Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Στα κρατικά ταμεία επιπλέον 10 δισ. δολάρια από πετρελαϊκές για τις δαπάνες του προϋπολογισμού το 2020

Ρωσία: Στα κρατικά ταμεία επιπλέον 10 δισ. δολάρια από πετρελαϊκές για τις δαπάνες του προϋπολογισμού το 2020
Οι εταιρείες πετρελαίου που διατηρούν τις τιμές των καυσίμων σε υψηλά επίπεδα πληρώνουν τη διαφορά προϋπολογισμού
Η Ρωσία θα εισπράξει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον έσοδα από εταιρείες πετρελαίου φέτος λόγω του τρόπου φορολόγησής τους, δήλωσε υφυπουργός Οικονομικών στο Reuters, χρήματα που με το δανεισμό και το Εθνικό Ταμείο Πλούτου θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση για την μετά την πανδημία ανάκαμψη.

Η ρωσική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί έως και 6% φέτος, η πιο έντονη συρρίκνωσή της σε μια δεκαετία, ως αποτέλεσμα των lockdowns για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου που αποτελούν τις κύριες εξαγωγές της χώρας.
Κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομίας στοχεύει να δαπανήσει 5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (71 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του 2021.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Alexei Sazanov δήλωσε ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και μόνο θα εξαλείψουν 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τον προϋπολογισμό φέτος. Το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει το Εθνικό Ταμείο Πλούτου (NWF) για να ανταποκριθεί στις αυξημένες δεσμεύσεις δαπανών.

Αλλά ένας μηχανισμός που διατηρεί τις εγχώριες τιμές των καυσίμων σε γενικές γραμμές σταθερές, με την κυβέρνηση να καταβάλλει επιδοτήσεις όταν το πετρέλαιο είναι υψηλό και να αποκτά τη διαφορά από τους παραγωγούς όταν το αργό είναι φθηνό, θα πρέπει να παρέχει πρόσθετη υποστήριξη.

Με πετρέλαιο στα 30 $ 40 $ ανά βαρέλι, ο προϋπολογισμός θα φτάσει έως και 700 δισεκατομμύρια ρούβλια περισσότερο φέτος στο πλαίσιο του συστήματος, γνωστό ως ελιγμός φόρου, είπε ο Sazanov ή 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια σε πέντε χρόνια.
«Όταν ο προϋπολογισμός χρειάζεται επιπλέον μετρητά για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ... αυτό λειτουργεί καλά. Σε καμία περίπτωση δεν θα το εγκαταλείψουμε ή θα το αναθεωρήσουμε », είπε σε συνέντευξή του.

Οι εταιρείες πετρελαίου καταβάλλουν επίσης φόρους εξόρυξης ορυκτών και εξαγωγικούς δασμούς.
Σε συνδυασμό με τον υψηλότερο δανεισμό και τις δαπάνες από το NWF, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ευρύτερες αυξήσεις φόρων, δήλωσε ο Sazanov.

Παράλληλα το υπουργείο δοκιμάζει έναν φόρο για ορισμένα πετρελαϊκά πεδία με βάση τα κέρδη που θα αντικαταστήσουν άλλους φόρους και που στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου.
Αλλά αυτό το σύστημα κόστισε τον προϋπολογισμό 213 δισεκατομμύρια ρούβλια πέρυσι και ο Sazanov είπε ότι δεν είναι η ώρα να εφαρμοσθεί ευρέως.
«Η εφαρμογή του φόρου με βάση τα κέρδη στον ευρύτερο τομέα (για τον προϋπολογισμό) ισούται με τις τιμές του πετρελαίου που υποχωρούν στα 25 $ ανά βαρέλι», συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης