραπεζικά καταστήματα και των συναλλασσομένων με αυτά, γνωστοποιεί ότι από την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020 και μέχρις ότου υπάρξει νεότερη ανακοίνωση, δεν θα πραγματοποιούνται στα τραπεζικά καταστήματα με φυσική παρουσία οι ακόλουθες συναλλαγές:
- Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ.
Η ανάληψη μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
- Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ.
Οι καταθέσεις μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
- Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (Δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κλπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobilebanking ή στα ΑΤΜ.
Δεν θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης αυτών των συναλλαγών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
- Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ.
Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα πραγματοποιούνται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας αξιοποιήστε τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς σας και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας σας.
Παρακαλείστε ακόμη, να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στα τραπεζικά καταστήματα.
Εάν παρόλα αυτά καθίσταται αναγκαία η προσέλευσή σας σε τραπεζικό κατάστημα παρακαλείστε α) να διαθέτετε προστατευτική μάσκα β) να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Ποια μέτρα είναι σε ισχύ
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, όπως είναι μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί:
Από τις 4/8 έως τις 18/8 είναι η υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Από 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Επίσης, έως τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων -άστεγοι, πρόσφυγες- και σε νοσοκομεία.
Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός για τον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή.
Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
Ακόμα, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.
Επίσης, από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31/8, παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.
Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Έως τις 15/8 παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις σε συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τέλος, από 1/8 έως 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
Παπαθανάσης (υφ.Ανάπτυξης): Πιθανά νέα μέτρα σε μπαρ, εστιατόρια, ανοιχτό το σενάριο τοπικής καραντίνας
Τη θέση ότι είναι πιθανό να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα σε μπαρ και εστιατόρια και ενδεχομένως να υπάρξουν και τοπικά lockdowns εφόσον τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού και οριζόντιου lockdown.
Σε χθεσινές δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παπαθανάσης είπε πως «τοπικές παρεμβάσεις και τοπικό lockdown μπορεί να υπάρξει, όχι οριζόντιο».
«Δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα έχουμε έξαρση, αλλά είναι ελεγχόμενο αν τηρήσουμε τους κανόνες και κρατάμε τις αποστάσεις.
Υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού στη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως να κλείνουν νωρίτερα» υπογράμμισε ο κ.Παπαθανάσης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν είχε εφησυχασμό σε κανένα σημείο», αναφέροντας ότι πρόκειται «για μια δυναμικά μεταβαλλόμενη κατάσταση».
«Κάποιοι ξέχασαν ότι ο αόρατος εχθρός δεν έχει φύγει, πρέπει να θυμόμαστε την ατομική ευθύνη που μας έκανε παράδειγμα προς μίμηση.
Κατ’ ουσίαν από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου για τους όρθιους, δεν μπορεί να υπάρχουν όρθιοι πουθενά ενώ και για καθημένους υπάρχουν κανόνες για αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και πυκνότητας εντός του χώρου» υποστήριξε ο κ.Παπαθανάσης, ο οποίος προειδοποίησε ότι «με την πρώτη παράβαση θα κλείσουμε την επιχείρηση για 15 μέρες, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέχουν γιατί το να κλείνουν καταστήματα μέσα στον Αύγουστο θα σημάνει καταστροφή».
«Ελέγχουμε για αισχροκέρδεια σε σχέση με το προ COVID διάστημα, αυτός είναι ο ορισμός της κυβέρνησης γιατί δεν υπήρχε στο δίκαιο μας η έννοια της.
Ελέγχουμε πρωτίστως για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης» είπε ο κ.Παπαθανάσης, επισημαίνοντας ότι στην αγορά υπάρχει επάρκεια τόσο σε αντισηπτικά όσο και μάσκες και υπογραμμίζοντας όταν και στο ξεκίνημα της κρίσης, «δεν είχαμε ούτε μία μάσκα παραγωγή, σήμερα έχουμε εκατομμύρια μάσκες παραγωγή, τουλάχιστον 40% με 50% παράγονται στην Ελλάδα».
«Στα αντισηπτικά κάνουμε εξαγωγές στην Ευρώπη.
Στο ekatanalotis.gov.gr μπορείτε να δείτε τιμές μασκών από πολλά σημεία πώλησης» υποστήριξε ο κ.Παπαθανάσης.
www.worldenergynews.gr