Την μεγαλύτερη ετήσια πτώση έχει σημειώσει η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα είπε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στις ετήσιες προοπτικές του σήμερα (10/6). Αφορμή αυτής της εξέλιξης στάθηκε η κρίση του κορωνοϊού και ο ήπιος χειμώνας.
Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί κατά 4%, διπλάσιο ποσοστό από το μέγεθος της πτώσης μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώνει τις δαπάνες και αναβάλλει τις επενδυτικές αποφάσεις. Αν και αναμένεται ανάκαμψη της ζήτησης το 2021, ο ΙΕΑ δεν αναμένει γρήγορη επιστροφή στα επίπεδα πριν από την κρίση. Ενδεικτικό της όλης κατάστασης, είναι το γεγονός ότι για όλο το χρόνο, πιο ώριμες αγορές σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία αναμένεται να σημειώσουν τις μεγαλύτερες μειώσεις της ζήτησης, αντιπροσωπεύοντας το 75% της συνολικής πτώσης το 2020.
«Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψει γρήγορα στα προηγούμενα επίπεδά της. Η κρίση του COVID-19 θα έχει διαρκή αντίκτυπο στις μελλοντικές εξελίξεις της αγοράς, μειώνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης και αυξάνοντας τις αβεβαιότητες» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, Fatih Birol.
Τέλος, ο ΙΕΑ προβλέπει απώλεια 75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ως το 2025. Μετά το 2021, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης θα πραγματοποιηθεί στην Ασία, με επικεφαλής την Κίνα και την Ινδία, όπου υπάρχει ισχυρή πολιτική υποστήριξη. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο αναμένεται να παραμείνει ο κύριος μοχλός πίσω από την παγκόσμια ανάπτυξη του εμπορίου φυσικού αερίου, αλλά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
www.worldenergynews.gr