Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Επί τάπητος από ΡΑΕ, ΔΕΣΦΑ και αγορά η νέα διαδικασία εκπόνησης του ετήσιου προγραμματισμού για τη Ρεβυθούσα

Επί τάπητος από ΡΑΕ, ΔΕΣΦΑ και αγορά η νέα διαδικασία εκπόνησης του ετήσιου προγραμματισμού για τη Ρεβυθούσα

Εποικοδομητικός διάλογος των χρηστών της υποδομής με την Αρχή και τον ΔΕΣΦΑ, στην ημερίδα της προηγούμενης Πέμπτης (4/06) για το καινούριο καθεστώς πρόσβασης 

Με υψηλή συμμετοχή, από το σύνολο των χρηστών της Ρεβυθούσας, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη (4/06) η ημερίδα της ΡΑΕ για τη νέα διαδικασία ετήσιου προγραμματισμού εκφόρτωσης LNG στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ημερίδα πραγματοποιήθηκε εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στην αγορά, τον Διαχειριστή και την Αρχή, αναφορικά με το καινούριο καθεστώς πρόσβασης στο τέρμιναλ. Επίσης, με βάση ερωτήματα χρηστών, διευκρινίστηκαν επιμέρους παράμετροι αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του νέου καθεστώτος για την κατάρτιση του ετήσιου προγραμματισμού «κλειδώματος» slot στο τέρμιναλ.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο καθεστώς προέκυψε έπειτα από σχετική πρόταση του ΔΕΣΦΑ, η οποία τέθηκε σε διαβούλευση. Στο τελικό σχέδιο, ενσωματώθηκαν τα σχόλια χρηστών επί της πρότασης του Διαχειριστή.

Με αυτό τον τρόπο, μπαίνει στην τελική ευθεία η οριστικοποίηση του νέου μοντέλου για την κατάρτιση του ετήσιου προγραμματισμού «κλειδώματος» slot στο τέρμιναλ. Μία μεθοδολογία που έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της υποδομής, αποτρέποντας τυχόν υπερδηλώσεις από παίκτες της αγοράς.

Υπερπληθώρα δηλώσεων

Υπενθυμίζεται ότι η ριζική αναθεώρηση του πλαισίου πρόσβασης στη Ρεβυθούσα, και ιδίως του ετήσιου προγραμματισμού, κρίθηκε αναγκαία έπειτα από την υπερπληθώρα δηλώσεων για την χρήση της εγκατάστασης, που υποβλήθηκαν για την φετινή χρονιά. Αυτό είχε ως συνέπεια κατά τον προγραμματισμό για το 2020 να μην καταφέρουν να κλείσουν slot μεγάλοι εγχώριοι καταναλωτές, όπως η ΔΕΗ και η Motor Oil.

Παράλληλα, και τη φετινή χρονιά αναμένεται να συνεχιστεί η έντονη αύξηση του ενδιαφέροντος για εισαγωγές LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, λόγω της συγκυρίας των χαμηλών διεθνών τιμών LNG. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά από σημαντικά στοιχεία. Ενδεικτικό είναι ότι το πλήθος των Χρηστών LNG αυξήθηκε σε 24 το 2019 από 12 στο τέλος του 2018.

Επίσης, ο αριθμός εκφορτώσεων Φορτίων LNG το 2019 ήταν άνω των 60, έναντι 27 κατά τη διάρκεια του 2018. Παράλληλα, ο αριθμός ενεργών Χρηστών LNG το 2019 αυξήθηκε σε 7, από 2 που ήταν τα προηγούμενα έτη, και στο πλαίσιο της διαδικασίας του ετήσιου προγραμματισμού για το έτος 2020, 14 εταιρείες εκδήλωσαν την επιθυμία να πραγματοποιήσουν εκφορτώσεις φορτίων.


Κ.Δ.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης