Ηλεκτρισμός

Στην τελική ευθεία η δανειοδότηση ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ από το Παρακαταθηκών & Δανείων για την εξόφληση των χρεών στη ΔΕΗ

Στην τελική ευθεία η δανειοδότηση ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ από το Παρακαταθηκών & Δανείων για την εξόφληση των χρεών στη ΔΕΗ
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να δρομολογηθεί η χορήγηση στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) μακροχρόνιου χαμηλότοκου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σκοπό την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών τους προς τη ΔΕΗ.

Αναφορά στο θέμα έκανε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος σημείωσε πως η πρόταση που είχε καταθέσει πέρυσι στον τότε Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, φαίνεται ότι σύντομα θα υλοποιηθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Μετά από ένα κύκλο επικοινωνιών, αλληλογραφίας, συνομιλιών και συσκέψεων, προ ολίγων ημερών ο περιφερειάρχης είχε την τελευταία επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, από το οποίο δρομολογήθηκε η τελική λύση, για δανειοδότηση των ΤΟΕΒ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με χαμηλότοκο δάνειο, ώστε να αποπληρώσουν τις οφειλές προς τη ΔΕΗ.

«Έχει υπάρξει συμφωνία των αρμόδιων Υφυπουργών Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και η τροπολογία ήταν έτοιμη να κατατεθεί την περασμένη Τρίτη στη Βουλή. Ωστόσο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των θεσμών γιατί οι οφειλές εντάσσονται στο χρέος του κεντρικού κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης. Όπως εκτίμησε, το αργότερο σε 15 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε καθεστώς οικονομικής εποπτείας

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με αφορμή τη συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης με τον υπουργό Ενέργειας, Κ.Χατζηδάκη, τα χρέη των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης προς τη ΔΕΗ προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα δοθεί στους ΤΟΕΒ η δυνατότητα πλήρους αποπληρωμής των χρεών τους, μέσω μακροχρονίου δανεισμού και αφού τεθούν σε καθεστώς οικονομικής εποπτείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΕΝΠΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είχε υιοθετηθεί. Με αυτό τον τρόπο, θα λυθεί το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με τα υπέρογκα συσσωρευμένα χρέη των ΤΟΕΒ, προκειμένου να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η άρδευση των καλλιεργειών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης