Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Η ΕΕ ετοιμάζει απάντηση στην απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τον Nord Stream

Η ΕΕ ετοιμάζει απάντηση στην απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τον Nord Stream
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη για το Nord Stream θα μπορούσαν να επιβληθούν τον Ιούλιο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μέτρα για την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς αντιμετωπίζει απειλές κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να παραβιάσουν το διεθνές δίκαιο, σε σχέση με τη μεταφορά φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι γερουσιαστές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυτό το μήνα νομοσχέδιο για την ενίσχυση των κυρώσεων στον αγωγό Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε από τη ρωσική Gazprom.
Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ο αγωγός, που πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του επόμενου έτους, θα ενισχύσει την οικονομική και πολιτική επιρροή της Μόσχας στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Η θέση της ΕΕ σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που ασκούν νόμιμες δραστηριότητες βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου είναι σαφής. Είναι απαράδεκτα και αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, και η Ένωση αντιτίθεται σθεναρά », δήλωσε ο Joseph Borrell σε γραπτή απάντηση της 25ης Ιουνίου.

«Η Επιτροπή προετοιμάζει το έδαφος για την έγκριση ενός ενισχυμένου μηχανισμού κυρώσεων που θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα της Ευρώπης στις επιπτώσεις των εξωεδαφικών κυρώσεων που επιβάλλονται από τρίτες χώρες».
Ο Borrell δεν είπε τι μορφή θα λάβει ο μηχανισμός ή πότε θα εισαχθεί.
Η απάντηση αφορούσε σε ερώτηση από τον νομοθέτη της ΕΕ Emmanuel Maurel σχετικά με τις αρχικές κυρώσεις των ΗΠΑ για το έργο που επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο.

Βλάπτοντας τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα αποδυνάμωναν την επίδειξη ενότητας των δύο μερών ενάντια στις ενέργειες της Ρωσίας για αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αφού η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από το Κίεβο το 2014, δήλωσε ο Borrell.

Η απειλή κυρώσεων των ΗΠΑ ώθησε την οικονομική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου να πραγματοποιήσει ακρόαση την 1η Ιουλίου και τα γερμανικά επιχειρηματικά λόμπι ζήτησαν τη διάσωση κεφαλαίων για τις εταιρείες που επλήγησαν.

Ο Timm Kehler, επικεφαλής του λόμπι φυσικού αερίου Zukunft Erdgas, σε δήλωση προς την επιτροπή που δημοσιεύθηκε πριν από την εκδήλωση, ανέφερε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα τέτοιο προηγούμενο «εξωεδαφικών κυρώσεων».
«Η υιοθέτηση ενός τόσο αυστηρού και αναδρομικού νόμου για κυρώσεις θα ήταν απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας της ΕΕ και της ενεργειακής ασφάλειας της Δυτικής Ευρώπης», σημείωσε .


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης