Επικαιρότητα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την οικονομία: Παραδίδεται στο Μαξίμου από την Επιτροπή Σοφών το πρώτο σχέδιο προτάσεων για τα 32 δισ. ευρώ

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την οικονομία: Παραδίδεται στο Μαξίμου από την Επιτροπή Σοφών το πρώτο σχέδιο προτάσεων για τα 32 δισ. ευρώ
Έως τις 15 Οκτωβρίου αποστέλλεται στην Κομισιόν για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Παραδίδεται σήμερα 9 Ιουλίου 2020 στο Μέγαρο Μαξίμου από την Επιτροπή Σοφών το πρώτο σχέδιο των προτάσεων για το νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας που θα αποτελέσει το διαβατήριο για την εισροή των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και των 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για το πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα στο οποίο περιγράφονται οι στρατηγικές επιλογές για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την ιεράρχηση των τομέων και των κλάδων με υψηλή προστιθέμενη αξία όπως η ενέργεια, η πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη και η υγεία στους οποίους θα κατευθυνθεί ο κύριος όγκος των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η ταχύτητα απορρόφησης και αξιοποίησης των κεφαλαίων και ο απεγκλωβισμός από διαχειριστικές παθογένειες του παρελθόντος που «κόστισαν ακριβά».
Κυβερνητική πηγή τόνιζε χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται εκ βάθρων ανατροπή στη κουλτούρα της δημόσιας διοίκησης καθώς στη δομή και τη λειτουργία των μηχανισμών προκειμένου τα πακέτα στήριξης να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία να εκμεταλλευθεί το πακτωλό χρημάτων εν μέσω βαθιάς και απρόβλεπτης κρίσης και να περάσει σε μια νέα εποχή βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης. Το κλειδί βρίσκεται στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου και συνεκτικού προγράμματος με σαφή χρονοδιαγράμματα και κριτήρια για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν καθώς στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από πιέσεις των Βορείων η κυρίαρχη τάση είναι να τεθούν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για την εκταμίευση των πόρων και σε περίπτωση αδυναμίας απορρόφησης να μεταφέρονται σε χώρες που πληρούν τα προαπαιτούμενα.
Στο επίκεντρο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών βρίσκονται τα κίνητρα για επενδύσεις, όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις, οι  μεταρρυθμίσεις που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τα συστήματα εκπαίδευσης, υγείας και δικαιοσύνης καθώς και κίνητρα για ενθάρρυνση της αύξησης του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων.
Για την «πράσινη ανάπτυξη» η κυβέρνηση επιδιώκει επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Στην ψηφιακή μετάβαση αναμένονται νέες κινήσεις (και προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των επενδύσεων).
Κομβικής σημασίας θεωρούνται οι εξαγωγές και η παροχή σχετικών κινήτρων. Και ως προτεραιότητα τίθεται η αύξηση των θέσεων εργασίας. Πάντως τους βασικούς άξονες της επόμενης ημέρες στην οικονομία έχει παρουσιάσει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας προ ημερών σε διαδικτυακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΙΟΒΕ.
Όπως είπε «πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο που να είναι συνεκτικό, ολιστικό, αλλά και απλό, με λίγους στόχους, βασισμένο σε σαφείς οικονομικές προτεραιότητες, και να υποστηριχθεί από έναν λειτουργικό μηχανισμό εφαρμογής».
Το τελικό σχέδιο της επιστροπής Πισσαρίδη θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο με σκοπό να κατατεθεί 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν.
Σε ότι αφορά την πρόταση της Ευρωπαικής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί 32 δις. ευρώ,  αυτή θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών το διήμερο 17-18 Ιουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης. 
Το θέμα είναι αν θα βγεί λευκός καπνός από τι εργασίες της Συνόδου καθώς όλοι πλέον προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία.
Είναι πάντως εξαιρετικά πιθανό να ακολουθήσει νέα Σύνοδος εντός του Ιουλίου.  

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης