Ηλεκτρισμός

Πλήρη λειτουργική ετοιμότητα «έδειξαν» τα κοινά τεστ των συστημάτων του Target Model

Πλήρη λειτουργική ετοιμότητα «έδειξαν» τα κοινά τεστ των συστημάτων του Target Model
Πετυχημένα και τα ειδικά σενάρια δοκιμών – Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη του dry run στις 3 Αυγούστου
Με επιτυχία ως προς τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη φάση των κοινών τεστ από τους Διαχειριστές (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ) των πλατφόρμων των τριών αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν παρουσιάστηκαν μείζονα προβλήματα ούτε κατά τη διενέργεια των εξειδικευμένων τεστ που «έτρεξαν» παράλληλα με τους κύκλους εικονικών συναλλαγών των συμμετεχόντων. Έτσι, παρόλο που ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί ο απολογισμός της πρώτης φάσης, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη του dry run στις 3 Αυγούστου, όπως προβλεπόταν στο χρονοδιάγραμμα.

Όπως έχει γράψει το WorldEnergyNews, η πρώτη φάση των κοινών τεστ ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου, ενώ κατά τη διάρκειά της «έτρεξαν» διαδοχικοί κύκλοι εικονικών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΧΕ και του ΑΔΜΗΕ να λειτουργούν back to back και τους συμμετέχοντες να υποβάλουν κανονικά τις προσφορές τους. Έτσι, μεταξύ άλλων, δόθηκε η ευκαιρία να ελεγχθούν μεταξύ άλλων οι αυτοματισμοί των συστημάτων.

Καμία αναγκαστική επανάληψη κάποιου σετ δοκιμών

Παράλληλα, σε καθημερινή βάση υλοποιήθηκε και ένα εξειδικευμένο σετ από δοκιμές, βάσει διάφορων έκτακτων σεναρίων που είναι πιθανό να συμβούν και με την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – όπως π.χ. με τη μη διαθεσιμότητα ορισμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Επομένως, ανάλογα με αυτά τα σενάρια, σκοπός ήταν να ελεγχθεί πώς θα ανταποκριθούν τα συστήματα των spot αγορών, η πλατφόρμα της αγοράς εξισορρόπησης, αλλά και η διεπαφή (interface) τους.

Οι Διαχειριστές εκτιμούσαν ότι οι περισσότερες πιθανότητες να εμφανισθούν δυσλειτουργίες αφορούσαν τα εξειδικευμένα σετ δοκιμών. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, προβλεπόταν για αυτά τα σετ να επαναληφθούν τα τεστ, στο μεσοδιάστημα έως την έναρξη του dry run. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις οι πλατφόρμες «συμπεριφέρθηκαν» χωρίς προβλήματα, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να μην προβλέπεται καμία επανάληψη.

Την τεχνική ετοιμότητα πάντως των συστημάτων φαίνεται να μην ακολουθεί η ποιότητα των αποτελεσμάτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον προς το παρόν οι προσφορές που εισάγουν οι συμμετέχοντες φαίνεται να μην κινούνται στα δεδομένα πραγματικής λειτουργίας των αγορών. Έτσι, από τις επιλύσεις προκύπτουν πολύ μεγάλες αυξομειώσεις, αναντίστοιχες των διακυμάνσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει η εγχώρια παραγωγή και ζήτηση για ρεύμα.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης