Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Πώληση υδροηλεκτρικών υπό την απειλή προστίμου άνω των 100 εκατ. ευρώ επιβάλλουν στην ΔΕΗ οι πιστωτές

Πώληση υδροηλεκτρικών υπό την απειλή προστίμου άνω των 100 εκατ. ευρώ επιβάλλουν στην ΔΕΗ οι πιστωτές
Στελέχη της επιχείρησης εκτιμούν ότι η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων ενδεχομένως να τεθεί ως εναλλακτική λύση για την αποφυγή του προστίμου που πιθανότατα θα επιβάλει η DGComp και το οποίο ίσως ξεπεράσει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ
Το μέλλον της ΔΕΗ με τη μορφή που τη γνωρίζουμε έως τώρα «παίζεται» τους επόμενους μήνες, καθώς τόσο το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση όσο και οι απαιτήσεις των δανειστών σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα.  
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των 3 - 4 επομένων μηνών η ΔΕΗ αναμένει το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησαν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία της επιχείρησης, για ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Παρά το γεγονός ότι η σχετική ανακοίνωση της DGComp σημείωνε ότι δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και ένοχη, στελέχη της ΔΕΗ θεωρούν ότι ο έλεγχος θα οδηγήσει τελικά σε πρόστιμο, το οποίο μάλιστα εκτιμούν ότι θα ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενδεχομένως πάνω από 100 εκατ. ευρώ.       
Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου ελέγχου εκτιμάται δε ότι θα συμπέσουν με την ενδιάμεση αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δημοπρασιών τύπου  ΝΟΜΕ, δηλαδή με την αξιολόγηση όσον αφορά την επίτευξη του στόχου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά για το 2016 στο 87,24% και για το 2017 75,24%.

Προς πώληση οδεύουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες της επιχείρησης

Με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι βέβαιο ότι η ΔΕΗ δεν θα επιτύχει τα συγκεκριμένα ποσοστά και η εναλλακτική για το άνοιγμα της αγοράς έχει ήδη περιγραφεί από τους δανειστές.
Ονομάζεται δομικά μέτρα και δεν είναι τίποτε άλλο από την πώληση μονάδων παραγωγής και συγκεκριμένα η πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών εργοστασίων.
Δεδομένης μάλιστα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για περιορισμό της χρήσης του άνθρακα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι πλέον οι πιέσεις προς τη ΔΕΗ για πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν αφορά τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ από υδροηλεκτρικούς σταθμούς ξεπερνάει σήμερα τα 3.000 MW.
Μεταξύ των μεγαλυτέρων υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης είναι τα Κρεμαστά με ισχύ 437 MW, ο Θησαυρός στο ποταμό Νέστο με ισχύ 384 MW, το Πολύφυτο με 375 MW, το Πουρνάρι 1 με 300 MW, η Σφηκιά με 315 MW, o Πηγές Αώου με 210 MW, ο Πλαστήρας με 130 MW, η Πλατανόβρυση με 116 MW και ο Στράτος 1 με 150 MW.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ελληνικός ιδιωτικός όμιλος έχει κάνει κρούση στη διοίκηση της ΔΕΗ για την εξαγορά δυο υδροηλεκτρικών σταθμών ενώ είναι γνωστό ότι παλαιότερα το θέμα είχε τεθεί και από την ιταλική Edison που αποτελεί θυγατρική της γαλλικής EdF.
Βεβαίως ο κ. Παναγιωτάκης όπως και η κυβέρνηση ξορκίζουν μια τέτοια προοπτική όμως η πώληση μονάδων βρίσκεται ήδη προ των πυλών, ιδίως όσο ο κλοιός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού από τη μια πλευρά και των θεσμών από την άλλη σφίγγει γύρω από τη ΔΕΗ.
Οι δανειστές το έχουν ήδη θέσει ως θέμα στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που αρχίζουν και πάλι σήμερα 28/2, ενώ στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι η πώληση υδροηλεκτρικών θα τεθεί και ως εναλλακτική για την αποφυγή του προστίμου που θεωρούν βέβαιο ότι θα επιβάλει η  DGComp.

Προσωρινή «ανάσα» ρευστότητας

Οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Ιούνιο, φαίνεται ότι θα είναι οι κρισιμότεροι στην μέχρι σήμερα εξηντάχρονη ιστορία της ΔΕΗ, η οποία πάντως φαίνεται ότι θα λάβει αυτή την εβδομάδα ανάσα ρευστότητας ύψους 200 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.
Σημειώνεται πως η επιχείρηση κατάφερε ήδη να ξεπεράσει το «σκόπελο» της αποπληρωμής της πρώτη δόσης παλαιότερου δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ που λήγει σήμερα (28/2).
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις της επιχείρησης με τις τράπεζες έχουν ολοκληρωθεί και εγκρίθηκε το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής ύψους 200 εκατ. ευρώ, γεγονός που δίνει μια μικρή ανάσα στην ασφυκτική κατάσταση που βιώνει η ΔΕΗ, καθώς οφείλει σε τρίτους (ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, και ιδιώτες προμηθευτές) περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η αγωνία για την ρευστότητα και την ανταπόκριση της ΔΕΗ στις υποχρεώσεις της  παραμένει, καθώς δεν έχει πληρωθεί από το Δημόσιο, όπως έχουν δεσμευθεί οι συναρμόδιοι υπουργοί, το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που της οφείλονται από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ούτε και η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 93 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.
Σε ότι αφορά τα χρήματα της επιστροφής κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ αυτά αναμένεται να καταβληθούν μετά την παρέλευση των 60 ημερών από την έγκριση του σχεδίου απόσχισης, διάστημα κατά το οποίο μπορεί κάποιος πιστωτής να εγείρει ενστάσεις.
Η περίοδος αυτή λήγει στις 18 Μαρτίου.  
Πάντως, η ανάσα ρευστότητας που αναμένεται να πάρει η ΔΕΗ εντός της εβδομάδας είναι μάλλον περιορισμένη, δεδομένου ότι τον Απρίλιο λήγει μια ακόμη δόση παλαιότερου δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης πρόσφατα δήλωσε σε δραματικούς τόνους από την Πτολεμαΐδα ότι «αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, οι τράπεζες μας πάνε για χρεοκοπία...».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης