Νέος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στην περιοχή Βασιλικού ισχύς 105 MW πήρε περιβαλλοντική έγκριση. Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία της εταιρείας Paramount Energy Corporation Ltd συμφερόντων του επιχειρηματία Άκη Έλληνα. Η κατασκευή του σταθμού θα γίνει σε γη της κοινότητας Τόχνης συνολικής έκτασης 20.551 τ.μ. και βρίσκεται εντός της περιοχής του Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης της περιοχής Βασιλικού.
Το προτεινόμενο έργο που σκοπό έχει να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας στην Κύπρο με μονάδες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, οι οποίες θα εργάζονται με φυσικό αέριο αναμένεται να κοστίσει γύρω στα €120 εκατ. Η κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 17 μήνες. Οι κατασκευαστικές εργασίες αφορούν την προετοιμασία του οικοπέδου, την εγκατάσταση περίφραξης ασφαλείας και φωτισμού, την κατασκευή κτιρίων, κ.λπ.
Η περιοχή ανάπτυξης του υπό μελέτη έργου εμπίπτει εντός πολεοδομικής ζώνης Β2 (βιομηχανική ζώνη). Το τεμάχιο που πρόκειται να αναπτυχθεί το έργο βρίσκεται ανατολικά σε απόσταση περίπου 350 μέτρα της τσιμεντοποιίας Βασιλικού, ανατολικά των τερματικών καυσίμων που ανήκουν στις εταιρείες VTTV, Petrolina, Ελληνικά Πετρέλαια σε απόσταση που κυμαίνεται από 850 έως 1100 μέτρα και βορειοανατολικά του λιμένα Βασιλικού σε απόσταση 900 μέτρα.
Η πλησιέστερη οικιστική ανάπτυξη είναι η κοινότητα Ζυγίου στα 600 μέτρα.
Το προτεινόμενο έργο αφορά ηλεκτροπαραγωγό σταθμό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση έξι Μηχανών Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ) πολλαπλών καυσίμων (multi-fuel power plant) της εταιρείας Wärtsilä (μοντέλο W18V50DF). Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς θα είναι 109.926 MW όταν το χρησιμοποιούμενο καύσιμο θα είναι Φυσικό Αέριο που είναι το κύριο καύσιμο του σταθμού και 102.6MW όταν χρησιμοποιείται Diesel Fuel Oil (DFO) ως εφεδρικό.
Ο σταθμός θα αποτελείται από: • Σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (6 Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, καπνοδόχους, σύστημα ψύξης νερού, σύστημα διανομής τάσης, βοηθητικά συστήματα, κλπ), • Σύστημα SCR (Selective Catalytic Reduction) ως αντιρρυπαντική τεχνολογία για τον περιορισμό των εκπομπών NOx, • Σύστημα διανομής υψηλής τάσης, • Βοηθητικά συστήματα, • Συστήματα επεξεργασίας καυσίμου, • Δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου, • Σημείο και αγωγό παραλαβής φυσικού αερίου και σύστημα διανομής και τροφοδοσίας φυσικού αερίου εντός του σταθμού.
Το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει σχεδιαστεί ώστε να χρησιμοποιεί ως καύσιμο το Φυσικό Αέριο (ΦΑ). Για την περίπτωση περιστασιακής διακοπής της παροχής του ΦΑ, το εν λόγω σύστημα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα μπορεί να λειτουργεί με καύσιμο DFO.
Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται από έξι Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ) οι οποίες θα κινούν έξι ηλεκτρογεννήτριες ονομαστικής ισχύος (Rated Active power) 17.586 MWe εκάστη. Η συνολική ηλεκτρική ισχύς του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού θα είναι 105 MW. Ο συντελεστής θερμότητας/ηλεκτρικής ενέργειας θα κυμαίνεται περίπου 7,824 kJ/kWh και η ηλεκτρική απόδοση στο 48,6%.
Οι γεννήτριες θα συνδεθούν με το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης της περιοχής μέσω υποσταθμού ο οποίος θα κατασκευαστεί από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) εντός του χώρου του σταθμού.
Διανομή μέσω του δικτύου της ΑΗΚ
Η παραγόμενη ενέργεια θα μεταφέρεται στο εθνικό δίκτυο μέσω υποσταθμού που θα εξετασθεί και κατασκευαστεί σε επόμενο στάδιο από την ΑΗΚ. Κατά το στάδιο εξέταση της ΜΕΕΠ για το έργο, δεν είχε καθοριστεί ακόμη το σημείο σύνδεσης του Σταθμού με το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς.
Ο σταθμός θα ενταχθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου αποτελώντας μέρος αυτού. Η διεπαφή του συστήματος ελέγχου θα εγκατασταθεί στον υποσταθμό μεταφοράς. Ο Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς θα εγκαταστήσει τα καλώδια ελέγχου. Το σήμα θα μεταφέρεται μέσω των καλωδίων οπτικών ινών που βρίσκονται στον υποσταθμό ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη επικοινωνία μεταξύ του συγκροτήματος ισχύος σταθμού και του συστήματος μεταφοράς.
Πηγή:philenews.com
www.worldenergynews.gr