Ενέργεια

Oμαλά η πρώτη μέρα του Dry Run για το Target Model - Οι τεχνικές παρατηρήσεις

Oμαλά η πρώτη μέρα του Dry Run για το Target Model - Οι τεχνικές παρατηρήσεις
Το τεστάρισμα των συστημάτων των νέων αγορών για το Target Model ξεκίνησε χθες Δευτέρα 3 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου
Ομαλά και χωρίς τεχνικά προβλήματα κύλησε η χθεσινή πρώτη ημέρα του Dry Run, δηλαδή της πλήρους προσομοίωσης της παραγωγικής λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής υπό συνθήκες Target Model.
Το τεστάρισμα των συστημάτων των νέων αγορών ξεκίνησε χθες Δευτέρα 3 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου με στόχο η αγορά να λειτουργήσει σε πραγματικές συνθήκες Target Model στις 17 Σεπτεμβρίου.
Βασικός στόχος του Dry Run, είναι να ελεγχθεί η επικοινωνία των συστημάτων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με αυτά του ΑΔΜΗΕ και του Φορέα Εκκαθάρισης της αγοράς (EnexClear), δηλαδή της θυγατρική του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που είναι επιφορτισμένη με την εκκαθάριση των συναλλαγών και τις πληρωμές των συμμετεχόντων.
Κατά τη διάρκεια του Dry Run, οι προσφορές των συμμετεχόντων έχουν τιμές οι οποίες ωστόσο είναι εικονικές και δεν θα παράγουν οικονομικό αποτέλεσμα, αφού παράλληλα με τη δοκιμαστική λειτουργία της νέας χονδρεμπορικής αγοράς οι συμμετέχοντες συνεχίζουν κανονικά τις προσφορές τους στο υφιστάμενο σύστημα αγοράς.
Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του Dry Run συμμετείχαν μεν όλοι οι μεγάλοι παίκτες και αρκετοί από τους μικρότερους, ωστόσο οι προσφορές που υποβλήθηκαν τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και μονάδων τροφοδοσίας του συστήματος απείχαν σημαντικά από τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.
Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις η χθεσινή πρώτη ημέρα κύλησε περισσότερο ως μια συνέχεια των δοκιμών του προηγούμενου διαστήματος και λιγότερο ως μια προσπάθεια των συμμετεχόντων να τεστάρουν τα αποτελέσματα των επιλύσεων των αγορών σε πραγματικές συνθήκες.

Tα τεχνικά στοιχεία της αγοράς

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από τεχνικής άποψης τα συστήματα λειτούργησαν χωρίς πρόβλημα.
Η επίλυση τόσο της κύριας αγοράς όσο και της εξισορρόπησης έγινε σε σχετικά γρήγορους χρόνους, ενώ αργά τη νύχτα έγινε και δεύτερη επίλυση της αγοράς εξισορρόπησης αφού οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν βελτιωμένες προσφορές.
Όπως είναι γνωστό το Τarget Model, που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στις 17 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τέσσερις αγορές, την Προημερήσια, την Ενδοημερήσια, την Προθεσμιακή και την Αγορά Εξισορρόπησης. Φορέας λειτουργίας για τις τρεις πρώτες αγορές είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας και για την τέταρτη αγορά ο ΑΔΜΗΕ.
Από τα μέσα του μήνα και πιο συγκεκριμένα μετά τις 11 Αυγούστου θα μπει πιο ενεργά και το EnexClear για την εκκαθάριση των συναλλαγών, διαδικασία που θα διεξάγεται σε εβδομαδιαία βάση.
Η βασική πλατφόρμα του ΑΔΜΗΕ για την Αγορά Εξισορρόπησης έχει δημιουργηθεί από τη General Electric, ενώ για τη λειτουργία του όλου μηχανισμού έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά επιμέρους συστήματα, που διασφαλίζουν τόσο το Energy Management System όσο και το Μarkets Management System (Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας και Σύστημα Διαχείρισης Αγορών).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης