Ενέργεια

Σε χαμηλό 5ετίας τον Μάιο οι εισαγωγές άνθρακα για την Ιαπωνία

Σε χαμηλό 5ετίας τον Μάιο οι εισαγωγές άνθρακα για την Ιαπωνία
Οι εισαγωγές άνθρακα αντιθέτως από Ινδονησία και Ρωσία ήταν ισχυρές

Οι εισαγωγές άνθρακα της Ιαπωνίας μειώθηκαν σε χαμηλό πενταετίας τον Μάιο, αλλά διατηρήθηκαν σε καλό επίπεδο σε σύγκριση με τις εισροές του LNG. Ο ανταγωνισμός από το LNG, θα μπορούσε να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, αλλά μια περίοδος παρατεταμένης ζέστης και μειωμένης πυρηνικής διαθεσιμότητας ενδέχεται να αυξήσουν την κατανάλωση άνθρακα.

Οι ιαπωνικές εισαγωγές θερμικού άνθρακα και λιγνίτη μειώθηκαν κατά 9,2% τον χρόνο σε 7,2 εκατ. τόνους τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι αφίξεις LNG μειώθηκαν κατά 18,9% σε 4,5 εκατομμύρια τόνους.

Σε όλο αυτό καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι μειωμένες αφίξεις θερμικού άνθρακα και λιγνίτη από Αυστραλία και ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι εισαγωγές από την Αυστραλία μειώθηκαν κατά 10,3% σε 4,8 εκατομμύρια τόνους και οι εισροές των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 38% σε 260,000 τόνους.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές άνθρακα από Ινδονησία και Ρωσία ήταν ισχυρές. Αυξήθηκαν κατά περίπου 12% σε 1,2 εκατομμύρια τόνους και 1 εκατομμύριο τόνους, αντίστοιχα.

Επίσης, τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 μείωσαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας σε περίπου 10% κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τον Μάιο, αλλά μια περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και μια χαλάρωση των οικονομικών περιορισμών μείωσε αυτό το έλλειμμα σε περίπου 3% στις αρχές Ιουνίου.

Αυτή η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι σχετικά μέτρια σε σύγκριση με εκείνη που βιώνουν οι εισαγωγείς άνθρακα, όπως η Ινδία και η βορειοδυτική Ευρώπη, οι οποίοι έχουν σημειώσει πτώση περίπου 20%. Η μειωμένη διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας και το πλεονέκτημα κόστους άνθρακα σε σχέση με το φυσικό αέριο αύξησαν επίσης το μερίδιο των στερεών καυσίμων στο μείγμα θερμικών εισαγωγών της Ιαπωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης