Διεθνή

Σκληρό παζάρι για το Ταμείο Ανάκαμψης - Μονόδρομος η επιβολή όρων

Σκληρό παζάρι για το Ταμείο Ανάκαμψης - Μονόδρομος η επιβολή όρων
Μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ κάτω από το 1,1 τρισ. ευρώ θα προτείνει ο Michel
Κορυφώνονται οι διεργασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, με τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, τον Ιρλανδό Paschal Donohoe, να το θέτει ως απόλυτη προετεραιότητα.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, θα προτείνει τη μείωση του επόμενου κοινού προϋπολογισμού κάτω από τα 1,1 τρισ. ευρώ, στην προσπάθειά να βρεθεί η χρυσή τομή για το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Υπό αυτό πρίσμα, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν το «μασάζ» στον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte, ο οποίος είναι ο άτυπος επικεφαλής των χωρών που εκφράζουν αντιρρήσεις για το Ταμείο και ζητούν μικρότερο προϋπολογισμό και την επιβολή όρων για να ξεκλειδώσει η πρόσβαση των χωρών που έχουν υποστεί πλήγμα από την πανδημία, στα κεφάλαια του Ταμείου.
 
Μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ κάτω από το 1,1 τρισ. ευρώ θα προτείνει ο Michel

Τη μείωση του επόμενου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από τα 1,1 τρισ. ευρώ θα προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, στην προσπάθειά να βρεθεί η χρυσή τομή για το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Ο Michel θα καταθέσει την πρότασή του αργότερα σήμερα ενόψει των συνομιλιών της επόμενης εβδομάδας (17/18 Ιουλίου), μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.
Ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ, προβλεπόταν έως τώρα να ανέλθει στο 1,1 τρισ. ευρώ με την προσθήκη του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ.
Οι αποκαλούμενες «φειδωλές χώρες» ζητούν μικρότερο προϋπολογισμό και οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στους επιπλέον πόρους.
Η πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει ο Michel, είναι γνωστή στην ορολογία των Βρυξελλών ως το «κουτί της διαπραγμάτευσης», ένα σύνθετο σύνολο αριθμών που αφορούν δαπάνες σε τομείς από τη στήριξη της γεωργίας έως την περιφερειακή ανάπτυξη και την έρευνα.
Αυτή θα αποτελέσειτο σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις των ηγετών της ΕΕ στη συνάντησή τους στις 17-18 Ιουλίου, την πρώτη δια ζώσης Σύνοδο μετά τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Ευρώπη τον Μάρτιο κατά του κορωνοϊού.

Donohoe: Προτεραιότητα η απάντηση στον κορωνοϊό

Το Ταμείο Ανάκαμψης θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα του, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe.
«Κορυφαία προτεραιότητα για το Eurogroup θα είναι η απάντηση στον κορωνοϊό» επεσήμανε σε δηλώσεις του στον απόηχο της εκλογής του ως διάδοχος του Mario Centeno.
Το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν έχει αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία αρνούνται να συμφωνήσουν καθώς θέλουν τα κεφάλαια να διατεθούν υπό τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων.
 
Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας):  Στόχος μας είναι να διατεθούν με γοργούς ρυθμούς τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν γρήγορα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz την Παρασκευή.
«Ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντά μας θα είναι να συμφωνήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα φιλόδοξο και ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικής ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», δήλωσε ο Scholz για την Προεδρία της ΕΕ στη Γερμανία.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι χρηματοοικονομικοί πόροι από το πακέτο ανάκαμψης θα είναι διαθέσιμοι γρήγορα», τόνισε, σε δηλώσεις του πριν από τη σύνοδο ECOFIN των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μασάζ» των Ευρωπαίων στον Rutte

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, είναι ο άτυπος επικεφαλής των «4».
Στο πλαίσιο αυτό, ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών σπεύδουν να τον συναντήσουν σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις του ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 17 Ιουλίου.
Ο Rutte έχει ήδη συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, και το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ενώ ακολούθησε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
Τη σκυτάλη θα λάβουν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίοι θα μεταβούν στη Χάγη την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο η υιοθέτηση όρων θεωρείται μονόδρομος, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις και να βρεθεί η χρυσή τομή.
Ο Rutte και το λιτό κουαρτέτο του - που αποτελείται από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Δανία - επιθυμούν την τροποποίηση της πρότασης των Βρυξελλών, έτσι ώστε μόνο μέσω δανείων τελικά να επιστραφούν τα κεφάλαια στις οικονομίες που πλήττονται από την κρίση.
Επίσης, η Ολλανδία απαιτεί από τις χώρες να πραγματοποιήσουν εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα εργασίας και συνταξιοδότησης για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.
Η στάση αυτή προκάλεσε αντίδραση από τη νότια Ευρώπη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα ότι οι αυστηροί όροι είναι «πολιτικά απαράδεκτοι» και μοιάζουν με την «τρόικα».
«Οι Ολλανδοί δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να έχουν ένα όμορφο πρόσωπο σε αυτές τις συνομιλίες. Έρχονται στις Βρυξέλλες για να υπερασπιστούν το εθνικό τους συμφέρον», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στους Financial Times πρόσφατα.
«Ερεθίζουν πολλούς επειδή η αντίθεσή τους μπορεί να θεωρηθεί αλαζονεία».
Κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεών του, ο κ. Rutte παρουσίασε μια λύση στους ευρωπαίους ηγέτες: η τιμή για μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη είναι μεγαλύτερη συμμετοχή στις εθνικές υποθέσεις από την υπόλοιπη ΕΕ.
Μάλιστα, πρόσφατα διέρρευσε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου του με τον Rutte στη Χάγη στα τέλη Ιουνίου, ο Macron εξεπλάγη από τον τρόπο που ο ολλανδός ηγέτης τον ρώτησε σχετικά με τα σχέδιά του να συνεχίσει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις στη Γαλλία.

Rutte: Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να συνοδευτεί και από μεταρρυθμίσεις

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να συνοδευτεί και από μεταρρυθμίσεις για τα κράτη – μέλη, ξεκαθάρισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte.
Σε χθεσινές (9/7) του δηλώσεις, ανέφερε επίσης ότι η χώρα του «θα τα πάει καλά μόνο αν όλη η Ευρώπη τα πάει καλά».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να προσεχτεί πάρα πολύ η χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου.
Mizuho: Οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης... αλλά όχι άμεσα
«Δεν προβλέπουμε μια γρήγορη συμφωνία, αλλά η συναίνεση θα έλθει», αναφέρει η Mizuho για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η Mizuho, η ΕΕ δεν κινείται με γρήγορα βήματα, γι' αυτό και οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στις διαρροές, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν.
«Αντ 'αυτού, εμμένουμε στην προσδοκία μας για μια αργή αλλά εποικοδομητική στάση προς μια συναίνεση σχετικά με την γαλλο-γερμανική πρόταση», ανέφεραν οι αναλυτές της Mizuho.

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr

Χωρίς συμφωνία στις 17-18/7 στην Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης – Προς έκτακτη Σύνοδο τον Αύγουστο – Δεδομένοι οι όροι, Εποπτεία Comission, ESM

Όπως έχει διεξοδικά αναλυθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα υπάρξει συμφωνία καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
Το πιθανότερο σενάριο δεν είναι να υπάρξει συμφωνία τέλη Ιουλίου 2020 αλλά ίσως υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσα στον Αύγουστο του 2020 αν και ορισμένες χώρες θα ήθελαν… 15 Οκτωβρίου 2020.
Οι 5 πλέον χώρες που διαφωνούν είναι η Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία καθώς και η Ουγγαρία.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα
1)Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν όροι για την χορήγηση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με βάση πηγές στις Βρυξέλλες όλα τα κείμενα που έχουν εξεταστεί και τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι τεχνοκράτες περιλαμβάνουν σαφείς όρους.
Ένας εκ των όρων είναι ότι τα κεφάλαια που θα δοθούν θα έχουν ξεκάθαρη στόχευση.
Π.χ. εάν η Ελλάδα πάρει 2 δισεκ. για την ψηφιοποίηση θα πρέπει να κατευθυνθούν αποκλειστικά προς την ψηφιοποίηση.
Θα επιβληθούν και όροι μεταρρυθμίσεων, θα επιβληθούν γενικοί και ειδικοί όροι.
Οι γενικοί όροι θα είναι κοινοί για όλα τα κράτη που πάρουν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι ειδικοί όροι θα είναι επικεντρωμένοι σε κάθε κράτος που αντλεί κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
2)Θα υπάρξει δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή θα συμφωνηθεί ένα πλαίσιο με χρονοδιαγράμματα που οι χώρες θα τηρήσουν ώστε να επανέλθουν στον δημοσιονομικό ορθολογισμό.
3)Θα υπάρξει επιτροπή Εποπτείας που θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις και τις εκταμιεύσεις.
Το βασικό σενάριο θέλει την Εποπτεία να την έχει η Commission αλλά υπάρχουν σκέψεις να εμπλακεί και ο ESM καθώς γνωρίζει από εποπτεία κεφαλαίων.
4)Ορισμένοι θεωρούν ότι πιθανή είσοδος του ESM στην Εποπτεία μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τιε προληπτικές πιστωτικές γραμμές ECCL που έχουν απορριφθεί από όλες της χώρες καθώς αποτελούν μνημόνιο.
5)Με βάση τις θέσεις των χωρών που αντιδρούν το σχέδιο για 66% επιδοτήσεις προς 33% δάνεια σε σύνολο κεφαλαίων 750 δισεκ. δηλαδή 500 δισεκ. επιδοτήσεις προς 250 δισεκ. δάνεια δεν υφίσταται.
Το πιθανότερο σενάριο είναι μια αναλογία 50% επιδοτήσεις και 50% δάνεια ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στις κατανομές των κονδυλίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης