Φυσικό Αέριο

Το ράλι στα κοντικά συμβόλαια φυσικού αερίου δεν πρέπει να ξεγελά την αναμενόμενη υπεραύξηση των αποθεμάτων

Το ράλι στα κοντικά συμβόλαια φυσικού αερίου δεν πρέπει να ξεγελά την αναμενόμενη υπεραύξηση των αποθεμάτων
Κέρδη για τα συμβόλαια αερίου Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου αλλά πίεση στα μακρινά λόγω αναμενόμενης υπεραπόθήκευσης
Οι «ταύροι» του φυσικού αερίου βρίσκονται σε καλή θέση αυτή τη στιγμή, μετά την πτώση των τιμών σε χαμηλά μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.
Αλλά μάλλον δεν είναι το ιδανικό σημείο που θα ήθελαν, σύμφωνα με το Investing.com.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου NYMEX Henry Hub σημείωσαν σημαντικά κέρδη την Τετάρτη 15/7 που μας πέρασε, ενώ τα συμβόλαια Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου σημείωσαν κέρδη - αντικατοπτρίζοντας την αναμενόμενη ζήτηση για χρήση κλιματιστικών κατά τους θερμότερους μήνες.
Αλλά στα συμβόλαια του χειμώνα η εικόνα είναι διαφορετική.

Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου έως Φεβρουαρίου πιέστηκαν για την ημέρα - με τον Μάρτιο να υποχωρεί ακόμη και σε αρνητική επικράτεια - με ενδείξεις ότι θα υπάρξει πλεόνασμα φυσικού αερίου κατά τους χειμερινούς μήνες.
Πληθώρα αερίου τον χειμώνα μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ακόμη και με τον κρύο καιρό και την υψηλότερη ζήτηση από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έως ηλεκτρική ενέργεια θέρμανσης σε σπίτια και επιχειρήσεις, τα αποθέματα μπορεί να μην υποχωρήσουν αρκετά γρήγορα.

nat

«Τα προθεσμιακά συμβόλαια το χειμώνα του 2020-21 που προσφέρονταν υψηλότερα κατά την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού αντιμετωπίζουν τώρα αδιάκοπη πτωτική πίεση», ανέφερε ο επικεφαλής της Gelber & Associates, Dan Myers, σε πελάτες της εταιρείας στο Χιούστον.

«Όσο πιο κοντά πλησιάζουν αυτοί οι μήνες, τόσο πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα της επίμονης υπερπροσφοράς και του πλεονάσματος, τα αποθέματα αποθήκευσης διαμορφώνονται σχεδόν σε ρεκόρ τον ερχόμενο χειμώνα και καθίστανται αναπόφευκτα.»

Για τους «ταύρους» φυσικού αερίου, το καλοκαιρινό κύμα συνεχίζει να προσφέρει ανάσα μετά από μήνες ύφεσης τιμών.
Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να είναι λίγο πολύ καυτό, ανέφερε η naturalgasintel.com, επικαλούμενη μια πρόβλεψη της Bespoke Weather Services.

"Αυτό δείχνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα μοντέλα όσον αφορά την ένταση της θερμοκρασίας",.

«Είναι απολύτως καυτό μοτίβο, ακόμα σε ρυθμό για να ταιριάξει ή να ξεπεράσει τον Ιούλιο του 2011. Τα μοντέλα συνεχίζουν να προβάλλουν υπερβολική θερμοκρασία στο μεσαίο εύρος, με αυτήν την εβδομάδα να είναι το παράδειγμα. Το μοτίβο ανώτερου επιπέδου της επόμενης εβδομάδας φαίνεται ισχυρότερο και θα πρέπει να παραμείνει πιο ζεστό από το κανονικό έως τον Αύγουστο, οπότε ο καιρός σίγουρα δεν θα είναι bearish με κανένα τρόπο. Τα μοντέλα μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν υπερβολική λήψη κάποιες φορές, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εκτιμήσεις. "

Η Gelber & Associates ’Myers συμφώνησε με αυτό:
"Το κύμα καύσωνα θα οδηγήσει σε πολύ ισχυρή ζήτηση, περιορίζοντας τις εγχύσεις αερίου στην αποθήκευση μέχρι το υπόλοιπο του Ιουλίου."
"Ωστόσο, αυτό είναι τυπικό, και, εάν ή όταν η έντονη θερμοκρασία υποχωρήσει, η αγορά θα συνεχίσει τις ισχυρές αυξήσεις αποθήκευσης που θα οδηγήσουν σε ρεκόρ άνω των 4,1 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών αερίου σε αποθήκευση πριν από το χειμώνα."

Η αποθήκευση είναι πολύ σημαντικό σημείο, για την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας και αναμένεται να ανακοινώσει έγχυση κάτω των μέσων όρων 47 δισεκατομμυρίων κυβικών σε αποθέματα για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιουλίου στην εβδομαδιαία έκθεσή της.

Αυτή η «ένεση» 47 bcf συγκρίνεται με την αύξηση 67 bcf κατά την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο και μια πενταετή (2015-2019) μέση αύξηση 63 bcf για την περίοδο.

Την προηγούμενη εβδομάδα έως τις 3 Ιουλίου, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έδωσαν 56 bcf φυσικού αερίου στην αποθήκη.

Με την προβλεπόμενη αύξηση τους κατά 47 bcf, τα αποθέματα θα αυξηθούν στα 3,180 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Αυτό θα είναι περίπου 16% υψηλότερα από τον πενταετή μέσο όρο και 26% πάνω σε σχέση με την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

Το καλοκαιρινό κύμα καύσωνα  στρέφει την προσοχή στην απώλεια ζήτησης για LNG.
Το LNG παραμένει σε μια περιοχή αδυναμίας, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι, παρέχοντας πρόσθετο λόγο για την υφεσιακή κατάσταση.
Τα κρούσματα έχουν μετριάσει την οικονομική δραστηριότητα σε βασικούς προορισμούς εξαγωγών LNG σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, εμποδίζοντας τα ισοζύγια προσφοράς/ζήτησης από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του τρέχοντος έτους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης