Ηλεκτρισμός

ΡΑΕ: Καθορισμός ανώτατου και κατώτατου ορίου τιμών στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας

ΡΑΕ: Καθορισμός ανώτατου και κατώτατου ορίου τιμών στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας
Στην περίπτωση που οι τιμές υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ/MWh ή είναι μικρότερες των -150 ευρώ/MWh, τότε το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα διενεργεί δεύτερη δημοπρασία
Στη διενέργεια δεύτερης δημοπρασίας προκειμένου να γίνει διόρθωση των προσφορών των συμμετεχόντων στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας, θα προχωρεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας σε περίπτωση που η τιμή που θα προκύψει από την πρώτη δημοπρασία, ξεπεράσει το ανώτατο όριο των 1.500 ευρώ/MWh ή το κατώτατο όριο των -150 ευρώ/MWh.

Αυτό προβλέπει απόφαση της ΡΑΕ εν όψει της λειτουργίας της αγοράς της Επόμενης Ημέρας στο πλαίσιο του Target Model από τις 17 Σεπτεμβρίου όπως έχει αποφασιστεί. Η απόφαση της ΡΑΕ ελήφθη μετά από εισήγηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αλλά και δημόσια διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά.

Μάλιστα οι εισηγήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης μελετήθηκαν από το ΕΧΕ προκειμένου να οριστικοποιηθεί η πρόταση του η οποία δεν διαφέρει από την απόφαση της ΡΑΕ.

Σε περίπτωση λοιπόν που οι τιμές που θα διαμορφωθούν στην πρώτη δημοπρασία ισούνται, ή είναι εκτός των προκαθορισμένων ορίων των -150 ευρώ/MWh έως 1500 ευρώ/MWh το ΕΧΕ προχωρεί σε δεύτερη δημοπρασία με το άνοιγμα του Τοπικού Βιβλίου Εντολών για σύντομο χρονικό διάστημα το οποίο ανακοινώνει με κάθε πρόσφορο μέσο.

Οι Συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τις προσφορές τους, με σκοπό τη βελτίωση του αποτελέσματος της λύσης του Αλγορίθμου Αντιστοίχισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Δεύτερη δημοπρασία και στη μη συζευγμένη λειτουργία της αγοράς

Η διαδικασία της δεύτερης δημοπρασίας μπορεί να ενεργοποιηθεί και στη μη συζευγμένη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που και στη δεύτερη δημοπρασία η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς ξεπερνά τα προκαθορισμένα όρια δεν εκτελείται επόμενη δημοπρασία

Πρέπει να αναφερθεί ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές Επόμενης Ημέρας (περιοχής Κεντρικής και ∆υτικής Ευρώπης, Μεγάλης Βρετανίας, Ιρλανδίας και Σλοβενίας), που συμμετέχουν στην περιοχή Multiregional Market Coupling (MRC) και στις οποίες παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας δεύτερης δημοπρασίας, τα Κατώφλια Τιμής Εκκαθάρισης για διενέργεια δεύτερης δημοπρασίας είναι εναρμονισμένα και ανέρχονται σε -150/+1500 €/MWh.

Μόνο η περιοχή 4MMC (Αγορές Τσεχίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας) διατηρεί ως κατώφλια τιμής εκκαθάρισης για διενέργεια δεύτερης δημοπρασίας τις τιμές -150/+500 €/MWh.

Πάντως η ΡΑΕ στην απόφαση της αναφέρει ότι τα όρια τιμών που εισηγήθηκε το ΕΧΕ είναι επαρκώς υψηλά και δεν αποτελούν περιορισμό στο εμπόριο ηλεκτρισμού, ενώ εναρμονίζονται με τα αντίστοιχα κατώφλια τιμών που εφαρμόζονται στο μεγαλύτερο μέρος των αγορών της Ευρώπης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης