Ηλεκτρισμός

Κοινωφελή έργα σε Ηράκλειο και Χανιά στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης

Κοινωφελή έργα σε Ηράκλειο και Χανιά στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης
Για τη μικρότερη όχληση των κατοίκων, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε τροποποιήσεις, ύψους 35-40 εκατ. ευρώ, του αρχικού σχεδιασμού της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική
Δέσμη κοινωφελών έργων, μερικών εκατ. ευρώ που θα κατασκευάσει ο ΑΔΜΗΕ για τις τοπικές κοινωνίες στο Ηράκλειο και τα Χανιά στις οποίες προσαιγιαλώνονται οι δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας (Πελοπόννησος και Αττική) αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα από το Ηράκλειο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής των συμβάσεων με τις ανάδοχες εταιρίες για τα επί μέρους τμήματα της εμβληματικής διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ μετά από διεξοδικές διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς έχει τροποποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό του έργου και έχει προχωρήσει σε υπογειοποιήσεις μεγάλου αριθμού των νέων γραμμών αλλά και υφιστάμενων γραμμών μεριμνώντας για την όσο το δυνατό χαμηλότερη όχληση των κατοίκων, επενδύοντας 35-40 εκατ. ευρώ επιπλέον του αρχικού προϋπολογισμού.

Διασύνδεση σχεδόν όλων των ελληνικών νησιών έως το 2029

Με την υπογραφή των συμβάσεων σήμερα το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική εισέρχεται στην τελική ευθεία δίνοντας οριστικά λύση στο πρόβλημα επάρκειας της Κρήτης με την ολοκλήρωσή του το 2023. Ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ σε βάθος δεκαετίας προβλέπει διασύνδεση όλων σχεδόν των ελληνικών νησιών με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έως το 2029.

Μετά τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων που έχουν ολοκληρωθεί (Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος και Σύρος), τον Σεπτέμβριο θα μπει στην «πρίζα» η Νάξος και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη διασύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, βελτιώνοντας περαιτέρω την αξιοπιστία τροφοδότησης στις Κυκλάδες. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή”, “μέχρι το 2024 θα διασυνδεθούν και τα νησιά των Νότιων Κυκλάδων, δηλαδή η Φολέγανδρος, η Μήλος, η Σαντορίνη και η Σέριφος. Έως το 2027 αναμένεται να διασυνδεθούν και τα Δωδεκάνησα, ενώ έως το 2029 θα ενταχθούν στο Σύστημα Μεταφοράς και τα νησιά Βορείου Αιγαίου”.

«Παράθυρο» για συνεργατικό μοντέλο σε offshore αιολικά

Ο CEO του ΑΔΜΗΕ στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγει για τον ΑΔΜΗΕ ο ενεργειακός μετασχηματισμός. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ΑΔΜΗΕ, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι Διαχειριστές, σκοπεύει να είναι enabler αυτής της μετάβασης διερευνώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό.

Για παράδειγμα στις διασυνδέσεις νησιών όπου αναπτύσσεται ενδιαφέρον από επενδυτές για επιπλέον capacity και πρόσθετες ΑΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ ωριμάζει μοντέλα συνεργασίας με τους επενδυτές, με τους οποίους έχει πολύ καλή επικοινωνία. Σε αυτά τα συνεργατικά μοντέλα ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει να έχει τον έλεγχο της κατασκευής των διασυνδέσεων, καθώς είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί και να συντηρεί κάθε διασύνδεση που εντάσσεται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Συνεργατικό μοντέλο, όμως, βλέπει λογικό να εφαρμόζεται και στο πεδίο των υπεράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων. Ο ΑΔΜΗΕ, όπως και οι άλλοι Διαχειριστές στην Ευρώπη, επιδιώκει να έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των υποδομών Μεταφοράς Ενέργειας στη θάλασσα (όπως σταθμοί, υποσταθμοί κ.ά.) ώστε να συνδεθούν τα offshore αιολικά πάρκα, είτε floating είτε fixed.

Στο πλαίσιο αυτό, ωριμάζει σε συνεργασία με έμπειρους παράγοντες του κλάδου των offshore ρεαλιστικές εφαρμογές υπεράκτιων πάρκων στον θαλάσσιο χώρο με σκοπό να προτείνει στην πολιτεία συγκεκριμένες προτάσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο τέτοιων επενδύσεων, το οποίο εκκρεμεί. Αλλο παράδειγμα είναι η αποθήκευση ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι μπορεί να παίξει ρόλο στην αποθήκευση ενέργειας στα νησιά που διασυνδέονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ΑΔΜΗΕ μελετά και ωριμάζει επίσης πιλοτικές εφαρμογές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης