Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τον Απρίλιο νέα έκθεση προόδου του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και νέα DSA με στόχο να δώσει 4 δισ. σε πρόγραμμα

Τον Απρίλιο νέα έκθεση προόδου του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και νέα DSA με στόχο να δώσει 4 δισ. σε πρόγραμμα
Το ΔΝΤ σχεδιάζει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο δάνειο και η εξέλιξη αυτή εφόσον υλοποιηθεί θα είναι πολύ θετική για την εθνική οικονομία.
Αλλάζει στρατηγική το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς σύμφωνα με πολλές πηγές (κυβερνητικές και στους κόλπους του ΔΝΤ) το Ταμείο είναι διατεθειμένο τον Απρίλιο του 2017 να συντάξει νέα έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα λοιπόν με την νέα στρατηγική του Ταμείου, το ΔΝΤ φαίνεται ότι θα χορηγήσει νέο δάνειο ύψους 4 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα καλύπτοντας έτσι και τις γερμανικές αιτιάσεις, ότι χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα.
Για να χορηγήσει όμως νέο δάνειο, όταν ήδη έχει εκπονήσει αρνητική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA και στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου τονίστηκε, ότι «το χρέος μετατίθεται για το 2018, με βάση πολύ έγκυρες πηγές, η λύση που έχει βρεθεί, ώστε να διευθετηθούν τα προβλήματα είναι:
1) Τον Απρίλιο και μάλλον στα μέσα του μήνα το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει νέα έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία με βάση το άρθρο 4.
Στην νέα έκθεση προόδου το ΔΝΤ θα αλλάζει βασικές παραδοχές στο βασικό και δυσμενές σενάριο και θα αναθεωρεί επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία.
2) Με νέα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και με ένα Eurogroup –ίσως στις 7 Απριλίου– οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα παρουσιάσουν μέσω του ESM το πλέγμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία ωστόσο θα εφαρμοστούν το 2018.
Με τα συμφωνημένα όμως μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και με την νέα έκθεση προόδου για την Ελλάδα όπου θα έχουν αλλάξει οι παραδοχές, το ΔΝΤ θα μπορέσει να αναθεωρήσει την έκθεση βιωσιμότητας DSA.
Κοινώς για να επισημανθεί, απλά θα αναιρέσει την DSA, αλλά με αστερίσκους.
Όμως αυτή η αλλαγή θα είναι επαρκής, ώστε το ΔΝΤ να χορηγήσει νέο δάνειο 4 δισ. με τους ίδιους όρους που είχε χορηγήσει και το προηγούμενο δάνειο, αλλά με οριακά τροποποιημένο επιτόκιο (διαφορά μεταξύ 2012 και 2017).
Με βάση τις ίδιες πηγές, εφόσον αυτός ο σχεδιασμός υλοποιηθεί –υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες– το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα ενεργά και αυτομάτως εκεί όπου η Ελλάδα σερνόταν στον βούρκο της στασιμότητας, να ανακάμψει.
Με αυτή την αλλαγή θα μπορούσε και η ΕΚΤ να αλλάξει τις μέχρι τώρα παραδοχές, που δεν επιτρέπουν ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα.
Ο σχεδιασμός αυτός για να υλοποιηθεί, θα πρέπει Ελλάδα και ΔΝΤ να συμφωνήσουν τα μέτρα που ζητάει το Ταμείο, να υπογράψουν μια ειδική συμφωνία Ελλάδα και ΔΝΤ ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις και ακολούθως θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Ουσιαστικά σχεδιάζεται ένα παράλληλο πρόγραμμα μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδος μαζί με το τρίτο μνημόνιο (ΕΕ, ΔΝΤ, ESM).

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης