Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Συνάντηση εργασίας ΥΠΕΝ-ΥΠΟΙΚ αύριο (30/6) για τον Πρίνο

Συνάντηση εργασίας ΥΠΕΝ-ΥΠΟΙΚ αύριο (30/6) για τον Πρίνο
Σκοπός της συνάντησης των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας είναι να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του business plan που υπέβαλε η Energean την περασμένη εβδομάδα
Επί τάπητος θα τεθεί αύριο (29/6) από τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας το θέμα του Πρίνου, καθώς είναι προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας επιτελείων των δύο υπουργείων, για μία πρώτη αξιολόγηση του επιχειρησιακού σχεδίου που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα η Energean.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός είναι να γίνει μία αρχική κοινή αξιολόγηση του business plan της εταιρείας, συνεκτιμώντας τα πρώτα ευρήματα και συμπεράσματα από το υποβληθέν σχέδιο. Με στόχο να γίνει το πρώτο βήμα ώστε να οριστικοποιηθούν στην πορεία, και στη συνέχεια να δρομολογηθούν, τα κατάλληλα μέτρα για να παραμείνει σε παραγωγική δραστηριότητα η εν λόγω παραχώρηση.

Στη συνάντηση και τα δύο υπουργεία θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, με τη συμμετοχή και των συμβούλων τους. Ένα δείγμα για τη σημασία που δίνεται στην προοπτική διατήρησης σε λειτουργία της μοναδικής παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Καταβολή άνω των 50 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο

Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, η κατάρρευση των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού» έχει ως συνέπεια να μην καλύπτεται το κόστος εξόρυξης πετρελαίου και, κατά συνέπεια, η εκμετάλλευση της παραχώρησης να είναι ζημιογόνος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Energean την Παρασκευή (26/6) για την υποβολή του business plan, μόνο στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Μαΐου έχει καταβάλει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να μην κλείσουν και να λειτουργούν με ασφάλεια οι θαλάσσιες εξέδρες και το χερσαίο εργοστάσιο «Σίγμα» και να μην χάσουν την δουλειά τους οι 270 εργαζόμενοι στον Πρίνο, με προφανείς συνέπειες για την Καβάλα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και την εθνική οικονομία γενικότερα.

Απώτερος στόχος του πρότζεκτ «Πράσινος Πρίνος», όπως έχει ονομάσει η εταιρεία το επιχειρησιακό σχέδιο, είναι η διατήρηση της λειτουργίας και της απασχόλησης ακόμη και μετά το πέρας ζωής των κοιτασμάτων, το οποίο προσδιορίζεται έπειτα από περίπου 15 έτη, στο πλαίσιο του νέου project «Πράσινος Πρίνος», το οποίο θα μετατρέψει τον Πρίνο σε πεδίο εκπομπής μηδενικών ρύπων.

Προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του business plan είναι η άμεση ενίσχυση με ρευστότητα, ενώ βασικό στοιχείο του αποτελεί η κάλυψη επενδυτικών αναγκών της τάξης των 75 εκατ. ευρω για την διετία 2020-2021, για την επανέναρξη από τον Σεπτέμβριο του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον με την επανεκκίνηση της κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα και άλλες απαραίτητες επενδύσεις.

Επίσης, η Energean προβλέπει τη συνέχιση παρεμβάσεων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου καθώς και διάνοιξη νέας οριζόντιας γεώτρησης για την άντληση του ταμιευτήρα «Λυδία» που βρίσκεται κάτω από τον Βόρειο Πρίνο, όπως και τη χρήση της τεχνικής εισπίεσης του παραγόμενου όξινου φυσικού αερίου στην παραγωγή, προκειμένου να αυξηθεί η αποληψιμότητα από το σημερινό 40% στα επίπεδα του 60% ως το τέλος της ζωής των κοιτασμάτων καθώς και να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγική διαδικασία.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης