Φυσικό Αέριο

Πιλοτικές προτάσεις για την ανάπτυξη του υδρογόνου ετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΠΑ

Πιλοτικές προτάσεις για την ανάπτυξη του υδρογόνου ετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΠΑ
Οι στόχοι της δίοκησης για την βελτίωση της αποδoτικότητας της εταιρίας
Σε διαδικασία συγκρότησης πιλοτικών προτάσεων για την ανάπτυξη του υδρογόνου βρίσκεται η δίοκηση της ΔΕΠΑ προετοιμάζοντας την εταιρία για την επόμενη ημέρα της εξέλιξης των ενεργειακών καυσίμων.
Οι προτάσεις που έχουν καταστεί αντικείμενο επεξεργασίας αφορούν έναν πλήρη κύκλο με δημιουργία παραγωγικής μονάδας, διανομής και εμπορίας που μπορεί να προχωρήσει και να υλοποιηθεί σε συνεργασία με άλλες ενεργειακές εταιρίες.
Παράλληλα εκτιμάται ότι η ανοδική τάση που αρχίζει να εκδηλώνεται στην τιμή του φυσικού αερίου θα ευνοήσει την ΔΕΠΑ τους προσεχείς μήνες όσον αφορά τα συμβόλαιά της.
Ο διαχωρισμός της εταιρίας για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις έχει ολοκληρωθεί και προβλέπεται ότι άμεσα θα είναι προσβάσιμα τα data rooms για τους συμβούλους των ενδιαφερομένων επενδυτών.
Το 2021 η ολοκληρωση των ιδιωτικοποιήσεων - Κομβική για την αγορά η Εμπορία

Κύκλοι του Υπουργείου πάντως εκτιμούν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα ολοκληρωθεί το αργότερο στς αρχές του 2021, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα ακολουθήσει.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας πάντως με την κρίσιμη μάζα που διατηρεί αλλά και την ανάσχεση όσον αφορά την αρχική επιζήμια σύμβαση με την Sonatrach και το κλείσιμο της σύμβασης με βελτιωμένους όρους με την Gazprom (60% ΤΤF, τιμολόγηση με βάση το φυσικό αέριο, 40% Oil Index, με βάση το πετρέλαιο) θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την νέα μορφή που θα έχει η εγχώρια αγορά φυσικού αερίου.
Η αγορά αυτή θα καθορισθεί στο β εξάμηνο του 2020 από ενδεχόμενη άνοδο των τιμών φυσικού αερίου και LNG που ήδη εκδηλώνεται.
Όμως αυτό συμβάινει προς το παρόν γιατί υπάρχει μείωση προσφοράς από πλευράς Νορβηγίας και δεν είναι κάτι που φαίνεται ακόμα στα συμβόλαια μακρύτερης διάρκειας.
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση η προσφορά της Νορβηγίας θα υποχωρήσει κατά 34mcm/ημέρα τον Αύγουστο, πριν οι διακοπές λειτουργίας αυξηθούν σε 80mcm/ημέρα από 22 μέχρι 30 Αυγούστου σύμφωνα με στοιχεία νορβηγικών εταιριών.
Η ΔΕΠΑ στο τελευταίο δίμηνο έχει βελτιώσει την θέση της και τα μεριδιά της στην αγορά και με βάση και την ζήτηση που υπάρχει από την ΔΕΗ.
Μια άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου θα την ευνοήσει ενόψει του τελευταίου κρίσιμου τριμήνου, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά της για τις προμήθειες συμβολαίων σε oil index prices που διαθέτει.

Η ιδιωτκοποίηση που θα αλλάξει την μορφή της εγχώριας αγοράς

Στους καθοριστικούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν πάντως τις νέες ισορροπίες στην αγορά του φυσικού αερίου περιλαμβάνονται:
- Οι κινήσεις της Μυτιληναίος, που έφτασε να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και η οποία διαθέτει υψηλά περιθώρια ρευστοτητας.
Είναι νωρίς όμως να προεξοφλήσει κανείς τις κινήσεις της, καθώς μπορεί μεν να αντιπαρέλεθει το θέμα συγκέντρωσης λόγω των βραχυβίων συμβολαίων της, αν επιδιώξει να διεκδικήσει την ΔΕΠΑ, αλλα ουδείς γνωρίζει πως θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες το 2021.
- Η Μotor Oil με την ΔΕΗ αναμένεται να είναι μια βασική διεδκικήτρια κοινοπραξία καθώς στο σχήμα τους η ΔΕΠΑ μπορεί να έχει άμεσο και συμπληρωματικό ρόλο, με την οποία εξάλλου συνεργάζονται οι δύο εταιρικές οντότητες της κοινοπραξίας.
- Είναι άγνωστο πως θα κινηθεί η ΕΛΠΕ σε σχέση με την Edisdon που κατέχει το μειοψηφικό ποσοστό και σε σχέση με την εξέλιξη της ιδιωτικοποίησής της και πως θα ζυγίσει το μέλλον της  ELPEDISON.
- Δύο κρίσιμοι επίσης παράγοντες είναι ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που διαθέτει μονάδες φυσικού αερίου με συμμετοχή ξένων κεφαλαίων και ο όμιλος Κοπελούζου, που προς το παρόν συγκεντρώνεται στην ολοκλήρωση του project του FSRU και προετοιμάζεται τον τον επόμενο γύρο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης