Εξοικονομώ

Τα SOS των οδηγών για την ηλεκτροκίνηση - Που πρέπει να εστιάσουν για να μην... ξεμείνουν από «καύσιμα»

Τα SOS των οδηγών για την ηλεκτροκίνηση - Που πρέπει να εστιάσουν για να μην... ξεμείνουν από «καύσιμα»
Ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα πρέπει να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με άλλους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων
Με την ηλεκτροκίνηση να βρίσκεται προ των πυλών, οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων καλούνται να αποκτήσουν νέες συνήθειες σε σχέση με αυτές που έχουν σήμερα. Οφείλουν να προβαίνουν σε μία σειρά από ενέργειες που στόχο θα έχουν την πλήρη λειτουργία και προετοιμασία του ηλεκτρικού οχήματός τους για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μίας μικρής ή μεγάλης μετακίνησης. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ηλεκτροκίνηση εξελίσσεται συνεχώς και τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα μπορεί να μην ισχύουν σε λίγα χρόνια, γιατί οι καταστάσεις και οι συνθήκες θα έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Απαραίτητη η γνώση - Οι περιοχές ελέγχου

Ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα πρέπει να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με άλλους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ στο μέτρο του δυνατού να συμβουλεύσει άλλους οδηγούς για τα σημεία φόρτισης, τον τύπο της συσκευής και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω φόρουμ είτε μετά από σχετική κατ' ιδίαν συζήτηση.

Εάν πρέπει να φορτίσει το ηλεκτρικό αυτοκίνητό του, οφείλει να είναι προσεκτικός και να σκεφτεί για πόσο διάστημα θα πρέπει να το φορτίσει. Θα πρέπει να αποφεύγει να αφήνει το ηλεκτρικό όχημά του με χαμηλή στάθμη στη μπαταρία για μεγάλο χρονικό διάστημα ακίνητο. Καλό είναι να το σταθμεύσει σε κλειστό χώρο.



Εάν πρόκειται να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι, πρώτα πρέπει να σχεδιάσει το ταξίδι του, τη διαδρομή που θα ακολουθήσει, τα χιλιόμετρα και να κάνει ένα πλάνο οδήγησης και να εντοπίσει τα διαθέσιμα σημεία φόρτισης. Σε τέτοια περίπτωση, ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο οδηγός οφείλει για να μεγιστοποιήσει την απόδοση ισχύος, να επιλέξει το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και να βεβαιωθεί ότι τα ελαστικά έχουν την πίεση που συνιστάται από τον κατασκευαστή

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι σαν μία γάτα που κοιμάται, μένοντας ανενεργό για 20 ώρες κάθε ημέρα. Είτε πρόκειται για ένα δημόσιο σημείο ταχείας φόρτισης, μία εγκατεστημένη μονάδα επιτοίχιας φόρτισης στο σπίτι (wall box) είτε μία τυπική πρίζα, θα πρέπει να φορτίζεται όπως κάνουμε και με ένα κινητό τηλέφωνο. Ακριβώς όπως θα φρόντιζε τη λύση φόρτισης στο σπίτι του, έτσι πρέπει να φροντίζει και την τοπική δημόσια υποδομή φόρτισης για να διασφαλιστεί ότι λειτουργεί άψογα.


Έρευνα: Πιο ασφαλή τα μικρά σύγχρονα αυτοκίνητα από τα μεγάλα παλιά

Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν εδώ και χρόνια μία από τις σύγχρονες «μάστιγες» της ανθρωπότητας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι (περίπου 1,35 εκατ.) κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους και πολλαπλάσια μένουν καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια. Και μόνο το νούμερο τρομάζει και προκαλεί έντονο προβληματισμό, όταν η τάση των ανθρώπων είναι να κυκλοφορούν περισσότερο και να κάνουν καθημερινά περισσότερα χιλιόμετρα.

Το μεγάλο στοίχημα των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ατυχημάτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουν τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, όπου η τεχνολογία γίνεται σύμμαχος αυτής της προσπάθειας, καθώς σήμερα ένα σύγχρονο μικρό αυτοκίνητο είναι ασφαλέστερο από ένα μεγάλο πολυτελές αυτοκίνητο της προηγούμενης δεκαετίας.

Εντυπωσιακά νούμερα

Αυτή η διαπίστωση στηρίζεται στα στοιχεία έρευνας που έχει δημοσιοποιήσει η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Κυκλοφορίας, που επιβεβαιώνει ότι τα νεότερα οχήματα τείνουν να είναι ασφαλέστερα από τα παλαιότερα. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, από το 1984 και νωρίτερα το ποσοστό θανάτων μετά από δυστύχημα στους δρόμους των ΗΠΑ ήταν 55%, την περίοδο 1985-1992 μειώθηκε στο 53%, την περίοδο 1993-1997 έφθασε στο 46%, την περίοδο 1997-2002 μειώθηκε στο 42%, την περίοδο 2003-2007 πήγε στο 36% και την περίοδο 2008-2012 έφθασε στο 31%. Με την ένταξη νέων συστημάτων ασφάλειας με μεγαλύτερο βαθμό στα αυτοκίνητα παραγωγής την περίοδο 2013-2017 οι θάνατοι μειώθηκαν στο 26%. Δηλαδή, βλέπουμε ότι η διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ οχημάτων που κατασκευάστηκαν πριν από το 1984 είναι υπερδιπλάσια από αυτά που καταγράφηκαν για μοντέλα που πωλήθηκαν μεταξύ 2013 και 2017.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης