Ενέργεια

Το δημόσιο μπαίνει στην ελληνική Energean για να δοθεί λύση στον Πρίνο

Το δημόσιο μπαίνει στην ελληνική Energean για να δοθεί λύση στον Πρίνο
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να διασωθεί το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου

Το σχέδιο του Δημοσίου για να δοθεί λύση όσον αφορά τη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει η Εnergean στον Πρίνο, αφορά την κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρικής οντότητας, πρώην Καβάλα Oil.
Παράλληλα, θα δοθούν κρατικές εγγυήσεις μέχρι 75 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες επενδύσεις.
H ελληνική οντότητα περιλαμβάνει το Κατάκολο και άλλες περιοχές προς έρευνα.
Από την πλευρά της εταιρείας θα εξεταστεί ώστε να μην περιλαμαβάνονται αυτές στο σχήμα που θα πάρει την κρατική εγγύηση.
Η Energean με βάση την παρούσα παραγωγή, χρειάζεται τιμή βαρελιού στα 50 δολάρια για να αποφύγει τις επαναλαμβνόμενες ζημιές.
Και αυτό γιατί η ζήτηση έχει υποχωρήσει λόγω της συγκυρίας σημαντικά.

Καταβολή άνω των 50 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο

Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, η κατάρρευση των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού» έχει ως συνέπεια να μην καλύπτεται το κόστος εξόρυξης πετρελαίου και, κατά συνέπεια, η εκμετάλλευση της παραχώρησης να είναι ζημιογόνος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Energean την Παρασκευή (26/6) για την υποβολή του business plan, μόνο στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Μαΐου έχει καταβάλει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να μην κλείσουν και να λειτουργούν με ασφάλεια οι θαλάσσιες εξέδρες και το χερσαίο εργοστάσιο «Σίγμα» και να μην χάσουν την δουλειά τους οι 270 εργαζόμενοι στον Πρίνο, με προφανείς συνέπειες για την Καβάλα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και την εθνική οικονομία γενικότερα.

Απώτερος στόχος του πρότζεκτ «Πράσινος Πρίνος», όπως έχει ονομάσει η εταιρεία το επιχειρησιακό σχέδιο, είναι η διατήρηση της λειτουργίας και της απασχόλησης ακόμη και μετά το πέρας ζωής των κοιτασμάτων, το οποίο προσδιορίζεται έπειτα από περίπου 15 έτη, στο πλαίσιο του νέου project «Πράσινος Πρίνος», το οποίο θα μετατρέψει τον Πρίνο σε πεδίο εκπομπής μηδενικών ρύπων.

Προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του business plan είναι η άμεση ενίσχυση με ρευστότητα, ενώ βασικό στοιχείο του αποτελεί η κάλυψη επενδυτικών αναγκών της τάξης των 75 εκατ. ευρω για την διετία 2020-2021, για την επανέναρξη από τον Σεπτέμβριο του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον με την επανεκκίνηση της κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα και άλλες απαραίτητες επενδύσεις.

Επίσης, η Energean προβλέπει τη συνέχιση παρεμβάσεων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου καθώς και διάνοιξη νέας οριζόντιας γεώτρησης για την άντληση του ταμιευτήρα «Λυδία» που βρίσκεται κάτω από τον Βόρειο Πρίνο, όπως και τη χρήση της τεχνικής εισπίεσης του παραγόμενου όξινου φυσικού αερίου στην παραγωγή, προκειμένου να αυξηθεί η αποληψιμότητα από το σημερινό 40% στα επίπεδα του 60% ως το τέλος της ζωής των κοιτασμάτων καθώς και να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγική διαδικασία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα η εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της εξαγοράς της Edison E&P, σε μία εξέλιξη που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τη συμφωνία, η Energean αποκτά πλέον παρουσία σε εννέα χώρες και επεκτείνεται και στην Βόρεια Θάλασσα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης