Επικαιρότητα

Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Νέα περιστατικά σε Κρήτη και Σαντορίνη - Στους 194 οι νεκροί

Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Νέα περιστατικά σε Κρήτη και Σαντορίνη - Στους 194 οι νεκροί
Έντονος προβληματισμός για τα ορφανά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Τι δείχνει η τελευταία έκθεση για την πορεία του ιού
Σε συναγερμό παραμένουν κυβέρνηση, επιστήμονες και υγειονομικές αρχές για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων που καταγράφονται από τις αρχές Ιουλίου και που κατά πολλούς μπορούν να σηματοδοτούν την επιστροφή στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου, όταν και καταγραφόταν έξαρση των μολύνσεων.
Εν τω μεταξύ, σήμερα Παρασκευή 17/7 - και ύστερα από αρκετές ημέρες και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου χωρίς θύματα - αναφέρθηκε ο θάνατος μιας 83χρονης γυναίκας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό στους 194.

Οι ανησυχίες των ειδικών πολλές, από τα συνεχή και αυξημένα κρούσματα που αναφέρονται σε ημερήσια βάση μέχρι την αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη και την αύξηση των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Και μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, αναφέροντας πως ο δείκτης μετάδοσης του ιού εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλά, πως η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι ήπια σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά τα συνεχή κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού έρχονται να επιβεβαιώσουν πως βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά κρίσιμο σημείο.
Η κρισιμότητα έγκειται στο εάν οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας και τις κοινωνικές αποστάσεις ή θα χαλαρώσουν περαιτέρω, γεγονός που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων και των κυβερνώντων.
Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί αυτή η χαλάρωση των πολιτών, εντάσσεται και η απόφαση της επιστροφής της ενημέρωσης (κάθε Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα) από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία συνέντευξη τύπου που είχαν δώσει οι κ.κ.Τσιόδρας και Χαρδαλιάς στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού, είχαν αναφέρει πως τυχόν επιστροφή τους θα σήμαινε πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και πάλι σημαντικά.

Πρώτο κρούσμα στη Σαντορίνη

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε στο νησί της Σαντορίνης.
Πρόκειται για τουρίστρια από τη Ρουμανία, η οποία είναι ασυμπτωματική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα  βρέθηκε να είναι θετική στον κορωνοϊό έπειτα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε στο αεροδρόμιο του νησιού.
Η τουρίστρια μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο καραντίνας που έχει ορισθεί στο νησί.
 
Τρία νέα κρούσματα στην Κρήτη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη καθώς σήμερα εντοπίστηκαν τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ένα παιδάκι ηλικίας περίπου 8 με 10 ετών βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για μέλος 4μελούς οικογένειας από τη Ρουμανία.
Η μητέρα μαζί με το παιδάκι που έχει προσβληθεί από τον ιό διαμένουν σε ξεχωριστό δωμάτιο από τον πατέρα και το δεύτερο παιδί της οικογένειας.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό που καταγράφηκαν ακόμα δύο κρούσματα στο νησί.
Πρόκειται για έναν 55χρονο από το Ηράκλειο, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ με ήπια συμπτώματα, και μία 38χρονη αλλοδαπή, συγγενικό πρόσωπο του 55χρονου.
Σύμφωνα με το cretalive.gr, ο 55χρονος και η 38χρονη είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, ενώ τα συμπτώματα που παρουσιάζουν χαρακτηρίζονται ήπια.
Υπενθυμίζεται ότι σε εξετάσεις για Covid-19 έχει υποβληθεί ακόμα ένα άτομο στο ΠΑΓΝΗ και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Βατόπουλος (καθηγητής Μικροβιολογίας): Μάσκα και σε ανοιχτούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός

Τη θέση ότι οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλ. Βατόπουλος.
«Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται στους κλειστούς χώρους, που είναι πολλοί άνθρωποι, αλλά και στους ανοιχτούς όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.
Αν θέλω για παράδειγμα να μπω σε ζαχαροπλαστείο και δω 10 άτομα μέσα, φοράω μάσκα.
Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται και στους εξωτερικούς χώρους.
Όταν βλέπουμε πολύ κόσμο φοράμε μάσκα.
Το βασικό είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί εξαπλωθεί η νόσος πολύ γρήγορα, άρα δεν πρέπει να χαλαρώνουν» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος παρείχε εκ νέου οδηγίες για τις μάσκες.
«Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να είναι διπλής ραφής και λιγάκι χοντρές.
Κυκλοφορούν κάποιες που είναι σχεδόν διαφανείς και δεν κάνουν πολλά πράγματα.
Θέλει να έχουν τις προδιαγραφές του ΕΟΔΥ.
Οι προσωπίδες που πιάνουν όλο το πρόσωπο είναι επίσης ικανοποιητικές, αυτές που είναι μισές δεν κάνουν τίποτα.
Όσες είναι από το πιγούνι προς τα πάνω δεν καλύπτουν τη μύτη, αυτές νομίζω δεν είναι σωστές.
Νομίζω θα βγάλει και η επιτροπή κάποιες προδιαγραφές που θα ανακοινωθούν και θα τα ξεκαθαρίζει αυτά τα πράγματα» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για τα beach bar, είπε ότι «όλοι αυτοί οι χώροι που έχουν πολύ κόσμο, αγνώστους μεταξύ τους και συνωστισμό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπερμετάδοσης».
«Τα πανηγύρια που μαζεύουν δε, πολύ κόσμο από όλη την Ελλάδα, γιατί και εμείς από την Αθήνα θα πάμε στο πανηγύρι στο χωριό, είναι ακόμη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης.
Καταλαβαίνω το κοινωνικό, οικονομικό κόστος, αλλά τι να κάνουμε» τόνισε ο κ.Βατόπουλος.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Σε 15 ημέρες θα φανούν οι επιπτώσεις των συναθροίσεων στην Αττική

Τη θέση ότι σε 10 με 15 ημέρες θα φανούν οι επιπτώσεις από τα φαινόμενα συναθροίσεων και χαλάρωσης των πολιτών στην Αττική διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας.
Σε δηλώσεις του ο κ.Σύψας υποστήριξε πως το Λεκανοπέδιο της Αττικής συγκεντρώνει πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως μεγάλο αριθμό τουριστών, έντονο συγχρωτισμό και συναθροίσεις σε μπαρ, σε πυκνοκατοικημένους δήμους όπου ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με μια αραιοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας.
«Περιμένουμε έως το τέλος του μήνα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα» τονίζει ο κ.Σύψας, ο οποίος επισημαίνει πως όλα τα πιθανά μέτρα είναι στο τραπέζι και δεν αποκλείεται τίποτα.
Ερωτηθείς γιατί οι επιστήμονες εστιάζουν περισσότερο στα εγχώρια κρούσματα σε σχέση με τα εισαγόμενα, ο κ.Σύψας επεσήμανε ότι ο λόγος είναι ότι τα τελευταία είναι γνωστά, μπορούν να απομονωθούν και να ιχνηλατηθούν.
«Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει φόβος και για τα εισαγόμενα, οι εισροές των οποίων προφανώς πρέπει να κινούνται σε λελογισμένα επίπεδα, αλλιώς εάν ξεφύγουν, θα ακολουθήσουν μέτρα και στις πύλες εισόδου της Ελλάδας» ανέφερε ο κ.Σύψας, επισημαίνοντας ότι τα αστικά κέντρα είναι αυτά που θεωρείται ότι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό «ορφανών» κρουσμάτων κορωνοϊού, κάτι που είναι αναμενόμενο.
Όπως αναφέρει, αυτό που έχει χτυπήσει «καμπανάκι» είναι το γεγονός ότι η κινητικότητα αυτών των περιστατικών έχει αρχίσει να είναι έντονη.

Τι δείχνει η τελευταία έκθεση

Σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου από το Παρατηρητήριο για τον Covid – 19 που αφορά την περίοδο 8 με 15 Ιουλίου, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,4, σταθερά κάτω από το 1 που αποτελεί και το όριο, που αν ξεπεραστεί, συνεπάγεται και αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού.
Παράλληλα, αναφέρεται πως το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου παρατηρείται αύξηση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων - διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου από 25 που ήταν την πρώτη εβδομάδα του μήνα -, κάτι που δείχνει ότι η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.
Επιπλέον η έκθεση αναφέρει ότι σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη.
Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα.
Ως εκ τούτου, και δεδομένου του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών συνολικά αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ.
Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο.
Την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης, τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα.
Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ εντείνονται και αυστηροποιούνται πανελλαδικά οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια σε όλους τους χώρους μαζικής συνάθροισης.
Το ποσοστό πληρότητας απλών κλινών Covid-19 πανελλαδικά είναι 7% και των κλινών ΜΕΘ 13%.
Ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.
Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37.
Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς.
Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 2,7%, 1,2% και 1,1% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ όγδοης και ένατης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 150 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, τη Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 80, 37 και 87.
Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 9,17 (από 10,47), στη Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74).
 
Κάθε Τρίτη στις 18:00 ενημέρωση από Ν. Χαρδαλιά για τον κορωνοϊό

Τη θέση ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανακοίνωσε πως επανέρχεται κάθε Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα η ενημέρωση για την εξέλιξη του ιού από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς.
«Μέχρι στιγμής και παρά τις αφίξεις, η πορεία δεν επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών.
Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
Σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.
Το πρώτο 15μερο του Ιουλίου είχαμε πάνω από 400 κρούσματα αλλά μόνο έναν θάνατο.
Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός» ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας.
Ερωτηθείς για την χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ.Πέτσας είπε πως «είναι ανάγκη, να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα».
«Για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν δεύτερο κύμα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.
Θα οριστεί ένας εκπρόσωπος από κάθε περιφέρεια και μεγάλους και τουριστικούς δήμους, για τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Οι έλεγχοι θα ενταθούν, όχι με τιμωρητική διάθεση» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας.

Κορωνοϊός: Στα 35 τα νέα κρούσματα - 18 εισαγόμενα - Στους 194 οι νεκροί

Στους 194 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό καθώς σήμερα αναφέρθηκε ο θάνατος μιας 83χρονης γυναίκας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 35 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 16 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 35, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.939 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 54,9% άνδρες.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14 (78,6% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 3.939 κρουσμάτων, 1.069 (27,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2.035 (51,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 398.347 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6.099 (1,5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 43.568 (10,9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 90 (0,2%) θετικά στον κορωνοϊό.
Image
Παπαθανάσης (υφ.Ανάπτυξης): Παράταση στην απαγόρευση των πανηγυριών έως τα τέλη Αυγούστου

Παράταση στην απαγόρευση των πανηγυριών έως τα τέλη Αυγούστου προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Παπαθανάσης υποστήριξε ότι έλεγχοι διενεργούνται από όλες τις Αρχές και ότι τα αποτελέσματα ανακοινώνονται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ τόνισε και τη σημασία της ατομικής ευθύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «δεν μπορεί να είναι ένας αστυνομικός πίσω από κάθε πολίτη».
Ερωτηθείς, πάντως, για νέα μέτρα, όπως αυτό που ακούστηκε για τη μείωση του μέγιστου αριθμού καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση, απάντησε πως δεν υπήρξε τέτοιο σενάριο, αλλά και ότι «γενικά, δεν υπήρξε κανένα μέτρο στο τραπέζι, εκτός της εντατικοποίησης των ελέγχων».
«Δεν θα υπάρξει γενικό lockdown, αλλά θα υπάρξουν τοπικά αν χρειαστεί» είπε ο κ.Παπαθανάσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, «δε θέλουμε να βάλουμε φρένο στον τουρισμό».
 
Απευθείας πτήσεις από τη Μ. Βρετανία

Μέσα σε αυτό το άκρως ανησυχητικό σκηνικό, άνοιξαν από τις 15/7 οι πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές τουριστικών εσόδων για την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 3,8 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019, γεγονός που εντείνει την αγωνία για το πώς θα κινηθεί η τουριστική κίνηση από τη Μ. Βρετανία τη φετινή τουριστική σεζόν.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22/7 θα επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της από τις 30/7 και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, υπό συγκεκριμένους κανόνες και εφ’ όσον είναι σε θέση οι επισκέπτες να επιδείξουν αρνητικό τεστ.

Αυστηρότερα μέτρα στον Προμαχώνα

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ είναι από την Τετάρτη 15/7 και τα αυξημένα μέτρα για όσους θέλουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα από τον Προμαχώνα.
Συγκεκριμένα, όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα θα πρέπει να:
α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης