Ενέργεια

Ινδία: Συμφωνία 1 δισ. δολ. της BP με την Reliance για τη δημιουργία πρατηρίων βενζίνης

Ινδία: Συμφωνία 1 δισ. δολ. της BP με την Reliance για τη δημιουργία πρατηρίων βενζίνης
Η BP θα κατέχει το 49% και η Reliance το υπόλοιπο 51% στη νέα εταιρεία που ονομάζεται Jio-bp
Η BP κατέβαλε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Reliance Industries για να δημιουργήσει ένα κοινό δίκτυο χιλιάδων πρατηρίων καυσίμων σε ολόκληρη την Ινδία προκειμένου να καλύψει την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας της χώρας.

Η BP θα κατέχει το 49% και η Reliance το υπόλοιπο 51% στη νέα εταιρεία που ονομάζεται Jio-bp, η οποία θα επεκτείνει τους τρέχοντες 1.400 χώρους λιανικής της Reliance έως και 5.500 για τα επόμενα πέντε χρόνια, ανέφεραν σε ανακοίνωση τους οι εταιρείες την Πέμπτη9/7/2020.

Η Jio-bp θα επεκταθεί επίσης από 30 σε 45 αεροδρόμια και σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό της από 20.000 σε 80.000 σε διάστημα πέντε ετών.

Η συμφωνία έρχεται καθώς ο δισεκατομμυριούχος Mukesh Ambani, ιδιοκτήτης της Reliance, το οποίο λειτουργεί το μεγαλύτερο συγκρότημα διύλισης στον κόσμο στο Jamnagar, βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με τον όμιλο πετρελαίου Aramco της Σαουδικής Αραβίας για να πουλήσει ποσοστό 20% στο πετρέλαιο σε χημικό όμιλο.

Η βρετανική BP, στοχεύει στην απότομη αύξηση της παγκόσμιας πελατειακής τους βάσης τις επόμενες δεκαετίες στο πλαίσιο της μετάβασής τους σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο την τροφοδοσία καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και όταν η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να υποχωρήση.

Η Jio-bp στοχεύει να παρέχει στους Ινδούς καταναλωτές προηγμένα καύσιμα με χαμηλότερες εκπομπές, φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες λύσεις χαμηλού άνθρακα με την πάροδο του χρόνου, ανέφεραν οι ανακοινώσεις.

Η Ινδία «είναι μια χώρα που θα απαιτήσει περισσότερη ενέργεια για την οικονομική της ανάπτυξη και, καθώς ευδοκιμεί, οι ανάγκες της για κινητικότητα και ευκολία θα επιταχυνθούν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney.

Η Shell και η National Oil Co του Αμπού Ντάμπι (ADNOC) θέλουν επίσης να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ινδία.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi θέλει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας να αναπτυχθεί από 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ακαθάριστη εγχώρια παραγωγή το 2019 σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, το οποίο αναμένεται να αυξήσει την ενεργειακή ζήτηση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης