Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Εισαγωγές 11 φορτίων LNG το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου – Πρωτοκαθεδρία της Mytilineos

Εισαγωγές 11 φορτίων LNG το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου – Πρωτοκαθεδρία της Mytilineos
Σημαντική ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά του LNG, όπου δραστηριοποιούνται πλέον έξι εταιρίες
Σημαντικά μερίδια εξακολουθεί να κατέχει το LNG στην εσωτερική αγορά φυσικού αερίου, το οποίο για πρώτη φορά το 2019 έφτασε να καλύπτει το 50% της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα. Ο ανταγωνισμός συνεχίζεται με ένταση και το δίμηνο Ιουλίου -Αυγούστου με την Mytilineos να εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα με μερίδιο άνω του 50%.

Σύμφωνα με τον τελικό μηνιαίο προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ τον Ιούλιο μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας στην εσωτερική αγορά θα εισρεύσουν συνολικές ποσότητες LNG δυναμικότητας 3,050 δισ. kwh. Aπό αυτές, ποσότητες 1,7 δισ. kwh θα εισάγει η Μytilineos η οποία έχει προγραμματίσει δύο μεγάλα φορτία. Το πρώτο φορτίο φτάνει στη Ρεβυθούσα στις 11 Ιουλίου και το δεύτερο στις 22 Ιουλίου.

Ποσότητες 1,350 δισ. kwh θα βάλει στο σύστημα η Elpedison μέσω τριών φορτίων μικρότερης δυναμικότητας. Το πρώτο έφτασε στη Ρεβυθούσα την 1η Ιουλίου, το δεύτερο θα δέσει στις 17 Ιουλίου και το τρίτο στις 28 Ιουλίου.

Έξι φορτία για τον Αύγουστο

Για τον Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί έξι φορτία συνολικής δυναμικότητας 3,820 kwh εκ των οποίων και πάλι τη μερίδα του λέοντος αντιπροσωπεύουν τα δύο φορτία της Mytilineos με 1,820 δισ. Kwh που θα φτάσουν στη Ρεβυθούσα στις 2 Αυγούστου το πρώτο και στις 19 Αυγούστου το δεύτερο. Δύο φορτία συνολικής ποσότητας 1 δισ. Kwh θα μεταφέρει στη Ρεβυθούσα η Elpedison στις 13 και στις 16 Αυγούστου και δύο η ΔΕΠΑ συνολικής ποσότητας 1 δισ. Kwh η ΔΕΠΑ στις 8 και στις 31 Αυγούστου.

Ο ανταγωνισμός στην αγορά του LNG στην οποία δραστηριοποιούνται πλέον έξι εταιρίες έχει ενισχυθεί σημαντικά από το 2019 λόγω των χαμηλών τιμών, εξέλιξη που έχει αλλάξει τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου. Σε ετήσια βάση το 2019 τα περισσότερα φορτία έφερε η Mytilineos η οποία έχει και το 50,2% της αγοράς LNG. Aκολουθεί η ΔΕΠΑ με 26,1% ενώ αξιοσημείωτα μερίδια εμφανίζουν η Elpedison (12,4% ) η ΔΕΗ (7,6%), ο Ήρωνας (2,4% ) και η Motor Oil (0,4% ).

Αλλαγή των συσχετισμών

Το LNG άλλαξε τους συσχετισμούς συνολικά στην αγορά φυσικού αερίου ανατρέποντας την πρωτοκαθεδρία της ΔΕΠΑ. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους το μεγαλύτερο μερίδιο συγκεντρώνει η Mytilineos, που ξεπερνά σε ποσοστό το 40% των συνολικών ποσοτήτων που εισάγονται στο ελληνικό σύστημα μέσω αγωγών και μέσω της Ρεβυθούσας.

Το μερίδιο της ΔΕΠΑ έχει περιοριστεί στο 30% περίπου, ενώ δυναμικά κινείται και η Elpedison συγκεντρώνοντας μερίδιο της τάξης του 15%. Το υπόλοιπο 15% μοιράζονται η Προμηθέας Γκάς, η ΔΕΗ και ο Ηρων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης