Φυσικό Αέριο

Πρόσκληση της Περιφέρειας Δ.Μακεδονίας για ένταξη στο ΕΣΠΑ των δικτύων αερίου στους μη ενεργειακούς Δήμους

Πρόσκληση της Περιφέρειας Δ.Μακεδονίας για ένταξη στο ΕΣΠΑ των δικτύων αερίου στους μη ενεργειακούς Δήμους
Η πρόσκληση αφορά τα έργα για την «έλευση» του καυσίμου σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκους και Γρεβενά
Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο «Ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, μέσω της πρόσκλησης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, στην ουσία καλεί τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) να αναλάβει το έργο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόσκληση σηματοδοτεί το αίσιο τέλος της προσπάθειας όλων των περιφερειακών αρχών από το 2013 -όταν και ξεκίνησε η διαδικασία κατασκευής του αγωγού TAP- για διανομή φυσικού αερίου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, τους Μανιάκους και τα Γρεβενά, με την ανάπτυξη των απαιτούμενων δικτύων.

«Ειδικά η σημερινή Περιφερειακή Αρχή έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε η ολοκλήρωση του έργου να επιτευχθεί μέχρι το 2023, αξιοποιώντας την τελευταία πιθανότατα ευκαιρία για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και να λυθεί, έτσι, το διαχρονικό πρόβλημα της θέρμανσης. Η πολιτική βούληση της Περιφερειακής Αρχής είναι να στηριχτεί κάθε προσπάθεια των Δήμων για αναβάθμιση των Ενεργειακών Υποδομών τους στις οικιστικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας», επισημαίνεται.

Έναρξη των εργασιών από τη ΔΕΔΑ στα τέλη του 2021

Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο WorldEnergyNews ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, κ. Μάριος Τσάκας, στη Δυτική Μακεδονία το πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας θα υλοποιηθεί σε δύο «κύματα», ξεκινώντας από τους μη ενεργειακούς Δήμους (Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκοι, Γρεβενά).

Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ προβλέπει την έναρξη των εργασιών στα τέλη του 2021, δηλαδή περίπου ένα χρόνο νωρίτερα από την ολοκλήρωση της «εξόδου» του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή της Πόρειας, από την οποία θα ανεφοδιάζονται τα αντίστοιχα δίκτυα. Έτσι στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσάκα, όταν είναι έτοιμη η «έξοδος», τα δίκτυα της ΔΕΔΑ να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, ώστε να εκκρεμούν μόνο οι συνδέσεις των τελικών καταναλωτών (κατοικιών και επιχειρήσεων).

Όπως είχε επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, αν υπάρξει καλός συντονισμός, τότε μπορεί να είναι πλήρως έτοιμο έως το τέλος του 2023 το τμήμα των έργων που θα απομένει. Ωστόσο, το καλύτερο θα ήταν να ολοκληρωθεί πιο σύντομα η «έξοδος» του ΔΕΣΦΑ στην Πόρεια, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν νωρίτερα.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης