Αναλύσεις

O μετασχηματισμός της ΜΕΤΚΑ EPC σε Sustainable Engineering και η άνοδος των τιμών του αλουμινίου καταλύτες για την Μυτιληναίος

O μετασχηματισμός της ΜΕΤΚΑ EPC σε Sustainable Engineering και η άνοδος των τιμών του αλουμινίου καταλύτες για την Μυτιληναίος
Οι νέοι κλάδοι που ξεκινά να αναπτύσσει η Μυτιληναίος και η ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου
Η ανάπτυξη της Μυτιληναίος στο waste management, που αφορά την διαχείριση υγρών και στερεών καυσίμων θα γίνει μέσω της νέας γενικής διέυθυνσης της εταιρίας Sustainable Engineering Solutions (SES BU) ή Βιώσιμη Ανάπτυξη, που έχει αποτελέσει το μέχρι προτινος τμήμα της METKA EPC.
Έτσι η SES BU θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο στην σειρά έργων που θα υλοποιηθούν στον τομέα της διαχείρισης απορριμάτων από τους δήμους και του ΟΤΑ υπό την εποπεία του ΥΠΕΝ.
Παράλληλα η SES BU θα δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή και κατασκευή υβριδικών μονάδων υδρογόνου, όπου η Κομισιόν ρίχνει το βάρος για την πράσινή παραγωγή ενέργειας την δεκαετία που διανύουμε αλλά και πιο μακροπρόθεσμα μέχρι το 2030.
Όπως η Κομισισόν ανακοίνωσε στις 8/7 από το 2020 έως το 2024, θα στηρίξουμε την εγκατάσταση στην ΕΕ ηλεκτρολυτικών κυψελών ανανεώσιμου υδρογόνου με ισχύ τουλάχιστον 6 γιγαβάτ, και την παραγωγή έως ενός εκατομμυρίου τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου.
Από το 2025 έως το 2030, το υδρογόνο πρέπει να καταστεί αναπόσπαστο μέρος του ενοποιημένου ενεργειακού μας συστήματος, στο πλαίσιο του οποίου θα εγκατασταθούν ηλεκτρολυτικές κυψέλες ισχύος τουλάχιστον 40 γιγαβάτ για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και θα παραχθούν έως 10 εκατομμύρια τόνοι ανανεώσιμου υδρογόνου στην ΕΕ.
Δύο νέοι ακόμα τομείς

Σε αυτό προστίθεται και η τεχνολογία της αποθήκευσης, όπου εκεί οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες δίνουν την μάχη του χρόνου στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Πρόκειται για δύο νέες σημαντικές δραστηριότητες για την Μυτιληναίος, όπου η τεχνογνωσία της METKA EPC αποκτά κομβική σημασία για την ανάπτυξη των νέων κλάδων.
Ένας τρίτος τομέας για τον οποίο προβλέπονται σημαντικά κονδύλια, όπου συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη είναι αυτός των ενεργειακών κτιρίων, όπου τα κονδύλια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα, όπως έχει γράψει το WEN.
Οι 3-4 νέοι αυτοί τομείς μπορούν να δημιουργήσουν έναν σημαντικό κύκλο εργασιών και κερδοφορίας για την εταιρία στα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι η METKA EGN που δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής και παροχής ολοκληρωμένων λύσεων στα ηλιακά πάρκα είναι επίσης ένα άλλος κλάδος υπό ανάπυξη.


Θετικά εξελίσσεται η χρονιά για την Αλουμίνιον

Πέραν όμως των νέων δραστηριοτήτων της εταιρίας το Αλουμίνιον της Ελλάδος παραμένει ακόμα κομβικός παράγοντας για την πορεία της κερδοφορίας με προσδοκία να μειωθεί η συμμετοχή του στην συνολική κερδοφορία στο 35% τα επόμενα χρόνια.
Όμως και το Αλουμίνιο θα περάσει από την φάση του πράσινου μετασχηματισμού, όπως εξάλλου προβλέπουν οι κοινοτικές επιδοτήσεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία συνδυάζοντας την τροφοδοσία ενρέγειας με νέες πράσινες τεχνολογίες.
Για την τρέχουσα φάη η ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου συνεχίζεται με την τιμή να έχει καταγράψει στις 8/7 τα 1669 δολ/τόνο σημειώνοντας μια σημαντική άνοδο 200 δολ/τόνο από τα χαμηλά του Μαρτίου και ακολυθώντας τα υπόλοιπα commodities.
Με το δολάριο να παραμένει ισχυρό το Αλουμίνιο διέρχεται μια θεωρητικά δύσκολη χρονιά και όσο οι τιμές θα ανεβαίνουν τόσο και και θα βελτιώνει τα αποτελέσματά του.
Η ολοκλήρωση του ενεργειακού πλαισίου σε επίπεδο κόστους στα πρότυπα της Ε.Ε. θα δώσει στην μεγάλη ελληνική βιομηχανία τα διαπιστευτήρια για τον διεθνή ανταγωνισμό.

Η κεφαλαιοποίηση θα αυτονομηθεί από την υπόλοιπη αγορά

Τούτων δοθέντων η Μυτιληναίος θα αρχίσει να αυτονομείται όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια από την πορεία της υπόλοιπης αγοράς καθώς η κερδοφορία του ενεργειακού τμήματος θα υποστηρίξει τις υψηλότερες αποτιμήσεις.
Με ενδιαφέρον για το α τρίμηνο του 2020 αναμένεται η συμβολή στα αποτελέσματα και της METKA EGN.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης